schouderkarbonades ketjap marinade uitgelicht

Karbonades in Ketjap Marinade

Een lekkere schouderkarbonade van de BBQ gaat er hier altijd in! Zeker als ze van een mooi varkensras zijn, zoals Mangalitza. Dit keer ging ik voor een mooie ketjap marinade om mijn schouderkarbonades een uurtje in te marineren. Daarna bracht ik ze indirect op temperatuur en grilde ik ze daarna kort af. Het resultaat? Heerlijke malse gemarineerde karbonades van de BBQ! Aanrader!

schouderkarbonades ketjap marinade recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.82 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 2

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Haal de karbonades uit de verpakking en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg.
 • Meng in een kom alle ingrediënten tot een marinade en giet deze in een ziplock zak. Doe de karbonades in de ziplock zak, druk de meeste lucht er uit en sluit de zak af. Masseer de marinade in de karbonades en leg het vlees een uur in de koeling om te marineren.
 • Haal het vlees na een uur weer uit de koeling en laat het een beetje op temperatuur komen. Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
 • Haal de schouderkarbonades nu uit de zak met marinade en laat ze een beetje uitlekken. Heb je een kernthermometer met probe aan een draad (of zelfs een draadloze probe)? Steek deze dan alvast in het vlees.
 • Is de BBQ op temperatuur? Leg de karbonades dan op het indirecte deel van de BBQ (dus niet direct boven de hete kolen) en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de schouderkarbonades nu tot een kerntemperatuur van 50 graden.
 • Is de kerntemperatuur van 50 graden bereikt? Haal dan de probe van de kernthermometer uit het vlees en verplaats de karbonades naar het directe deel van de BBQ, zodat je ze direct boven de hete kolen kunt grillen. Gril de karbonades daar 2 tot 3 minuten per kant en haal ze vervolgens van de BBQ.
 • Serveer de karbonades direct. Of snijd ze eerst zelf in plakken. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Schouderkarbonades in Ketjap Marinade
Schouderkarbonades in Ketjap Marinade
Schouderkarbonades in Ketjap Marinade

4 reacties

 1. Smaken verschillen en dus marinades ook. Ik ben bij het Indische koken terug gegaan naar minder verschillende kruiden en het bevalt goed. Dit recept komt op mij onevenredig “ingewikkeld” over. Maar één ding mis ik daarentegen wel: Iets zuurs: Of citroensap of tamarinde-pasta. De zuren werken als vermalser.

  • Smaken verschillen inderdaad. Ik denk dat dit een heerlijk recept voor karbonades is, maar maak ze vooral anders als je het eenvoudiger wil houden. Wat betreft het zuur ben ik het niet helemaal met je eens. Goed vlees heeft dat afbreken namelijk niet nodig.

 2. Je hebt gelijk over de kwaliteit van vlees. En de langzame garing doet natuurlijk de rest.

  In een oud Nederlands Indisch kookboek vond ik ooit een leuke passage van de kolonialisten:
  ” Laat de kokkie niet het vlees op de markt kopen want zij komt zeker thuis met iets dat meer op een schoenzool lijkt; maar wel voor weinig geld”. Of iets van die strekking.

 3. Heb deze al een aantal keer gemaakt, heerlijk!
  Afgelopen weekend heb ik de marinade gebruikt voor buikspek. Nachtje laten trekken en de zwoerd droog gehouden. Volgende dag low en slow gegaard. Laatste kwartiertje direct op de zwoerd… was super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *