Japanse Wagyu Ribeye

Als BBQ liefhebber ben ik natuurlijk ook fan van een goede steak. Toen ik van The Butchery de mogelijkheid kreeg om een echte Japanse Wagyu ribeye te proberen was ik dan ook een blij man! Echt Japans Wagyu vlees is namelijk toch wel de heilige graal als het gaat om steaks en het eten er van stond op mijn bucket list. Wagyu is echter wel kostbaar. Voor een normaal formaat ribeye betaal je tientallen Euro’s. Het is dan ook geen stukje vlees dat je iedere week eet en in mijn ogen is het meer geschikt om te gebruiken als klein hapje dat je deelt, dan als hoofdgerecht. Maar dat je Japans Wagyu echt eens moet proberen, dat weet ik wel!

Japanse Wagyu Ribeye
Japanse Wagyu Ribeye

Wat is Japans Wagyu vlees?

Letterlijk betekent Wagyu Japanse Koe. Wa betekent namelijk Japan en Gyu betekent koe. Daarmee zou je denken dat iedere koe uit Japan Wagyu vlees oplevert. Dat is echter niet het geval. Er zijn slechts een paar rassen die zich officieel Wagyu mogen noemen en één daarvan is Japanese Black. Dat is ook het ras waar ik een ribeye van had.

Lange tijd was het verboden Wagyu vanuit Japan te exporteren. Dat gold voor zowel de runderen zelf, als het vlees. Inmiddels zijn de Japanners iets milder geworden in hun exportbeleid, waardoor het ook voor ons in Nederland mogelijk is om van dit exclusieve vlees te genieten.

Marmeringsgraad
Wagyu vlees wordt bij de slacht beoordeeld en krijgt een gradatie mee. Deze gradatie zegt iets over de kwaliteit van het vlees en de hoeveelheid vetmarmering. Het eerste deel van de gradatie bestaat uit een letter (A, B of C) en een cijfer (1 tot 5) en gaat over de opbrengst van het karkas en de kwaliteit van het vlees. C1 is hierbij de laagste gradatie en is onder gemiddeld. A5 is de hoogst haalbare score en is bovengemiddeld.

Daarnaast wordt de vetmarmering (BMS) bepaald met een getal tussen de 1 en 12. Hierbij is 12 het hoogst haalbare.

Mijn Wagyu Ribeye had een gradatie van A5 en een BMS score van 12+. Dat is dus de hoogst haalbare gradatie die Wagyu vlees kan krijgen.

Hoe smaakt Wagyu vlees?

Wagyu vlees bevat veel vet en is daardoor veel zachter qua structuur dan je gewend bent van een steak. Het vet smelt ook enorm snel. Wanneer je een Wagyu steak op kamertemperatuur hebt en je vinger op de steak legt smelt het vet al.

Door de hoeveelheid vet verzadigt Wagyu vlees ook enorm. Een steak van 260 gram is dan ook veel en na het eten er van zit je waarschijnlijk vol. Wat mij betreft is het dan ook een beter idee om een dergelijke steak te delen, om zo écht van de smaak te kunnen genieten. Dat maakt het prijstechnisch wellicht ook iets interessant om je eens aan een Japanse Wagyu steak te wagen.

Wat betreft de smaak en structuur denk ik echter wel dat dit de beste steak is die ik ooit heb gegeten. Wat mij betreft is het dan ook zeker iets dat op je to-do lijst mag!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2
calorieën: 235kcal

Ingrediënten:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van 250 graden.
  • Voor de bereiding van deze Wagyu ribeye gebruiken we een gietijzeren skillet. Normaal gril ik steaks het liefst af op een gietijzeren rooster, maar Wagyu vlees heeft zoveel vet dat op het rooster grillen één grote steekvlam zou opleveren.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de skillet op de BBQ en laat deze goed heet worden. Leg daarna de ribeye in de skillet en bak hem 1 minuut per kant.
  • Haal de ribeye vervolgens even uit de pan en meet de kerntemperatuur. We willen de ribeye garen tot een kerntemperatuur van 48 graden. Is deze nog niet bereikt? Bak de Wagyu ribeye dan nog even aan beide kanten en meet opnieuw.
  • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Leg de steak dan op een snijplank en laat hem 5 minuten rusten. Snijd de Wagyu ribeye vervolgens in dunne plakken en bestrooi hem met grof zeezout naar smaak. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 235kcal | Protein: 23g | Fat: 16g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 69mg | Sodium: 59mg | Potassium: 303mg | Vitamin A: 17IU | Calcium: 8mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *