Oosters Buikspek van de BBQ

Oosters Buikspek

Buikspek is een prachtig stuk vlees, dat zich perfect leent om in zijn geheel te bereiden op de BBQ. Je kunt daarbij ook nog eens alle kanten op qua smaak! In dit recept gaan we de Oosterse kant op, met een heerlijke marinade op basis van hoisinsaus en ketjap manis. Je kunt in de bereiding eventueel ook wat rookhout toevoegen, maar ook zonder krijg je een heel smaakvol resultaat. Dus haal de ingrediënten in huis en plan een middagje in de tuin, want dit wil je proeven!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.39 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 6 uur

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor dit heerlijke Oosters buikspek is het verstandig om het vlees de avond voor de bereiding al te marineren. Haal hiervoor het buikspek uit de verpakking en snijd de vetzijde kruislings in met een scherp mes. Meng vervolgens alle overige ingrediënten tot een marinade.
 • Pak nu de grote ziplock zak er bij en doe hier het stuk buikspek in. Giet er vervolgens de marinade bij en druk vervolgens zoveel mogelijk lucht uit de zak terwijl je de zak sluit. Masseer de marinade nu goed in het vlees en laat het een nacht in de koelkast marineren.
 • Op de dag van de bereiding heb je zo’n 3 tot 5 uur nodig voor het garen van het buikspek. Er staat geen vaste tijd voor, omdat ieder stuk vlees nou eenmaal anders is. Maar wees gerust. Als je het vlees na de bereiding inpakt in aluminiumfolie en vervolgens in een theedoek, dan blijft het nog vrij lang warm. Steek de BBQ dus ruim van te voren aan en haal het buikspek ruim op tijd uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Ga bij het aansteken van de BBQ voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 130 graden.
 • Haal, terwijl de BBQ op temperatuur komt, het vlees uit de ziplock zak, maar gooi de marinade niet weg. Deze gaan we gedurende de eerste paar uur gebruiken om het vlees mee te bestrijken.
 • Is de BBQ op temperatuur? Leg het vlees dan met de vetkant (die je hebt ingesneden) naar boven op het rooster. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu in het vlees. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel.
 • Bestrijk het stuk buikspek ieder uur met de overgebleven marinade en gaar het vlees rustig tot een kerntemperatuur van 70 graden. Is die temperatuur bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en laat het onder een stuk aluminiumfolie een kwartiertje rusten voor je het aansnijdt. Let op: pak het vlees niet in, maar leg een ruim stuk aluminiumfolie losjes over het vlees heen.
 • Snijdt het buikspek vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dik en serveer deze direct. Eet smakelijk!

Notities

Tip: plakken buikspek over? Die smaken de volgende dag heerlijk op een broodje. Gril de plakken buikspek kort aan beide kanten. Beleg een broodje met sriracha mayonaise, een paar plakken buikspek en ingelegde komkommer, rode ui en schijfjes jalapeño. Heerlijk!

36 reacties

 1. Thx. Dat klinkt ook goed. Heb het uiteindelijk gemaakt met noodles met bim en champions.
  Het spek was erg lekker. Stuk van 700 gr was al nu een dikke 3 uur klaar, veel eerder dan ingecalculeerd 🤔

 2. Hoi, vraagje, is een kerntemperatuur van 70 graden niet wat laag voor buikspek?

  Ik ga het vandaag maken maar lees in meerdere recepten kerntemperaturen van zelfs in de 90 graden.

  • Hi Hjalmar,

   Dat kan zeker, maar dan zou ik bij het marineren proberen de zwoerd droog te houden, want anders krijg je hem niet mooi krokant. De zwoerd kun je dan insnijden en insmeren met grof zeezout en aan het einde van de bereiding kun je met directe hitte het zwoerd nog krokant grillen.

 3. Hi Roy, gaart het vlees dan niet te lang door als je het na bereiding in folie en theedoek wikkelt? Zit daar ook beetje tegen aan te hikken, komende zaterdag eters en krijg planning anders niet rond dan dat ik de buikspek zeker een dik uur warm moet zien te houden zonder dat dit doorgaart.. gr ronald

 4. Top, mij lijkt 70 graden ook wat aan de lage kant? Het kan toch geen kwaad als je hem tot 90 graden laat gaan?
  Is het ook lekker om deze bijvoorbeeld het eerste uren te roken? En welk hout zou dan lekker zijn?

  • je kunt hem uiteraard tot 90 graden doorgaren, maar waarom je dat zou doen weet ik niet. Buikspek is bij 70 graden goed gaar en mijn ervaring is dat dit gerecht bij 70 graden heerlijk smaakt. Maar doe vooral wat je zelf goed acht.

   Roken kan zeker. Hier vind je een overzicht met rookhout en waar het bij past: http://bit.ly/2Gm99gN

 5. Buikspek gemarineerd volgens bovenstaand recept. Nu vraag ik mij af als ik de dome temperatuur ipv 130 graden 100 graden neem. Word de buikspek dan malser omdat hij langer op de bbq ligt?

 6. 4 sterren
  Met whisky snippers gaat het perfect.
  Temperatuur rond 110 graden en kerntemperatuur tussen de 70 en 75 graden.
  Even afvakkelen en je eet je vingers er bij op.
  Wel om de 45 min even met de marinade aflakken.
  Jammie jammie

 7. 5 sterren
  Meerdere malen klaar gemaakt en blijft de favoriete hier bij de kids.🤗😋
  Er ligt nu ook weer 1,6 kilo op voor de visite straks.. Heerlijk

 8. 5 sterren
  Vandaag gemaakt en heerlijk aanrader!
  Had 1 kg stuk met zwoerd dus zwoerd eraf gesneden was wel eerder op kerntemp.70 graden maar wat een heerlijk stuk vlees.
  Bedankt!

 9. Zaterdag ga ik het recept maken. Vrijdagavond beginnen dus met het marineren. Heb 1kg buikspek besteld, zonder zwoerd. Nu zie ik in de beschrijving staan: Grote Ziplock zak, nu kan ik niet echt de juiste afmetingen vinden voor dit grote stuk vlees. Enig idee waar ik de juiste kan vinden? Of welke afmeting?

  p.s. ik laat zaterdag zeker weten hoe het heeft gesmaakt!

 10. 5 sterren
  Vandaag voor het eerst oosterse buikspek gemaakt ! Het is super gelukt en de marinade was ook heel lekker! Zeker een aanrader dit recept. 3.5 uur bezig geweest op 120-130 graden op de weber master touch 5775 met de kolenrong en diffuserplate. Ook had ik voor de rook, appel chuncks erbij bij toegevoegd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.