Oosters Buikspek van de BBQ

Oosters Buikspek

Buikspek is een prachtig stuk vlees, dat zich perfect leent om in zijn geheel te bereiden op de BBQ. Je kunt daarbij ook nog eens alle kanten op qua smaak! In dit recept gaan we de Oosterse kant op, met een heerlijke marinade op basis van hoisinsaus en ketjap manis. Je kunt in de bereiding eventueel ook wat rookhout toevoegen, maar ook zonder krijg je een heel smaakvol resultaat. Dus haal de ingrediënten in huis en plan een middagje in de tuin, want dit wil je proeven!

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 6 uur

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor dit heerlijke Oosters buikspek is het verstandig om het vlees de avond voor de bereiding al te marineren. Haal hiervoor het buikspek uit de verpakking en snijd de vetzijde kruislings in met een scherp mes. Meng vervolgens alle overige ingrediënten tot een marinade.
 • Pak nu de grote ziplock zak er bij en doe hier het stuk buikspek in. Giet er vervolgens de marinade bij en druk vervolgens zoveel mogelijk lucht uit de zak terwijl je de zak sluit. Masseer de marinade nu goed in het vlees en laat het een nacht in de koelkast marineren.
 • Op de dag van de bereiding heb je zo’n 3 tot 5 uur nodig voor het garen van het buikspek. Er staat geen vaste tijd voor, omdat ieder stuk vlees nou eenmaal anders is. Maar wees gerust. Als je het vlees na de bereiding inpakt in aluminiumfolie en vervolgens in een theedoek, dan blijft het nog vrij lang warm. Steek de BBQ dus ruim van te voren aan en haal het buikspek ruim op tijd uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Ga bij het aansteken van de BBQ voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 130 graden.
 • Haal, terwijl de BBQ op temperatuur komt, het vlees uit de ziplock zak, maar gooi de marinade niet weg. Deze gaan we gedurende de eerste paar uur gebruiken om het vlees mee te bestrijken.
 • Is de BBQ op temperatuur? Leg het vlees dan met de vetkant (die je hebt ingesneden) naar boven op het rooster. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu in het vlees. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel.
 • Bestrijk het stuk buikspek ieder uur met de overgebleven marinade en gaar het vlees rustig tot een kerntemperatuur van 70 graden. Is die temperatuur bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en laat het onder een stuk aluminiumfolie een kwartiertje rusten voor je het aansnijdt. Let op: pak het vlees niet in, maar leg een ruim stuk aluminiumfolie losjes over het vlees heen.
 • Snijdt het buikspek vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dik en serveer deze direct. Eet smakelijk!

Notities

Tip: plakken buikspek over? Die smaken de volgende dag heerlijk op een broodje. Gril de plakken buikspek kort aan beide kanten. Beleg een broodje met sriracha mayonaise, een paar plakken buikspek en ingelegde komkommer, rode ui en schijfjes jalapeño. Heerlijk!

9 reacties

 1. Thx. Dat klinkt ook goed. Heb het uiteindelijk gemaakt met noodles met bim en champions.
  Het spek was erg lekker. Stuk van 700 gr was al nu een dikke 3 uur klaar, veel eerder dan ingecalculeerd 🤔

 2. Hoi, vraagje, is een kerntemperatuur van 70 graden niet wat laag voor buikspek?

  Ik ga het vandaag maken maar lees in meerdere recepten kerntemperaturen van zelfs in de 90 graden.

  • Hi Hjalmar,

   Dat kan zeker, maar dan zou ik bij het marineren proberen de zwoerd droog te houden, want anders krijg je hem niet mooi krokant. De zwoerd kun je dan insnijden en insmeren met grof zeezout en aan het einde van de bereiding kun je met directe hitte het zwoerd nog krokant grillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *