Pizza Bianca met Spek

Ik moet bekennen dat ik bij het bakken van pizza al snel naar de tomatensaus als basis grijp. En dat terwijl een pizza bianca zo lekker kan zijn. Het werd dus wel weer eens tijd voor een pizza zonder tomatensaus. Deze pizza bianca met spek en baby spinazie is een aanrader. De basis van crème fraîche combineert goed met de spek, spinazie en rode ui, terwijl de groene pesto een aangename verrassing was bij de rest van de ingrediënten. Wat mij betreft zet je deze pizza dan ook op je to-do lijst voor de volgende pizza avond!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 8 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 8 uur 45 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

  • 340 gram Bloem
  • 200 milliliter Water
  • 10 gram Zout
  • 3 gram Gedroogde Gist
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 6 eetlepels Crème Fraîche
  • 3 eetlepels Groene Pesto
  • 100 gram Spekblokjes
  • 100 gram Baby Spinazie
  • 1 Rode Ui
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Extra Bloem
  • Extra Olijfolie

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop.
  • Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 1 theelepel suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Moet het pizzadeeg nog ongeveer een uur rijzen? Steek dan de BBQ aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Pak nu ook de wokpan er bij een zet deze op middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe en voeg de spinazie toe wanneer de olie warm is. Laat de spinazie slinken in een kleine 10 minuten en haal het vervolgens weer uit de pan.
  • Snijd daarna de rode ui in dunne halve ringen en zet ook de spekblokjes en pesto vast klaar.
  • Is de BBQ op temperatuur en is je pizzadeeg genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol met je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de pizzabodem met de helft van de crème fraîche en verdeel er wat van de halve uienringen over. Schep met een theelepel wat hoopjes pesto op de bodem en verdeel tot slot de helft van de spinazie en spekreepjes over de pizza. Bestrooi de pizza als laatste met wat versgemalen zwarte peper.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 5 tot 7 minuten af.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.