kerstboom breekbrood uitgelicht

Kerstboom Breekbrood

Het is ieder jaar weer een vraagstuk voor velen: Wat gaan we met Kerst doen dit jaar? De laatste jaren zie je al veel vaker de Kerst BBQ voorbij komen en wat mij betreft gaat de BBQ bij iedereen aan met Kerst. Een mooi stuk vlees bereiden op de BBQ, wat mooie bijgerechten. En natuurlijk een leuk voorgerechtje. Wil je je gasten alvast iets voorschotelen? Dan is dit Kerstboom Breekbrood een goed idee! Wat tapenades en kruidenboter er bij en iedereen kan alvast iets eten!

Begin je Kerst BBQ goed met dit Kerstboom Breekbrood

Voorgerecht

6-8 personen

3 uur

Ingrediënten

- 500 gram Bloem
- 290 ml Lauwwarm Water
- 5 gram Zout
- 10 gram Gedroogde Gist
- 15 gram Suiker
- 0,5 Bos Basilicum
- 1 Teentje Knoflook
- 10 gram Pijnboompitten
- 30 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
- 75 ml Olijfolie
- Zout naar smaak

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Keukenmachine
Pizzasteen
Bastingkwast
– Bakpapier

Bereiding

Doe het lauwwarme water, samen met de gist en het suiker in een kom en zet even aan de kant. Doe in een andere kom de bloem en het zout en meng deze twee. Voeg vervolgens het water met de gist en het suiker toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar.

Bebloem je werkblad en stort je deeg er op. Bebloem ook het deeg en kneed het vervolgens gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastiche deegbal ontstaat. Dit kun je eventueel ook in je keukenmachine doen, al zou ik het deeg dan ook nog altijd even met de hand doorkneden.

Neem een schone kom en leg de deegbal hierin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het is dan in volume verdubbeld.

Bebloem na de eerste rijs je werkblad en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in 17 gelijke delen. Pak vervolgens een stuk deeg en druk dit plat. Maak nu een kommetje van je hand en leg deze over het deeg. Door een draaiende beweging te maken met je hand bol je het deeg op. Dit zorgt er voor dat er een stevige bol ontstaat die omhoog zal rijzen. Bol alle 17 delen deeg op.

Is mijn uitleg over het opbollen niet helemaal duidelijk of wil je zeker weten dat je het goed doet? Onderstaande video laat duidelijk zien hoe je het deeg moet opbollen:

Neem nu een grote serveerplank of bakplaat en leg hier een stuk bakpapier op. Maak met de bolletjes deeg nu een kerstboomvorm, zoals te zien is op de foto. Hou tussen de bolletjes ongeveer 1 cm ruimte, zodat ze nog wat naar buiten uit kunnen zetten bij het rijzen.

Leg de vochtige theedoek over de deegboom en laat nogmaals een uur rijzen.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte, het gebruik van de pizzasteen en een temperatuur van ngeveer 200 graden.

Neem voor de pesto de knoflook, de pijnboompitten, de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de olie en draai deze in de keukenmachine tot een puree. Voeg vervolgend de basilicumblaadjes, het zout en de rest van de olie toe en draai tot een gladde, dunne pesto. Doe de pesto in een kommetje en zet weg tot het kerstboombrood klaar is met de tweede rijs.

Is het kerstboombrood klaar met rijzen en is de BBQ op temperatuur? Bestrijk alle bolletjes, behalve die van de stam van de kerstboom dan met pesto. Bestrijk de 2 bolletjes van de stam met wat water. Strooi vervolgens de rest van de Parmezaanse kaas over het brood en schuif het daarna op de pizzasteen. Sluit de BBQ nu met de deksel en bak het kerstboombrood in 12 tot 15 minuten gaar.

Is het brood gaar? Haal het dan van de BBQ en bestrijk het nogmaals met de pesto. Hierna is je brood klaar om te serveren. Doe dit met de overgebleven pesto, wat kruidenboter en een olijven tapenade. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *