limburgs zuurvlees uitgelicht

Limburgs Zuurvlees

Hoewel stoofpotjes het hele jaar door kunnen komt de Dutch Oven bij mij in het najaar beduidend vaker uit de kast. Dit keer voor een Limburgse klassieker, die ze daar Limburgs Zoervleisj noemen. Ook wel bekend onder de naam Limburgs Zuurvlees. Ik heb me laten vertellen dat dit gerecht oorspronkelijk met paardenvlees wordt bereid, maar tegenwoordig zie je dit vrijwel uitsluitend met rundvlees voorbij komen. Ik ging voor mooie Black Angus Riblappen, maar je kunt ook met sukade werken in dit recept.

limburgs zuurvlees recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 7 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Waar bij de bereiding van veel stoofpotten het vlees al vrij snel in de pan gaat, wordt het vlees bij Limburgs Zuurvlees eerst gemarineerd in een mengsel van water en azijn, met daarin het een en ander aan specerijen en kruiden. Het zuur in de marinade zorgt er voor dat het vlees al malser wordt, wat tijdens de bereiding in de Dutch Oven nog versterkt wordt door te stoven.
 • Houdt er rekening mee dat het vlees 4 tot 12 uur in de marinade moet liggen voor je met de BBQ aan de slag gaat en begin dus op tijd met de voorbereidingen.
 • Neem een ruime kom of bak die je af kunt sluiten. Snijdt de riblappen in stukken van 3 cm groot en doe ze in de kom of bak. Voeg hier het water, de natuurazijn, de jeneverbessen, de kruidnagels en de laurierblaadjes aan toe en meng alles goed door elkaar. Het is belangrijk dat de blokjes vlees volldig onder staan. Sluit de kom of bak af en zet in de koeling voor 4 tot 12 uur.
 • Heeft het vlees lang genoeg gemarineerd? Haal het dan uit de koeling en schep het vlees in het vergiet. Gooit het mengsel van water en azijn niet weg, maar haal wel alle jeneverbessen, kruidnagels en laurierblaadjes er uit. Vis deze ook tussen de stukjes vlees vandaan. Bewaar de laurierblaadjes en gooi de overige specerijen weg.
 • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij in eerste instantie voor direct hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
 • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en zet de overige ingrediënten klaar.
 • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op de BBQ en laat deze even opwarmen. Voeg daarna de boter toe aan de pan en wacht tot deze heet is.
 • Breng het vlees nu op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en bak het vlees daarna in 5 minuutjes rondom aan in de Dutch Oven. Schep het vlees vervolgens weer even uit de pan.
 • Bak nu de uien ook aan in de pan, tot ze een beetje zacht beginnen te worden, Dit duurt 5 tot 8 minuutjes.
 • Voeg nu het vlees weer toe, samen met de basterdsuiker en speculaaskruiden. Bak dit een minuutje mee en voeg dan net zoveel van het mengsel van water en azijn toe aan de pan tot het vlees net aan onder staat.
 • Voeg tot slot de appelstroop en de laurierblaadjes toe en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel nu rustig aan de kook.
 • Begint het vocht in de Dutch Oven te borrelen? Dan mag de pan even van de BBQ. Maak de BBQ nu gereed voor indirecte hitte en wederom een temperatuur van ongeveer 170 graden.
 • Zet de Dutch Oven weer op de BBQ. Doe de deksel op de pan en sluit de BBQ met de deksel. Laat het vlees nu 2 uur rustig garen, waarbij je ieder half uur even roert.
 • Brokkel na 2 uur stoven de plakken ontbijtkoek in de pan en roer door het stoofvlees. Doe de deksel weer op de Dutch Oven en sluit de BBQ weer met de deksel. Stoof het geheel nu nog 30 minuutjes.
 • Controleer nu of het vocht genoeg is ingedikt en breng het stoofvlees indien nodig verder op smaak met peper en zout. Als het stoofvlees nog niet dik genoeg is kun je het met de deksel van de pan nog een half uurtje op de BBQ laten staan om verder in te dikken. Houd wel de BBQ altijd gesloten met de deksel.
 • Is het Limburgs Zuurvlees klaar? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Serveer het stoofvlees met versgebakken friet en eventueel een salade. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Limburgs Zoervleisj van de BBQ

5 reacties

 1. 5 sterren
  Echt overheerlijk recept. Was eerst wat sceptisch omdat je het vlees eerst marineerd in azijn en het ook bereid met azijn. Maar hel vlees is lekker mals en fijn van smaak.

 2. 5 sterren
  Als ras echte Limburger ken ik dit recept goed maar ik maak het “Zoervleesj” iets anders. In de marinade van azijn en water komen nuet alleen de laurierblaadjes, kruidnagel en de jeneverbessen maar ook al de uien in halve ringen. Als men het vlees gaat bakken dan doe ik de ontbijtkoek verkruimelen in de opgevangen marinade van azijn en water. Dit dan gebruiken zoals omschreven in het recept hier. Verder het geheel op smaak brengen met de basterdsuiker. Heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *