knoflook knopen uitgelicht

Knoflook Knopen

Als je me een beetje volgt, weet je waarschijnlijk wel dat ik brood bakken op de BBQ erg leuk vind om te doen! En dan het liefst steeds weer wat nieuws proberen. Deze keer werden het deze knoflook knopen, op basis van pizzadeeg en gebakken op de pizzasteen. Heerlijk als broodje vooraf of als bijgerecht bij de BBQ. Ze zijn gemakkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig!

Brood bakken op de BBQ? Probeer deze knoflook knopen eens!
Brood bakken op de BBQ? Probeer deze knoflook knopen eens!

Voor-/Bijgerecht

4 personen

2 uur

Ingrediënten

– 250 gram Bloem
– 150 ml Water
– 7 gram Zout
– 7 gram Gedroogde Gist
– 1 theelepel Suiker
– 15 eetlepels Olijfolie
– 5 teentjes Knoflook
– 30 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
– 12 blaadjes Basilicum
– Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Bakkwast
– Ruime mengkom
– Mixer (optioneel)
– Vochtige Theedoek
– Bakplaat of plank bekleed met bakpapier

Bereiding

Neem de mengkom en doe hierin de bloem, suiker, het water, zout, gist en 2 van de eetlepels olijfolie. Meng alles met een spatel even door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort het deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.

Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 1 uur rijzen.

Neem nu een kleiner kommetje en doe hier de rest van de olijfolie in. Voeg er de helft van de Parmezaanse kaas aan toe en knijp de tenen knoflook er in uit. Hak ook de blaadjes basilicum goed klein en voeg toe. Roer alles goed door elkaar en zet even weg.

Heeft het deeg een uur gerezen? Haal het dan uit de mengkom en verdeel het in 12 gelijke delen. Rol ieder deel vervolgens uit tot een lange sliert van ongeveer 1,5 cm doorsnee. Leg nu in iedere deegsliert een losse knoop en leg de knopen vervolgens op de bakplaat of plank met bakpapier. Bestrijk alle knopen met een beetje van de knoflook olie en dek ze vervolgens af met de vochtige theedoek. Maak deze eventueel opnieuw vochtig. Laat de knopen nu nog een half uur rijzen.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 220 graden. Leg de pizzasteen op de BBQ en laat deze gelijk voorverwarmen.

Hebben de knopen een half uur gerezen en is de BBQ op temperatuur? Bestrijk de knopen dan nogmaals met de knoflook olie. Strooi er vervolgens de resterende Parmezaanse kaas overheen, gevolgd door wat versgemalen zwarte peper. Leg de knopen daarna op de pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel.

Bak de knoflook knopen 10 tot 12 minuten, tot het deeg gaar is en een beetje goudbruin is gekleurd. Bestrijk de knopen dan nog een laatste keer met de knoflook olie en haal de deegknopen daarna van de BBQ. Serveer ze direct. Eet smakelijk!

6 reacties

  • Hi Hendrik,

   De avond van te voren maken kan, maar daar heb ik geen ervaring mee.

   Je moet dan minder gist gebruiken en zou ik het deeg gedurende de nacht in de koelkast zetten. Mijn verwachting is dat je dan met 2 gram gist genoeg hebt, maar ik heb dat in dit recept niet geprobeerd natuurlijk.

   De volgende ochtend haal je dan het deeg uit de koeling, zodat het buiten de koelkast verder kan ontwikkelen en rijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *