Master Burgers

Dit recept is voor één van mijn favoriete hamburgers van de BBQ. Het aantal toppings op deze Master Burger is niet veel, maar als alle smaken samen kom, dan is het genieten! Voor mijn hamburgers gebruik ik het liefst brioche hamburger broodjes, die ik vaak zelf bak volgens dit recept. Daarnaast draai ik het liefst mijn eigen gehakt, zodat het nog lekker grof is en je echt structuur krijgt in je burger. Heb je zelf geen gehaktmolen? Vraag je slager dan of hij gehakt grof wil draaien voor je. Op deze Master Burger hoort verder een zelfgemaakt sausje, sla, tomaat, goede cheddar, bacon en een zelfgemaakte pickle van rode ui en komkommer. Klinkt dat goed? Zet dit recept dan maar bovenaan je to-do list!

Op zoek naar de ultieme burger van de BBQ? Probeer dan deze Master Burgers eens!
Op zoek naar de ultieme burger van de BBQ? Probeer dan deze Master Burgers eens!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 2; Tijd: 1 uur

Ingrediënten

– 2 Brioche Hamburger Broodjes
– 300 gram Rundergehakt
– 60 gram Cheddar
– 6 plakken Gerookt Ontbijtspek
– 6 blaadjes Kluitsla/Krulsla
– 1 Grote Tomaat
– 1 Rode Ui
– 0,25 Komkommer
– 2 eetlepels Mayonaise
– 1 eetlepel Ketchup
– 0,5 theelepel Tabasco
– 2 eetlepels Amerikaanse Mosterd
– 100 milliliter Azijn
– 1 eetlepel Suiker
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Bastingkwast
– Steelpan

Bereiding

Voor de meesterlijke burger van de BBQ beginnen we met het maken van de pickle, zodat de smaken daar goed in kunnen trekken. Neem hiervoor het steelpannetje en zet deze op laag vuur. Doe er vervolgens de azijn, suiker en een theelepel zout in en laat de suiker en zout oplossen in de azijn. Haal hierna het pannetje van het vuur en giet de azijn in een kommetje.

Snijd nu de rode ui in ringen van ongeveer 3 millimeter dik. Snijd van de komkommer ook plakken van ongeveer 3 millimeter dik. Is de azijn een beetje afgekoeld? Voeg er dan de rode uien ringen en de plakken komkommer aan toe en zet het kommetje weg in de koeling. Snijd nu ook alvast de tomaat in dunne plakken en was de blaadjes sla.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.

Vorm ondertussen 2 gelijke burgers van het gehakt, zonder het vlees al te veel te kneden. Maak de burgers qua diameter net iets groter dan je broodjes, want op de BBQ krimpen de burgers nog een beetje.

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de plakken gerookt ontbijtspek op het indirecte deel van je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Door de plakken spek niet direct boven de kolen te BBQ’en garen ze mooier en verbranden ze niet. Draai de plakken spek na 3 minuutjes even om.

Bestrooi nu ook je burgers aan beide kanten met peper en zout en leg ze op het directe deel van de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en grill de burgers 2 minuten. Pak nu de mosterd en de bastingkwast er bij. Keer de burgers na 2 minuten om en bestrijk de gegrilde kant met een beetje mosterd. Haal de plakken spek nu van de BBQ en grill de burgers nu 2 minuten met de deksel op de BBQ.

Keer de burgers nu weer om en bestrijk de andere gegrilde kant ook met mosterd. Grill de burgers nu nog 2 minuten. Keer de burgers nu nog één laatste keer om en beleg ze met de cheddar. Ik gebruik plakken, maar je kunt ook prima geraspte cheddar gebruiken. Sluit de BBQ nu weer met de deksel en grill de burgers nog 2 minuten direct boven de kolen.

Verplaats de burgers na 2 minuten naar het indirecte deel van de BBQ en verdeel de plakken bacon er over. Sluit de BBQ met de deksel en laat de burgers nog even rustig doorgaren. Meng ondertussen de mayonaise, ketchup en tabasco tot een sausje en snijd de burger broodjes open.

Rooster tot slot de gesneden kanten van je broodjes 30 seconden direct boven de brandende kolen op het rooster. Haal hierna de broodjes en de burgers van de BBQ.

Bestrijk nu de onderste helften van de broodjes met de saus en beleg ze vervolgens met de blaadjes sla en wat plakken tomaat. Hierop gaan vervolgens de burgers met cheddar en bacon. Giet nu je kommetje met rode ui en komkommer af en beleg de burgers met wat ringen rode ui en wat plakjes komkommer. Maak de burgers af met de bovenkanten van de broodjes en serveer deze Master Burgers direct. Eet smakelijk!

Wil je dit allemaal ook nog even in het echt zien?

Check dan deze korte video! Op YouTube vind je overigens nog meer BBQ video’s van mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *