Het werd wel weer eens tijd voor een lekker kippetje van het spit. En als je dan een BBQ blog hebt kun je natuurlijk niet weer een oud recept er bij pakken. Nee, dan moet er weer een nieuwe variant komen. Ik moet jullie tenslotte ook iets aan keuze te bieden hebben! En dus ging ik op zoek naar een leuk idee voor aan het spit. Daarbij kwam ik uit bij de Jamaicaanse keuken, in de vorm van Jerk Chicken. Even bij mijn vaste leverancier voor kruiden gekeken tussen de kruidenmixen voor kip die zij hebben, maar daar nog geen kant-en-klare keuze, dus online eens uitgezocht hoe je zo’n jerk kruidenmix nou zelf samenstelt. Dat vervolgens een klein beetje omgeturnd tot een recept geschikt voor op de rotisserie en de Jerk Chicken van het Spit was geboren. Lekker kruidig en een beetje pittig en zeker een aanrader om eens te proberen!

Ingrediënten:
- 1 Biologische Kip
- 1 eetlepel Uienpoeder
- 1 eetlepel Knoflook Granulaat
- 1 eetlepel Donkere Basterdsuiker
- 1 eetlepel Gedroogde Peterselie
- 2 theelepels Cayenne Peper
- 2 theelepels Gerookt Paprikapoeder
- 2 theelepels Zeezout
- 1 theelepel Gedroogde Tijm
- 1 theelepel Piment
- 1 theelepel Versgemalen Zwarte Peper
- 0,5 theelepel Chili Vlokken
- 0,5 theelepel Gemalen Komijn
- 0,5 theelepel Gemalen Nootmuskaat
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Rotisserie
Instructies
- Neem een mengkom en meng hierin alle kruiden en specerijen met elkaar tot een dry rub.
- Haal de kip nu uit de verpakking en dep deze droog met wat keukenpapier. Haal vervolgens het vel los van de kip. Dit doe je door aan een open kant voorzichtig met je vingers onder de huid te gaan en deze steeds iets verder los te maken. Je zult niet overal bijkomen, maar probeer de huid zoveel mogelijk los te maken. Zorg er daarbij voor dat de huid niet scheurt.
- Neem nu de helft van je rub en gebruik deze om de kip onder de huid te kruiden. Ook nu geldt weer dat je niet overal bij gaat komen, maar probeer de rub zoveel mogelijk te verdelen, zonder het vel van de kip te scheuren.
- Bestrooi de buitenkant van de kip vervolgens met de rest van de rub. Leg de kip vervolgens even op een bord en zet deze in de koeling, zodat de smaken wat kunnen intrekken.
- Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Maak de BBQ hierbij gereed voor het gebruiken van de rotisserie.
- Is de BBQ op temperatuur? Neem dan de kip weer uit de koeling. Schuif hem op het spit en zet de kip vast met de klemmen.
- Plaats het spit nu op de BBQ en zet de motor van de rotisserie aan. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kip tot een kerntemperatuur van minimaal 70 graden in zowel de borst als de dijen. Dit duurde bij mij iets meer dan een uur.
- Heb je een volledig draadloze thermometer, zoals de MEATER? Steek dan de probe in de borst van de kip voor je aan de bereiding begint. Heb je geen draadloze thermometer? Check dan zo nu en dan de kerntemperatuur van de kip door de motor van de rotisserie even stil te zetten. Meten hoeft pas vanaf het moment dat de kip ongeveer 45 tot 50 minuten boven de hete kolen hangt. Daarvoor durf ik wel te stellen dat de kip nog niet gaar is.
- Heeft de kip de juiste kerntemperatuur behaald? Haal het spit dan van de BBQ. Gebruik hiervoor BBQ handschoenen, want het metaal kan heet zijn geworden.
- Schuif de kip nu van het spit en snijd deze aan, door eerst de poten en vleugels los te snijden en daarna de borstfilets van de kip te snijden. Eet smakelijk!
Notities
Benadering van voedingswaarden

Ziet er weer lekker uit! Wil hem vandaag eens proberen in het recept staat 2x gemalen komijn. Moest daar nog wat anders staan?
Scherp opgemerkt! Ik heb de notities er even op terug gekeken en er mag 1 keer komijn af en er hoeft niets bij 😉 Ik ga het zo gelijk aanpassen!