beenham oosterse stijl uitgelicht

Oosterse Beenham

De beenham. Een mooi BBQ recept om het Low & Slow BBQ’en te oefenen. De temperatuur hoeft nog niet heel laag en het bereiden van een beenham duurt ook niet de hele dag, maar het is een mooie oefening om later op de Pulled Pork, Pulled Beef of Spareribs over te stappen. Dit beenham recept voor op de BBQ is er één met een Oosters tintje. De honing mosterd variant is ook erg lekker, maar ik ging een keer voor een andere insteek. Die is erg goed bevallen trouwens, dus dit beenhammetje komt vaker op tafel!

oosterse beenham recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.50 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 3 uur 5 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 373kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bereiden van de beenham beginnen we met het marineren van de beenham. Haal het hiervoor uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier.
  • Controleer het vlees nu ook op kleine loshangende stukjes vlees en snijd deze weg.
  • Meng in een kommetje het paprikapoeder, de basterdsuiker, de peper, het 5 spice poeder, het knoflookpoeder, het uienpoeder en het zout door elkaar. Smeer de beenham in met dit mengsel en pak het in met plasticfolie.
  • Leg het vlees in de koeling en laat de smaken minimaal een uur intrekken. Je kunt je beenham eventueel de avond van te voren alvast in de rub zetten.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
  • Voeg, wanneer de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe. De beenham kan wel wat rooksmaak hebben, dus de soort maakt eigenlijk niet uit. Kies wat je hebt staan en voeg het toe.
  • Haal de beenham nu uit de koeling en pak deze uit. Leg de beenham op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met draad? Prik deze dan eerst nog even in de beenham en laat het snoertje tussen de BBQ en de deksel doorlopen. Zo kun je de temperatuur mooi in de gaten houden!
  • De beenham moet nu garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dan is deze mooi gaar en kun je er mooie plakken van snijden. Dit duurde bij mij ongeveer 1 uur en 45 minuten.
  • Ligt de beenham een uur op de BBQ? Dan is het tijd om hem even in te smeren met een mengsel van chilisaus, ketjap manis en ketchup. Meng de ingrediënten hiervoor in een kommetje door elkaar en smeer de beenham er vervolgens mee in. Herhaal dit ieder kwartier, tot je de kerntemperatuur van 65 graden hebt bereikt.
  • Heeft je beenham de juiste kerntemperatuur? Haal hem dan van de BBQ en leg hem op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten. Zo zullen de sappen in het vlees zich herverdelen en krijg je een sappiger eindresultaat.
  • Snijd de beenham na 10 minuten in mooie plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer deze op een mooie plank, eventueel met wat broodjes. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 373kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 33g | Fat: 25g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Cholesterol: 93mg | Sodium: 1894mg | Potassium: 448mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 127IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 15mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

13 reacties

  1. Ik heb uiteraard eerst het recept aan proberen te houden,echter na ongeveer 50 minuten,had ik mijn kern temperatuur al bereikt(goedkope analoge meter,dus niet kunnen volgen).
    Dit was 1 uur uur te vroeg voor het eten.
    Besloten om de beenham, ongeveer een half uur te laten rusten,en de kamado op direct gezet op de zelfde temperatuur.
    Afgegrild en ondertussen marinade er op gekwast,tot dat er een krokant laagje op komt.
    Wederom laten rusten,en smullen maar.
    Top recept,ga ik vaker gebruiken.

    • Hi Erik,

      Beetje late reactie. Maar dat is wel heel veel verschil in bereidingstijd. Heb je de temperatuur ook wel eens vlak boven het rooster gemeten? Wellicht dat de thermometer van je BBQ afwijkt en je dus eigenlijk op een hogere temperatuur bezig bent geweest. Gelukkig heeft alles goed gesmaakt!

      • hey roy,

        ik vermoed ook dat daar het probleem in zit.
        heb de kamado net,en wil ook nog een fatsoenlijke thermometer aanschaffen.
        ik heb bij meer gerechten dit probleem ondervonden.
        bedankt voor het meedenken.

  2. 4 sterren
    Ziet er lekker uit!
    Ben van plan deze binnenkort te maken. Heb alle ingredienten in huis behalve 5 spice poeder. Wat wordt hiermee bedoeld, of kan ik het makkelijk vervangen ergens anders voor?

  3. beste bart,

    5 spice poeder,of 5 kruiden poeder,hebben wij gehaald bij de Dirk,gewoon van silvo.
    ik had een heel klein stukje ,los meegebakken,gewoon om even te proeven,en dit had ik geproefd,zonder het in te smeren met de ketjapmarinade.
    dan proef je pas hoe pittig de beenham is met de 5 spice kruiden,wees dus niet te kwistig met dit spul,althans dat is mijn ervaring(en ik houd best van pittig eten.)
    succes,en ik hoor graag hoe het bij jouw smaakte.

    mvrgr erik

  4. Heb deze ook gemaakt. Het resultaat was heerlijk alhoewel ik de volgende keer iets minder 5 spices ga gebruiken, die vond ik net iets te doordringend. Voor de rest een makkelijk en mooi ogend resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *