Rotisserie voor de BBQ? Dan moet je deze kip van het spit zeker eens proberen!

Kip aan het Spit

Er zijn veel manieren om kip op de BBQ te bereiden, maar de leukste vind ik toch wel aan het spit. Ziet er niet alleen leuk uit trouwens, want het smaakt ook nog eens erg lekker zo’n kippetje van de rotisserie. Er zijn diverse braadspitten beschikbaar voor de BBQ en welke je nodig hebt hangt af van het type BBQ dat je hebt. Ik gebruik The Spit on Fire om van mijn Bastard een rotisserie te maken, waar ik een heerlijk kippetje op heb gegaard. Maar ook voor ketel BBQ’s zijn er mogelijkheden om met een spit aan de gang te gaan! Wat mij betreft een aanrader!

kip aan het spit recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 2 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor dit recept beginnen we met het voorbereiden van de kip. Haal deze uit de koeling en zorg dat je boter al op kamertemperatuur is. Pak er een kommetje bij en meng hierin de boter met de helft van de BBQ rub.
 • Neem nu de kip en leg deze op je werkblad. Het is nu zaak om ruimte te creëren tussen het vlees en het vel van de kip. Doe dit door aan een open kant voorzichtig met je vingers onder de huid te gaan en deze steeds iets verder los te maken. Je zult niet overal bijkomen, maar probeer de huid zoveel mogelijk los te maken. Zorg er daarbij voor dat de huid niet scheurt.
 • Is het vel voldoende los gemaakt van de kip? Verdeel van de boter met rub onder het vel van de kip. Pak hierna de andere helft van de rub en smeer hier de buitenkant van de kip rondom mee in. Zet de kip nu nog even weg, tot het tijd is om de kip te gaan garen.
 • Steek nu de BBQ aan en ga daarbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Is de BBQ op temperatuur? Dan is het tijd om de BBQ klaar te maken voor het gebruik van je rotisserie. Pak nu ook de kip er weer bij en schuif deze op het spit. Zet de kip vast met de klemmen en plaats het spit op de BBQ. Zet de rotisserie aan, voeg eventueel wat rookhout toe en sluit de BBQ met de deksel, zodat de kip rustig kan garen. Dit duurt ongeveer 75 minuten, maar meet af en toe de kerntemperatuur van de kip, zodat je weet hoe ver de kip is.
 • Gaar de kip nu eerst tot een kerntemperatuur van 65 graden. Is deze temperatuur bereikt? Pak dan een kommetje, de BBQ saus en de bastingkwast en bestrijk de kip rondom met BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar de kip aan het spit door tot een kerntemperatuur van 72 graden. Is die temperatuur bereikt? Dan mag het spit met de kip van de BBQ. Haal nu de kip weer van het spit en laat de kip nog even een minuut of 10 rusten. Snijd de kip vervolgens aan, of serveer de kip in zijn geheel aan tafel en laat iedereen zelf zijn favoriete deel pakken. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Met dit recept bereid je een heerlijke kip aan het spit!
Met dit recept bereid je een heerlijke kip aan het spit!

19 reacties

 1. Recept is prima, maar een biologische kip van ongeveer een kg is lastig te vinden aangezien er een minimale leeftijd is om de kip biologisch te krijgen. Tussen de 1,4 kg en 2 kg is waarschijnlijker

  • Daar heb je een punt! Ik heb het recept destijds vertaald naar een gerecht voor 4 personen, maar biologische kippen beginnen meestal zo rond de 1,5 kg inderdaad! Ik ga het recept even aanpassen naar 6 personen, dan klopt het weer 🙂

  • Ik ben om 17 uur begonnen. Keurig op de 150 graden. Het is nu inmiddels 20.45 en ik heb nu de 61 graden bereikt. Op deze manier heb ik morgenvroeg een keer de kip gaar. Wat doe ik verkeerd? Behalve natuurlijk het geduld verliezen en inmiddels verrekken van de honger?

   • Hi Jasper, het lis lastig te zeggen wat er mis gaat als je er niet bij was. Als je met directe hitte en een temperatuur van 150 graden hebt gewerkt kan ik me niet voorstellen dat het zo lang had kunnen duren. De oorzaak kan ik slechts gokken en kan variëren van een thermometer die niet goed werkt tot een kip die nog bevroren was.

 2. 5 sterren
  Perfect gegaarde kip zeer lekker. Een aanrader.
  Temperatuur op 160 en kippetje heeft 80 minuutjes nodig gehad. Michelse koekoek van 1450 gr 😉

 3. In reactie op Cor Roon:

  Als ik het goed heb bij directe bereiding is de temperatuur op rooster-niveau hoger dan wat de thermometer in het deksel aangeeft. Kan zo 20 graden schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *