Een tijdje terug kwam ik via Facebook een recept van Ralph de Kok tegen, waarbij hij shoarma bereidde van knolselderij. De knolselderij sneed hij in dunne plakken, waarna hij ze even kort kookte. Daarna gingen ze in een marinade met shoarmakruiden om vervolgens op het spit omgetoverd te worden tot knolselderij shoarma. Dat wilde ik ook wel eens proberen, dus kocht ik een paar knolselders, maakte ik een shoarma kruidenmix en haalde ik de rotisserie tevoorschijn. Het resultaat was al erg lekker, maar was niet te vergelijken met ‘echte’ shoarma. Daarbij was vooral de buitenste laag erg lekker. De lagen daarbinnen mistten wat krokants. De volgende keer dat ik dit doe houd ik qua bereiding daarom de methode aan die je vaak in shoarmatenten ziet. Steeds een laagje afsnijden en de rest weer tijd geven om gegrild te worden. Ik denk dat de shoarma van knolselderij dan nog net wat lekkerder wordt. In het recept hieronder heb ik alvast uitgewerkt hoe ik dit gerecht de volgende keer ga bereiden. Laat me vooral weten wat je er van vond!

Ingrediënten:
- 3 Grote Knolselders
- 8 Pitabroodjes
- 1 Grote Ui
- 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
- 1 eetlepel Gemberpoeder
- 1 eetlepel Gemalen Komijn
- 1 eetlepel Gemalen Korianderzaad
- 2 theelepels Chilipoeder
- 2 theelepels Knoflookpoeder
- 2 theelepels Uienpoeder
- 1 theelepel Keukenzout
- 2 theelepels Kurkuma
- 1 theelepel Gemalen Mosterdzaad
- 2 theelepels Gemalen Kaneel
- 100 milliliter Olijfolie
- Knoflooksaus
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Rotisserie
- Plancha of Grote Skillet
Instructies
- Voor de bereiding van dit recept beginnen we met de marinade. Doe hiervoor alle kruiden en specerijen in een ruime kom en voeg hier de olijfolie aan toe. Meng alles door elkaar tot een marinade.
- Neem nu de knolselders en schil ze. Snijd ze vervolgens in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Voeg alle plakken toe aan de aan de marinade en schep goed door elkaar, zodat alle plakken knolselderij rondom een laagje marinade hebben. Zet de mengkom in de koeling en marineer de knolselderij 1,5 tot 2 uur. Meng de plakken knolselderij ieder half uur nog even door de marinade.
- Heeft de knolselderij lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en maak deze gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
- Neem nu het spit er bij. Halveer de ui en prik één helft op het spit. De snijkant van de ui moet richting de plakken knolselderij komen. Rijg vervolgens alle plakken knolselderij op het spit en sluit af met de andere helft van de ui, wederom met de snijkant richting de knolselderij. Zet het geheel daarna vast met de vleesvorken. Bewaar de achtergebleven marinade in een kommetje.
- Is de BBQ op temperatuur? Dan mag het spit op de BBQ en kan de motor aan. Omdat we met knolselderij werken richt je je in dit recept niet op een kerntemperatuur, maar op hoe het gerecht er uit ziet. Dat betekent dat je steeds een laagje van de knolselderij shoarma afsnijdt als deze mooi krokant gegrild is. De eerste keer is dat nog ongeveer 45 minuten, waarna je daarna steeds aankijkt wanneer het zover is. Reken voor de totale bereiding zo’n 2,5 tot 3 uur.
- Bestrijk tijdens de plakken knolselderij tijdens de bereiding ieder half uur met het restant van je marinade, tot deze op is. Gebruik hiervoor een bastingkwast.
- De shoarma die je hebt afgesneden vang je op in een bak. Je kunt deze gewoon af laten koelen en zo doorgaan tot alle knolselderij naar wens is gegrild.
- Is de knolselderij shoarma allemaal van het spit gesneden? Dan is het tijd om de BBQ gereed te maken voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Leg de plancha op de BBQ of zet een grote skillet op het rooster en laat deze warm worden.
- Bak nu alle knolselderijshoarma nog even kort aan, om op te warmen en nog wat krokanter te worden.
- Bak ondertussen de pitabroodjes af en pak de knoflooksaus er bij. Als de shoarma gereed is kunnen de broodjes worden open gesneden en gevuld. Dit kun je iedereen uiteraard ook zelf laten doen aan tafel. Eet smakelijk!
Notities

