pizza burrata uitgelicht

Pizza Burrata

Zelfgebakken pizza’s zijn altijd lekker. Zeker als je de BBQ flink heet stookt, de pizzasteen voorverwarmt en de pizza in een paar minuten bakt. Heerlijk! Vandaag daarom weer een nieuw pizza recept, dat heerlijk is in zijn eenvoud. Het hoofdingrediënt van deze pizza is burrata: een Italiaanse kaas, die wel wat weg heeft van mozzarella. Burrata is echter gevuld met room en dat is zó lekker! Combineer de burrata met tomatensaus, prosciutto en wat blaadjes basilicum en je hebt een heerlijke pizza.

Pizza bakken op de BBQ? Ga eens voor deze met burrata!
Pizza bakken op de BBQ? Ga eens voor deze met burrata!

Hoofdgerecht

2 personen

9 uur

Ingrediënten

– 340 gram Bloem
– 200 ml Water
– 10 gram Zout
– 3 gram Gedroogde Gist
– 2 eetlepels Olijfolie
– 2 bollen Burrata
– 8 plakken Prosciutto
– 10 blaadjes Verse Basilicum
– 8 eetlepels Passata
– 1 eetlepel Italiaanse Kruiden
– Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Pizzasteen
– Pizzaschep
– Ruime mengkom
– Mixer (optioneel)
– Vochtige Theedoek
– Deegroller

Bereiding

In dit recept gebruik ik een nieuwe bereiding van het pizzadeeg. Dit deeg moet 8 uur rijzen, waardoor het deeg beter te verteren is en mooier bakt. Heb je geen 8 uur? Neem dan 10 gram gedroogde gist en voeg 2 theelepels suiker aan het deeg toe voor je gaat kneden. Dan hoeft het deeg slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook de lange rijs eens, want je krijgt er een heerlijk pizzadeeg van!

Neem een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng met een spatel even door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem vervolgens je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.

Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.

Steek een uur voordat je je pizza’s wil bakken de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 275 tot 300 graden. Leg de pizzasteen nog niet op de BBQ. Doe dit een kwartier voordat je de pizza’s gaat bakken. Zo kan de steen wel voorverwarmen, maar wordt hij niet te heet.

Heeft het deeg 8 uur gerezen en is de BBQ op temperatuur? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke delen. Bebloem je werkblad en rol 1 van de delen deeg uit tot een pizzabodem van ongeveer 0,5 cm dik.

Meng in een kommetje de passata met de Italiaanse kruiden en bestrijk de pizzabodem vervolgens met de helft er van. Neem nu een bol burrata en leg deze op het midden van de pizzabodem. Scheur hem vervolgens open, zodat de room zich wat over de pizzabodem verdeelt. Bestrooi de pizza met wat zwarte peper.

Schuif de pizza nu op de pizzaschep en vervolgens op de pizzasteen die al op de BBQ ligt. Bak de pizza nu 3 minuten en beleg hem daarna met de helft van de plakken prosciutto en de helft van de blaadjes basilicum. Bak de pizza nog een minuut en haal hem daarna van de BBQ. Gebruik ook nu weer de pizzaschep.

Laat de pizza een paar minuutjes afkoelen voor je hem aansnijdt. Dat snijdt een stuk makkelijker en je hebt in die minuten ook mooi de tijd om de tweede pizza te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *