MOINK Balls zijn inmiddels een echte BBQ Klassieker die je als BBQ fanaat toch wel geprobeerd moet hebben. De combinatie van heerlijke gehaktballetjes, gerookt ontbijtspek en BBQ saus doet het altijd goed. Dit keer turnde ik deze zo populaire balletjes echter om in een burger variant: de MOINK Burger. Geserveerd op een lekker hamburger broodje, belegd met coleslaw. Dit wil je proeven!


Hoofdgerecht/Lunch
4 personen
1 uur en 30 minuten
Ingrediënten
Voor de Burgers:
– 4 Hamburger Broodjes
– 500 gram Rundergehakt
– 16 plakken Ontbijtspek
– 40 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
– 2 theelepels Knoflookpoeder
– 1 Ei
– 75 ml Melk
– 50 gram Paneermeel
– 2 eetlepels Italiaanse Kruiden
– 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
– 1 theelepel Zout
– 5 eetlepels BBQ Rub
– 5 eetlepels BBQ Saus
Voor de Coleslaw:
– 200 gram Verse Rode Kool
– 200 gram Verse Witte Kool
– 2 Wortels
– 2 eetlepels Mayonaise
– 2 eetlepels Crème Fraîche
– 2 eetlepels Appelciderazijn
– 1 eetlepels Mosterd
– 1 eetlepel Honing
– 1 theelepel Mosterdpoeder
– 1 eetlepel Gedroogde Peterselie
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Rookhout (hickory)
– Bakkwast
– Cocktailprikkers (optioneel)
Bereiding
Voor deze MOINK Burgers beginnen we met het maken van de coleslaw. Deze wordt namelijk net iets lekkerder als de dressing iets in de kool en wortel kan trekken.
Neem hiervoor een klein kommetje en meng hierin de mayonaise, crème fraîche, appelciderazijn, mosterd, honing, het mosterdpoeder en de peterselie door elkaar tot een dressing.
Snijd of rasp vervolgens de rode kool, witte kool en de wortels in julienne en doe deze in een ruime kom, waarin je de ingrediënten goed kunt mengen. Voeg nu de dressing toe aan de gesneden groenten en meng alles goed door elkaar. Zet de coleslaw in de weg in de koeling.
Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
Neem nu een grote mengkom en doe hier het gehakt in. Doe er het ei, de melk, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper, zout en paneermeel bij. Meng alles goed door elkaar en vorm er vervolgens 4 gelijke burgers van.
Strooi nu de helft van de rub over de burgers. Draai het burgers vervolgens om en strooi de rest van de rub over de burgers. Zorg er voor dat burgers rondom bedekt zijn met de rub en wikkel ze burgers vervolgens rondom in met de plakken bacon. Wikkel 4 plakken spek om iedere burger.
Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe en leg daarna de MOINK burgers op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de burgers nu 45 minuten. Bestrijk de burgers na deze 45 minuten rondom met BBQ saus en sluit de BBQ nogmaals met de deksel. Laat de burgers nu nog 15 minuten doorgaren, terwijl de BBQ saus een beetje karamelliseert.
Pak nu ook je hamburger broodjes er bij. Snijd ze open en rooster ze, op het indirecte deel van de BBQ, een paar minuutjes mee. Doe je dit direct boven de brandende kolen? Dan is 30 seconden waarschijnlijk al genoeg.
Zijn de burgers en de broodjes klaar? Haal ze dan van de BBQ en pak je coleslaw erbij. Neem nu de onderste helften van de broodjes en beleg deze met een goede schep coleslaw. Hierop gaan vervolgens de MOINK Burgers, gevolgd door de bovenkanten van de broodjes. Serveer de MOINK Burgers direct, samen met de overgebleven coleslaw. Eet smakelijk!
Niet het recept dat je zocht?
Klinkt dit als een goed recept? Of ben je toch op zoek naar een ander hamburger recept? Geen probleem! Ik heb een hele collectie burger recepten. Ga er rustig doorheen en kies de hamburger die jij wilt maken.
Rauw of gerookt ontbijtspek?
Ik gebruik zelf altijd gerookt ontbijtspek, maar beide kan prima!
als je er slider van maakt , ongeveer 35/40 gram burgertje?
hoelang zullen ze dan moeten?
Geen idee. Laat je het weten? 😉
Deze burger afgelopen weekend gemaakt. Heerlijk! ik heb wel wat minder peper gebruikt. Een hele eetlepel leek mij wat veel, daarom maar een theelepel gebruikt.
Ik houd wel van een beetje peper, maar minder mag uiteraard 😉