oerhammetjes uitgelicht

Oerhammetjes van de BBQ

Een tijdje terug had ik twee oerhammetjes mee besteld toen ik vlees ging bestellen. Nog zonder idee wat ik er mee ging doen, maar ze zagen er wel leuk uit voor op de BBQ. Het werd dus eens tijd om ze te gaan bereiden. Ik heb de hammetjes eerst een nacht in de pekel gelegd, om ze vervolgens indirect te garen en te roken op de BBQ. Het resultaat was heerlijk mals, dus dit kun je zeker eens proberen!
Een keer wat anders van de BBQ; Oerhammetjes. Gerookt en indirect gegaard.

Hoofdgerecht

2 personen

3 uur + 12 uur pekelen

Ingrediënten

- 2 Oerhammetjes van 200 gram per stuk
- 100 gram AllBrine
- 1 liter Water
- 2 eetlepels Mosterd
- 2 eetlepels Paprikapoeder
- 1 eetlepel Knoflookpoeder
- 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
- 1 eetlepel Gemalen Zwarte Peper
- 1 theelepel Chilipoeder
- 3 eetlepels BBQ Saus

Voor de marinade
- 2 eetlepels Roomboter
- 2 eetlepels Bruine Basterdsuiker
- 2 eetlepels Ketchup
- 1 eetlepel Honing

Overige benodigdheden

- Chunks Hickory Rookhout
- Aluminiumfolie
- Kernthermometer

In dit recept voor oerhammetjes gaan we eerst een nacht pekelen, om de hammetjes de volgende dag te bereiden op de BBQ. Breng hiervoor 1 liter water aan de kook en los er de AllBrine in op. Laat het mengsel, het pekelwater, vervolgens volledig afkoelen.

Doe de oerhammetjes in een afsluitbare bak of kom en schenk de pekel er overheen. Sluit af en zet in de koelkast gedurende de nacht.

Haal de hammetjes de volgende ochtend uit de pekel en dep ze goed droog met keukenpapier. Leg de hammetjes op een bord en dek ze af met wat vershoudfolie. Zet ze vervolgens terug in de koelkast om verder te drogen.

Het bereiden van de hammetjes duurt ongeveer 3 uur. Houd daar dus rekening mee op de dag van eten.

Haal de hammetjes uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Steek nu gelijk de BBQ aan en ga voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.

Smeer de oerhammetjes in met de mosterd. Meng vervolgens het paprikapoeder, knoflookpoeder, de basterdsuiker zwarte peper en het chilipoeder met elkaar en smeer de hammetjes in met deze rub.

Als de BBQ op temperatuur is mag het rookhout worden toegevoegd aan de brandende kolen en leg je de oerhammetjes op het indirecte deel van het rooster, dus niet boven de hete kolen. Sluit de BBQ met de deksel. De hammetjes mogen nu eerst een uur garen en roken. Houd de temperatuur van de BBQ in de gaten en zorg er voor dat deze rond de 120 graden blijft hangen.

Zet ondertussen een pannetje op het vuur en doe er 50 ml van het pekelwater in, samen met de basterdsuiker, ketchup, honing en boter en verhit dit tot de boter is gesmolten en de overige ingrediënten zijn opgelost.

Haal na een uur de deksel van de BBQ en bestrijk de hammetjes met het mengsel van pekel, boter, ketchup, suiker en honing. Sluit de BBQ weer en herhaal het bestrijken na een half uur nog een keer.

Na nog een half uur is het tijd om de hammetjes in te pakken in aluminiumfolie. Lepel voor je de pakketjes sluit nog 2 eetlepels van het pekel, boter mengsel over de hammetjes en leg ze daarna terug op de BBQ. Steek je kernthermometer in één van de hammetjes, door het aluminiumfolie heen, en sluit de BBQ weer met de deksel. Controleer ook nu de temperatuur van de BBQ weer, maar let nu ook op de kerntemperatuur van de oerhammetjes. Deze moet in het folie oplopen tot 68 graden. Bij mij duurde dit een minuut of 50.

Als de kerntemperatuur de 60 graden is gepasseerd, is het tijd om een halve brikettenstarter te vullen met kolen of briketten en deze aan te steken. Als de kerntemperatuur van 68 graden is bereikt mogen de hammetjes even van de BBQ. Haal ze uit het aluminiumfolie en leg ze op een bord of schaal.

Doe nu de zojuist aangestoken kolen of briketten bij de al brandende in de BBQ en leg het rooster weer op de BBQ.

Smeer de hammetjes aan alle kanten in met de BBQ saus en leg ze terug op de BBQ. Deze keer op het directe deel, dus direct boven de brandende kolen. Gril beide zijden van de hammetjes een minuut of 2 en haal ze daarna van de BBQ.

De hammetjes hebben nu een kerntemperatuur van iets meer dan 70 graden bereikt en zijn klaar om te eten. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *