marokkaanse kip van het spit uitgelicht

Marokkaanse Kip van het Spit

Als je eenmaal een rotisserie voor de BBQ tot je beschikking hebt komt er op de een of andere manier met regelmaat een kip van spit van de BBQ. Dit keer ging ik voor een Marokkaans tintje, met onder andere ras el hanout en sumak als ingrediënten van de rub. Het resultaat? Een heerlijk kruidig en mals kippetje van het spit, die zelfs bij de kleinste hier in huis in de smaak viel!

marokkaanse kip van het spit recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Marineren: 2 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 Hele Kip (ongeveer 1,5 kilo)
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 Citroen
  • 5 eetlepels Ras el Hanout
  • 1 eetlepel Suiker
  • 2 theelepels Sumak
  • 1 theelepel Zeezout
  • 1 eetlepel Honing
  • 4 eetlepels Olijfolie

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van deze Marokkaanse kip aan het spit beginnen we met het kruiden van de kip. Neem hiervoor 4 van de eetlepels Ras el Hanout en meng ze in een kommetje met de sumak, suiker en het zout.
  • Neem nu de kip en controleer deze op loshangende stukjes vel en vlees en snijd deze weg. Maak nu voorzichtig het vel los van het vlees door er met je vingers tussen te gaan.
  • Gebruik driekwart van de zojuist gemaakte rub om de kip onder het vel mee te kruiden. Het laatste kwart mag op de buitenkant van de kip. Doe de kip nu in een grote ziplockzak of pak in in verhoudfolie. Leg de kip in de koeling en laat minimaal een uur, maar het liefst een uur of 3 liggen.
  • Lang genoeg gewacht? Dan is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Maak de BBQ daarnaast klaar voor het gebruik van de rotisserie.
  • Haal nu ook de kip uit de koeling en schuif deze op het spit. Zet de kip vast met de klemmen en wacht tot de BBQ gereed is. Heb je een draadloze thermometer (De MEATER+ bijvoorbeeld)? Prik deze dan eerst nog even in de borst van de kip.
  • Is de BBQ temperatuur? Dan mag het spit met de kip de BBQ op. Zet de motor van de rotisserie aan en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de kip nu eerst tot een kerntemperatuur van 60 graden.
  • Komt de kerntemperatuur van 60 graden in de buurt? Neem dan een mengkom en doe daar de olijfolie in. Voeg er vervolgens de overgebleven eetlepel Ras el Hanout aan toe, samen met de honing en de rasp en het sap van de citroen. Knijp ook de 2 teentjes knoflook uit in de kom, met behulp van de knoflookpers. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Heeft de kip een kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Pak dan de bastingkwast er bij en bestrijk de kip rondom met het mengsel dat je zojuist hebt gemaakt. Herhaal dit iedere 10 minuten, tot de kip een kerntemperatuur van 72 graden heeft bereikt.
  • Is de kip gaar? Dan mag het spit met de kip van de BBQ. Haal nu de kip weer van het spit en laat de kip nog even een minuut of 10 rusten. Snijd de kip vervolgens aan, of serveer de kip in zijn geheel aan tafel en laat iedereen zelf zijn favoriete deel afsnijden. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

4 reacties

    • Komt de kerntemperatuur van 60 graden in de buurt? Neem dan een mengkom en doe daar de olijfolie in. Voeg er vervolgens de overgebleven eetlepel Ras el Hanout aan toe, samen met de honing en de rasp en het sap van de citroen.

      Wel alles lezen hè? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *