Kerststol van de Pizzasteen

Kerststol

Dit recept heeft een jaar op de plank gelegen, want om het nou net na de kerstdagen met je te delen schiet natuurlijk niet op. In aanloop naar Kerst is het echter een stuk logischer en dus vandaag dit recept voor een kerststol van de BBQ! Want ja, ook een kerststol bakken kan op de BBQ. De basis van het recept komt van EefKooktZo, maar omdat ik hier in huis de enige spijsliefhebber ben, heb ik dat er in mijn recept uitgelaten. Wil je wel spijs gebruiken? Check dan zeker even het recept van Eef. Voor de rest kan ik je alleen maar aanraden om de ingrediënten voor deze stol, of kerstbrood, in huis te halen en de BBQ aan te steken om deze stol te bakken! Oh en natuurlijk dat je dit recept ook prima kunt gebruiken met Pasen! Noemen we het gewoon een paasstol. Merkt niemand.

Kerststol van de BBQ
Kerststol van de BBQ

Snack

4-8 personen

1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

– 175 gram tarwebloem
– 50 gram Sultana Rozijnen
– 50 gram Blanke Rozijnen
– 25 gram Gedroogde Cranberries
– 100 milliliter Lauwwarm Water
– 70 gram Ongezouten en Ongebrande Noten
– 50 gram Ongezouten Roomboter
– 20 gram Witte Basterdsuiker
– 5 gram Dorge Gist
– 1 Ei
– 1 theelepel Citroenrasp
– Snuf Zout
– Poedersuiker ter decoratie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
– Bakpapier
– Deegroller
– Keukenmachine
Bakkwast
– Theedoek

Bereiding

Neem een kom en doe hier de rozijnen en gedroogde cranberries in. Vul de kom met heet water tot de rozijnen en cranberries onder staan en laat ze zo even wellen.

Kluts in een ander kommetje het eitje even los. Neem nu de kom van de keukenmachine en doe hier het lauwwarme water, de gist en de helft van het geklutste eitje in. Meng dit kort door elkaar en voeg dan de bloem, basterdsuiker, citroenrasp, 30 gram van de roomboter en een snuf zout toe aan de kom. Meng dit alles nu met deeghaken tot een soepel deeg.

Bovenstaande kan uiteraard ook met de hand (als je geen keukenmachine hebt). Kneed het deeg dan zeker 10 minute stevig door.

Bebloem nu je werkblad en haal je deeg nu uit de mengkom. Giet het water waarin je de rozijnen en cranberries hebt laten wellen weg en hak de noten grof door, zodat alles wat kleiner is.

Druk nu je deeg een beetje plat en strooi er de rozijnen, cranberries en gehakte noten er over heen. Kneed het deeg nu nog even met de hand door, zodat de rozijnen, cranberries en noten zich goed verdelen over het deeg. Maak daarna een mooie bal van het deeg, maak je kom van de keukenmachine schoon en vet deze in met wat olijfolie en leg daar de deegbal in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een kwartier rijzen.

Neem na dit kwartier het deeg weer uit de kom en leg het op een bebloemd werkblad. Bestrooi het deeg met nog een klein beetje bloem en rol het met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 2,5 cm dik. Vouw één kant van de lap deeg op een derde naar binnen en vouw de andere kant hier overheen. Neem nu het bakpapier en leg het deeg er met de naad naar beneden op. Dek weer af met de vochtige theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirect hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Leg de pizzasteen nog niet op de BBQ, maar doe dit 5 minuten voor je de kerststol gaat bakken.

Is de BBQ op temperatuur, heeft het deeg weer een half uur gerezen en ligt de pizzasteen op de BBQ? Bestrijk de kerststol dan nu met de overgebleven helft van het geklutste ei en schuif de stol daarna met bakpapier op de pizzasteen. Sluit de BBQ met de deksel en bak de kerststol 30 minuten.

Smelt, terwijl het brood wordt gebakken, de overgebleven boter in een pannetje en maak je bakkwast schoon. Haal na 30 minuten de Kerststol van de BBQ en bestrijk hem gelijk met de gesmolten roomboter. Bestrooi het brood daarna met poedersuiker.

Laat het brood nu een kleine 10 minuten afkoelen en snijdt er daarna net zo veel plakken van als je nodig hebt. Serveer die plakken met roomboter. Eet smakelijk!

Tip: Deze kerststol is natuurlijk het lekkerst wanneer je hem net gebakken hebt en hij nog warm is. Je kunt het brood ook volledig laten afkoelen en dan in een afgesloten zak zo’n 3 dagen bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *