Kip Teriyaki Spiesjes

Kip Teriyaki Spiesjes

Bij kip van de BBQ denkt iedereen al snel aan saté. Logisch, want het is zo’n beetje het meest gegeten gerecht van de BBQ. Ik maak tegenwoordig echter vrijwel nooit meer saté. Niet omdat ik het niet lekker vind hoor, maar er is zoveel meer mogelijk met kip. Deze keer maakte ik kip teriyaki spiesjes. Sticky kipspiesjes met een klein beetje pit, een klein beetje zout en een vleugje zoet. Afgemaakt met geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui. Heerlijk toch?

Kip Teriyaki Spiesjes
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.67 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 235kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • 4 (Houten) Spiesen

Instructies

  • Voor deze kipspiesen is het zaak vroeg te beginnen met de marinade. Hoe langer deze kan intrekken, hoe beter. Neem in ieder geval een uur. Een avond van te voren is nog beter.
  • Doe voor de marinade de sojasaus, ketjap manis, basterdsuiker, honing en chilisaus in een pannetje en verwarm dit tot de suiker is opgelost. Laat vervolgens gelijk weer afkoelen.
  • Neem nu een kom en knijp hier de teentjes knoflook in uit. Schil het stukje gember en rasp deze. Voeg de rasp toe aan de kom. Snipper nu het sjalotje fijn en voeg ook deze toe, gevolgd door de eetlepels olijfolie.
  • Snijd nu de kippendijen in blokjes van 1,5 cm. Voeg deze ook toe aan de kom, gevolgd door het afgekoelde mengsel van ingrediënten. Meng alles goed door elkaar, dek af en zet in de koelkast.
  • Leg nu gelijk je houten spiesjes in het water, zodat deze wat vocht op kunnen nemen. Dit zorgt er voor dat je spiesjes straks niet verbranden op de BBQ.
  • Als je van mening bent dat je kip lang genoeg gemarineerd heeft, of als je gasten honger krijgen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor een combinatie van direct en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
  • Terwijl de BBQ warm wordt kun je mooi de spiesjes rijgen. Snijd dan ook gelijk de bosuitjes in ringetjes en rooster het sesamzaad.
  • Als de BBQ op temperatuur is mogen de spiesjes het rooster op, om ze boven de kolen gaar te grillen. Keer ze regelmatig, want door de suiker en honing in de marinade is er het risico dat je spiesjes anders zullen verbranden.
  • Daarom is het ook handig om een indirecte zone te hebben, waar je de spiesjes naar toe kunt verplaatsen als het allemaal iets te snel gaat. Het garen van de spiesjes zal ongeveer 12 tot 15 minuutjes duren.
  • Haal de spiesjes als ze gaar zijn van de BBQ en strooi er vervolgens de sesamzaadjes en ringetjes bosui over. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 235kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 19g | Fat: 16g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 7g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 75mg | Sodium: 99mg | Potassium: 231mg | Fiber: 0.4g | Sugar: 2g | Vitamin A: 200IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 23mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Kip Teriyaki Spiesjes van de BBQ

9 reacties

  1. 5 sterren
    Echt een aanrader, heerlijke smaak. Je kan wat meer vlees toevoegen op basis van de marinade zodat je er nog meer van kan genieten. Deze komt in de lijst.

    • Goed om te horen Olaf! Ja de marinade is wat ruim, maar om de verhoudingen goed te houden is het soms handiger om wat meer te maken. Extra kip toevoegen en meer spiesjes maken is dan altijd een goed idee 😉

  2. 5 sterren
    Fantastisch en simpel recept! Overheerlijke spiesjes gemaakt door de teriyaki kip met paprika en ui te spiesen en op de BBQ te gooien. Ook zijn ingrediënten allemaal dingen die je al in huis kan hebben.

    • Ik heb het recept gelijk even aangepast. Ik ga meestal voor combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. In feite gril je de spiesen boven de kolen, maar met een indirecte zone er naast heb je de mogelijkheid om de spiesjes daar verder te garen als het iets te hard gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *