Patatje Mexicaans

Patatje Mexicaans

Sinds ik een rotisserie heb voor mijn Weber Master-Touch ben ik fan van frietjes van de BBQ! Of patat, zoals ik van sommigen moet zeggen. Gewoon met een klodder mayo zijn ze al lekker, maar maak je de toppings iets specialer, dan is het helemaal genieten. Maakte ik eerder al frietjes met Parmezaanse kaas en truffelmayonaise, ging ik nu op de Mexicaanse toer met dit Patatje Mexicaans. En voor wie bang is dat je geen krokante frietjes krijgt zonder te frituren: Volg onderstaand recept en je krijgt heerlijke krokante friet, maar dan van de BBQ!

Loaded fries van de BBQ? Ja, dat wil je! Ga bijvoorbeeld voor dit Patatje Mexicaans!
Loaded fries van de BBQ? Ja, dat wil je! Ga bijvoorbeeld voor dit Patatje Mexicaans!

Bijgerecht

4 personen

35 minuten

Ingrediënten

– 750 gram Aviko Supercrunch Ovenfriet
– 2 Rijpe Avocado’s
– 3 Tomaten
– 1 Rode Ui
– 2 teentjes Knoflook
– 2 eetlepels Crème Fraîche
– 1 eetlepel Olijfolie
– Versgemalen Zwarte Peper
– Zeezout
– 1 handje Verse Peterselie
– 2 eetlepels Zonnebloemolie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Braadspit/Rotisserie
– Mand voor Spit/Rotisserie

Bereiding

Maak de BBQ gereed om gebruik te maken van het spit en steek hem vervolgens aan. Ga hierbij voor indirecte hitte onder het spit en een temperatuur van 230 graden.

Doe ondertussen de frietjes in een ruime mengkom en voeg de zonnebloemolie toe. Schep de frietjes nu om, zodat alle frietjes in aanraking komen met wat olie.

Is de BBQ op temperatuur? Vul de rotisserie mand dan met de frietjes en schuif deze op het spit. Zet het spit aan en sluit de BBQ met de deksel. Bak de frietjes nu 15 minuten.

Snipper ondertussen de rode ui en doe deze in een kom. Knijp hierin ook de teentjes knoflook uit. Snijd de tomaten in vieren en ontdoe deze van het vruchtvlees. Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg een derde deel toe aan de ui en knoflook. Doe de rest van de tomaten in een andere kom.

Ontdoe nu de avocado’s van de pit en schil en snijd in kleine blokjes. Voeg de blokjes avocado toe aan de rode ui, knoflook en tomaat. Meng alles met een vork goed door elkaar, waarbij je de avocado blokjes lichtjes prakt. Zet de guacamole even aan de kant.

Neem nu de andere kom met de blokjes tomaat en voeg hier de olijfolie en wat peper en zout aan toe. Meng door elkaar en zet weg. Hak ondertussen ook de peterselie klein.

Hebben de frietjes 15 minuten gebakken? Verplaats de brandende kolen dan nu zodat het spit en de mand met frietjes direct worden verhit. Bak de frietjes op deze manier nog 5 tot 10 minuten. Let er hierbij op dat de frietjes niet verbranden.

Haal, wanneer de frietjes klaar zijn, de mand van het spit en leeg deze op een groot bord of op een serveerplank. Schep nu de helft van de guacamole op de frietjes, gevolgd door de crème fraîche en de tomatensalsa. Strooi er tot slot wat fijngehakte peterselie over en serveer het Patatje Mexicaans direct, samen met de rest van de guacamole. Eet smakelijk!

Loaded fries van de BBQ? Ja, dat wil je! Ga bijvoorbeeld voor dit Patatje Mexicaans!

6 reacties

  1. Hoi,

    Ik heb nu 2x frietjes gemaakt op de bqq met een rotisserie. Ik heb een gas bbq en krijg de frietjes niet krokant. De eerste keer gebruikte ik een zakje verse friet uit de supermarkt. De tweede keer maakte ik zelf verse friet met vastkokende aardappelen die 4 minuten voorgekookt hebben.

    Bbq stond op 200/ 230 graden en direct boven het vuur de frietjes.

    Kun je mij wat tips geven om de friet krokant te krijgen?

    • Mijn bereidingswijze zoals in dit recept doet het bij mij altijd goed. Wellicht heeft het nog te maken met de afstand tussen de branders en het mandje. Je zou de laatste 15 minuten wat hoger in temperatuur kunnen gaan. Direct en 240 graden bijvoorbeeld.

  2. Bedankt. Ik ga vanavond proberen met de aviko en op het eind net wat hoger in temp gaan. En daar maak ik de pompoen hasselback bij, ook van deze site. Die is heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *