Massaman

Dat de Dutch Oven echt niet alleen geschikt is voor winterse stoofpotjes heb ik denk al wel bewezen. Was je toch nog niet helemaal overtuigd? Dan is dit recept voor Massaman uit de Dutch Oven nog een reden om de gietijzeren pan ook in de zomer eens te gebruiken, want deze curry van langzaam gestoofd rundvlees is erg lekker! De lijst met ingrediënten ziet er wellicht lang uit, maar zo’n massaman currypasta vraagt nu eenmaal om wat verschillende smaken. Heb je die currypasta klaar? Dan is de rest van dit recept een eitje!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kilo Runderriblappen
  • 500 gram Krieltjes in Schil
  • 250 gram Sjalotten
  • 6 teentjes Knoflook
  • 400 milliliter Kokosmelk
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 eetlepel Donkere Basterdsuiker
  • 1 Rode Peper
  • 1 eetlepel Trassi
  • 3 centimeter Gember
  • 3 stengels Citroengras
  • 1 Limoen
  • 1 eetlepel Vissaus
  • 6 Kruidnagels
  • 2 eetlepel Gemalen Koriander
  • 2 eetlepel Gemalen Komijn
  • Zonnebloemolie
  • 100 gram Ongezouten Pinda's
  • 1 bosje Verse Koriander

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm. Zet het vlees aan de kant en snipper de sjalotten en 3 teentjes knoflook.
  • Pak vervolgens de keukenmachine erbij. Snijd de rode peper, de andere 3 tenen knoflook, de gember en de stengels citroengras in kleine stukken en doe ze in de keukenmachine, samen met de rasp en het sap van de limoen, de trassi, de vissaus, de gemalen koriander, gemalen komijn en de kruidnagels. Voeg er vervolgens 3 eetlepels zonnebloemolie aan toe en draai het geheel tot een currypasta.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de Dutch Oven dan op de BBQ en doe er wat zonnebloemolie in. Laat de olie opwarmen en bak de riblappen vervolgens in 5 minuutjes rondom aan. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan en bak de sjalotten en knoflook een paar minuutjes. Voeg vervolgens de curry pasta toe en bak deze een paar minuten mee.
  • Nu mag het vlees terug in de pan, samen met de basterdsuiker. Bak nog een paar minuten mee en voeg daarna de kokosmelk toe. De ingrediënten zouden nu net onder moeten staan. Is dat nog niet het geval? Voeg dan wat extra kokosmelk of wat water toe.
  • Breng het geheel nu rustig aan de kook. Begint het vocht te borrelen? Dan mag de Dutch Oven even van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van 170 graden en zet dan de Dutch Oven weer op de BBQ.
  • Voeg nu de limoenblaadjes toe aan het geheel en doe de deksel op de Dutch Oven. Sluit de BBQ met de deksel en laat het stoofvlees 3 uur rustig pruttelen, terwijl je het zo nu en dan door roert.
  • Staat de curry bijna 3 uur te pruttelen? Maak dan de krieltjes schoon en halveer ze. Voeg ze vervolgens toe aan de massaman en laat het geheel nog een half uurtje door pruttelen, of zo lang als nodig is om de aardappeltjes mooi gaar te krijgen.
  • Is de massaman klaar? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Serveer de massaman vervolgens met witter rijst, wat verse koriander en wat pinda’s. Eet smakelijk!
Massaman uit de Dutch Oven
Massaman uit de Dutch Oven

4 reacties

  1. Van de week geprobeerd, ik vond hem erg lekker mijn vrouw helaas iets minder. Wat oppviel was de sereh/citroengras in de keukenmachine dat leverde nogal harde stukjes op. Verder kwam het er bij mij door de kokosmelk veel lichter uit dan op jouw foto.

    Opbouwende kritiek, geen haat 😉

    • De citroengras wil inderdaad nog wel eens wat draderig worden in de keukenmachine. Een tip kan zijn om alvast wat dunnere ringetjes te snijden voor je ze in de keukenmachine doet. En daarnaast nog wat langer laten draaien. Dan zou het een stuk minder moeten zijn.

      Wat betreft de kleur: dat kan diverse oorzaken hebben, maar komt niet zozeer door de kokosmelk. Van net een andere mate van aanbraden van het vlees, tot aan een net iets andere temperatuur in mijn of jouw BBQ. Gelukkig viel het in ieder geval bij één van de twee in de smaak 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *