Bij kip van de BBQ denkt iedereen al snel aan saté. Logisch, want het is zo’n beetje het meest gegeten gerecht van de BBQ. Ik maak tegenwoordig echter vrijwel nooit meer saté. Niet omdat ik het niet lekker vind hoor, maar er is zoveel meer mogelijk met kip. Deze keer maakte ik kip teriyaki spiesjes. Sticky kipspiesjes met een klein beetje pit, een klein beetje zout en een vleugje zoet. Afgemaakt met geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui. Heerlijk toch?

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 400 gram Kippendijen
- 5 el Sojasaus
- 5 el Ketjap Manis
- 2 el Bruine Basterdsuiker
- 2 el Honing
- 2 el Chilisaus
- 2 el Olijfolie
- 1 stukje Gemberwortel (duimgrootte)
- 2 teentjes Knoflook
- 1 Sjalot
- 2 el Sesamzaad
- 2 Bosuitjes
Overige Benodigdheden:
-
4 Houten Spiesen
Instructies
-
Voor deze kipspiesen is het zaak vroeg te beginnen met de marinade. Hoe langer deze kan intrekken, hoe beter. Neem in ieder geval een uur. Een avond van te voren is nog beter.
-
Doe voor de marinade de sojasaus, ketjap manis, basterdsuiker, honing en chilisaus in een pannetje en verwarm dit tot de suiker is opgelost. Laat vervolgens gelijk weer afkoelen.
-
Neem nu een kom en knijp hier de teentjes knoflook in uit. Schil het stukje gember en rasp deze. Voeg de rasp toe aan de kom. Snipper nu het sjalotje fijn en voeg ook deze toe, gevolgd door de eetlepels olijfolie.
-
Snijd nu de kippendijen in blokjes van 1,5 cm. Voeg deze ook toe aan de kom, gevolgd door het afgekoelde mengsel van ingrediënten. Meng alles goed door elkaar, dek af en zet in de koelkast.
-
Leg nu gelijk je houten spiesjes in het water, zodat deze wat vocht op kunnen nemen. Dit zorgt er voor dat je spiesjes straks niet verbranden op de BBQ.
-
Als je van mening bent dat je kip lang genoeg gemarineerd heeft, of als je gasten honger krijgen, is het tijd om de BBQ aan te steken en terwijl deze heet wordt kun je mooi de spiesjes rijgen. Snijd dan ook gelijk de bosuitjes in ringetjes en rooster het sesamzaad.
-
Als de BBQ op temperatuur is mogen de spiesjes het rooster op, om ze boven de kolen gaar te grillen. Keer ze regelmatig, want door de suiker en honing in de marinade is er het risico dat je spiesjes anders zullen verbranden. Het garen van de spiesjes zal ongeveer 12 tot 15 minuutjes duren.
-
Haal de spiesjes als ze gaar zijn van de BBQ en strooi er vervolgens de sesamzaadjes en ringetjes bosui over. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Hij is heerlijk, tnxs
Echt een aanrader, heerlijke smaak. Je kan wat meer vlees toevoegen op basis van de marinade zodat je er nog meer van kan genieten. Deze komt in de lijst.
Goed om te horen Olaf! Ja de marinade is wat ruim, maar om de verhoudingen goed te houden is het soms handiger om wat meer te maken. Extra kip toevoegen en meer spiesjes maken is dan altijd een goed idee 😉
Fantastisch en simpel recept! Overheerlijke spiesjes gemaakt door de teriyaki kip met paprika en ui te spiesen en op de BBQ te gooien. Ook zijn ingrediënten allemaal dingen die je al in huis kan hebben.
Goed om te horen! Het zijn inderdaad voornamelijk ingrediënten die de meeste mensen wel standaard in huis hebben. Je hoeft voor dit ene gerecht dus niet de halve supermarkt leeg te kopen 😉
Ruikt in ieder geval al heerlijk…
Hoeveel graden moet de bbq zijn ?
Ik ben een beetje te laat denk met mijn reactie, maar ergens tussen de 150 en 175 zou ik aanhouden.