Pizza met Saucijs en Gegrilde Groenten

Pizza met Gegrilde Groenten & Saucijs

Ik ben een enorme fan van het bakken van pizza’s op de BBQ. Sowieso vind ik zelfgebakken pizza’s al een stuk lekkerder dan de afhaalvariant of de diepvriespizza’s van de supermarkt. Maar met een BBQ kun je ook nog eens hoge temperaturen behalen, waardoor je pizza’s kort en snel kunt bakken. Met een heerlijke krokante bodem, zelfgemaakte pizzasaus en verse toppings wordt het eigenlijk niet beter. Wil jij ook pizza’s bakken op de BBQ? Probeer dan deze variant met gegrilde groenten en saucijs eens!

Pizza's bakken met gegrilde groenten en saucijs
Pizza's bakken met gegrilde groenten en saucijs

Hoofdgerecht

4 personen

9 uur

Ingrediënten

– 680 gram Bloem
– 400 ml Water
– 20 gram Zout
– 6 gram Gedroogde Gist
– 4 eetlepels Olijfolie
– Extra Bloem
– 1 Rode Paprika
– 1 Gele Paprika
– 1 Rode Ui
– 1 Courgette
– 2 eetlepels Groene Olijven
– 4 Varkens Saucijzen
– 200 gram Geraspte Kaas
– 1 blik Tomatenblokjes
– 1 Ui
– 100 milliliter Water
– 2 eetlepels Gedroogde Italiaanse Kruiden
– 1 teentje Knoflook
– Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Pizzaschep
– Deegroller
Keukenmachine of Mixer (optioneel)

Bereiding

Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.

Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen. Je kunt het deeg eventueel ook al in vieren delen, opbollen en per bol laten rijzen.

Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 20 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 2 theelepels suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.

Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.

Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
Als je saus klaar is en je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur rond de 200 graden. Hierop gaan we de groenten straks grillen.

Snijd nu de paprika’s in brede repen, de courgette in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en de rode ui in ringen van ook ongeveer 0,5 cm dik. Probeer daarbij de rode ui zoveel mogelijk in plakken te houden en druk de ringen er dus niet uit. Een plak rode ui grilt namelijk net iets makkelijker op een BBQ rooster dan al die losse ringen.

Is de BBQ op temperatuur? Gril dan alle groenten tot ze een mooi grilstreepje hebben en een beetje zachter zijn geworden. Haal de groenten daarna weer van de BBQ en zet ze klaar voor als je de pizza’s gaat beleggen. Snijd nu ook alvast de groene olijven in ringetjes en druk het vlees uit de saucijzen en verdeel dit in kleinere stukjes.

Maak nu de BBQ klaar om pizza’s te bakken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 250 graden. Normaliter zou je voor een iets hogere temperatuur willen gaan, maar omdat het vlees van de saucijzen rauw op de pizza’s gaat bak je de pizza’s iets langer op een lagere temperatuur. Leg de pizzasteen nog niet gelijk op de BBQ, maar wacht hiermee tot een kwartier voor je de eerste pizza gaat bakken. Als je de pizzasteen te lang op de BBQ hebt liggen wordt hij namelijk te heet, waardoor de bodem van je pizza kan verbranden.

Is de BBQ op temperatuur en ligt de pizzasteen op het rooster? Dan wordt het tijd om de pizza’s te gaan beleggen. Neem hiervoor een kwart van het gerezen deeg. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het stuk deeg uit tot een dunne pizzabodem.

Bestrijk de pizzabodem vervolgens met een dun laagje van de pizzasaus en strooi hier alvast een klein beetje geraspte kaas overheen. Verdeel hier vervolgens wat van de gegrilde groenten en olijvenringen overheen, gevolgd door wat van de stukjes saucijs. Strooi er daarna weer wat geraspte kaas overheen en breng de pizza verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper.

Pak nu je pizzaschep er bij en schuif de pizza er op. Schuif de pizza vervolgens voorzichtig op de hete pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel. Bak de pizza vervolgens 8 tot 10 minuten, tot het deeg mooi krokant is, de saucijs gaar is en de kaas is gesmolten.

Gebruik nu weer je pizzaschep om de pizza van de BBQ te halen, schuif deze vervolgens op een bord of serveerplank en wacht nog een paar minuutjes met aansnijden, want dan gaat het een stuk makkelijker. In die tijd kun je mooi de tweede pizza beleggen en op de BBQ schuiven en daarna genieten van de eerste. Eet smakelijk!

Pizza's bakken met gegrilde groenten en saucijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.