Low & Slow Procureur Steak

Bij de combinatie van procureur en BBQ denk je al snel aan het bereiden van pulled pork. Niet gek, want het is één van de bekendste en populairste BBQ gerechten om te bereiden. Toch kun je veel meer met dit mooie stuk vlees. Zo bereidde ik eerder al eens een procureur rollade en ging ik dit keer voor een langzaam gerookte procureur steak. Heerlijk rokerig van smaak, herkenbare smaken van de pulled pork ook, zacht vlees ook wel, maar wel met iets van een bite. En de bereiding is een stuk korter dan die van pulled pork, ook nog een voordeel. Wat mij betreft is het dan ook zeker een aanrader om je stuk procureur de volgende keer in dikke steaks te snijden en dit recept te volgen!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 45 minuten
Marineren: 1 uur
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram Procureur
  • 1 eetlepel Amerikaanse Mosterd
  • 3 eetlepels BBQ Rub (kies je favoriet)
  • 100 milliliter BBQ Saus (kies je favoriet)
  • 25 milliliter Appelciderazijn
  • 2 eetlepels Honing

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Haal de procureur uit de koeling en dep het vlees rondom droog. Smeer de procureur rondom in met de mosterd en bestrooi het vlees daarna met je favoriete BBQ rub voor varkensvlees. Leg de procureur op een bord en zet in de koeling voor een uurtje.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en leg de procureur op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel. Rook de procureur steak nu rustig 1,5 uur.
  • Ligt de steak van procureur 1 uur op de BBQ? Pak dan de skillet en doe hier de BBQ saus, appelciderazijn en honing in en meng door elkaar. Zet de skillet op de BBQ en laat de saus rustig opwarmen.
  • Wanneer je vlees 1,5 uur op de BBQ ligt mag deze even met beide kanten in het pannetje met de saus worden gelegd. Laat even uitleggen en leg het vlees daarna weer terug op het rooster. Herhaal dit iedere 20 minuten tot de bereiding gedaan is of de saus op is.
  • Gaar het vlees door tot een minimale kerntemperatuur van 65 graden, maar het liefst tot 70 a 75 graden. Dit duurde bij mij nog iets meer dan een uur. De procureur steak heeft dus in totaal ongeveer 2 uur en 45 minuten op de BBQ gelegen. Overigens kan het vlees prima een nog iets hogere kerntemperatuur hebben, dus schroom niet om het vlees op tijd op de BBQ te leggen.
  • Is je langzaam gegaarde procureur steak gaar en mag ie van de BBQ? Laat hem dan op een snijplank 5 minuten rusten en snijd het vlees daarna in dunne plakken. Eet smakelijk!

Notities

Tijdens de bereiding van deze procureur steak verlies je iets van het gewicht van het vlees. Van 500 gram hield ik nog ongeveer 430 gram over. Hier in huis prima om met zijn tweeën van te eten, maar bij grote eters zou ik 400 gram vlees per persoon niet gek vinden.
Ik ging bij de bereiding van de procureur steak voor de Sparerib Rub van Van Beekum, maar een mooie Pulled Pork rub of All Use BBQ Rub kunnen ook prima. Wat betreft saus ging ik voor de Hickory & Brown Sugar van Sweet Baby Ray’s, maar kies vooral je eigen favoriet.
Slow Smoked Procureur Steak
Gerookte Steak van Procureur

Eén reactie

  1. 4 sterren
    Top recept en totaal niet moeilijk. Perfect voor dat stukje procureur dat ik gratis bij kreeg bij mijn grote bestelling online. @bbquality

    Ondanks dat de procureur van 500gr veel vet had, was dit praktisch volledig verdwenen na de bereiding!

    Heb het vlees bij 60 graden ingepakt in aluminiumfolie om het gaarproces te versnellen. Na 4u was het vlees op 80 graden en super sappig.

    Aanrader!

    Ps. Geserveerd met heerlijke groenteschotel (tomaten, rode ui, courgette, paprika, look, bonenkruid) uit de @bricknic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.