Pulled Pork is één van de bekendste BBQ gerechten van de laatste jaren en is ook nog eens enorm populair geworden door de talloze food festivals in Nederland. Ik heb inmiddels al zo vaak pulled pork gemaakt dat ik de tel kwijt ben en wilde wel eens iets nieuw proberen. Ik ging daarom voor Indonesische pulled pork, die ik op een broodje serveerde met de Indonesische coleslaw die ik eerder deze week deelde. Het resultaat? Een heerlijk broodje pulled pork, dat toch helemaal anders is dan dat broodje dat ik inmiddels wel kende.

Hoofdgerecht
6 personen
8 uur
Ingrediënten
– 1 kilogram Varkensnek
– 1 eetlepel 5 Spice Poeder
– 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
– 1 theelepel Chilipoeder
– 1 theelepel Keukenzout
– 1 theelepel Knoflookpoeder
– 1 theelepel Gemberpoeder
– 1 theelepel Gemalen Komijn
– 1 theelepel Uienpoeder
– 1 theelepel Kurkuma
– 150 milliliter Ketjap Manis
– 50 milliliter Citroensap
– 1 eetlepel Sambal
– 1 eetlepel Honing
– Indonesische Coleslaw
– 6 Witte Bolletjes
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Rookhout
– Kernthermometer
– Aluminiumfolie
– Vershoudfolie
– Bastingkwast
– Ovenschaal
Bereiding
Begin de avond van te voren met het in de rub zetten van het stuk vlees. Snijd eerst alles loshangende stukjes vlees en het meeste vet aan de buitenkant weg. Meng vervolgens in een kom het 5 spice poeder, de basterdsuiker, chilipoeder, zout, knoflookpoeder, gemberpoeder, gemalen komijn, uienpoeder en de kurkuma.
Dep het vlees nu rondom droog met keukenpapier en bestrooi het vlees rondom met het zojuist gemaakte kruidenmengsel en masseer het in het vlees. Pak het vlees daarna in, in vershoudfolie en leg het een nachtje in de koeling.
Houd de dag van BBQ’en rekening met ongeveer 8 uur om de pulled pork te garen en te laten rusten. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ. Haal ook je vlees ruim van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden. Is die temperatuur bereikt? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen en leg het vlees op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu in het vlees en sluit daarna de BBQ met de deksel.
Gaar het stuk varkensnek nu tot een kerntemperatuur van 70 graden. Zet ondertussen een steelpannetje op laag vuur en doe hier de ketjap manis, citroensap, sambal en honing in. Warm dit mengsel door en roer door tot alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat de glaze een beetje afkoelen.
Heeft het vlees een kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Bestrijk het dan met de zelfgemaakte glaze en sluit de BBQ weer met de deksel. Laat het vlees nu nog een uur doorgaren en haal het daarna tijdelijk van de BBQ. Bestrijk het vlees nogmaals met de glaze.
Pak het stuk varkensnek nu strak in 2 lagen aluminiumfolie en leg het daarna terug op de BBQ. Steek de kernthermometer weer in het vlees en sluit de BBQ weer met de deksel. Laat het stuk vlees nu doorgaren tot een kerntemperatuur van 88 graden en haal het daarna van de BBQ.
Leg het, nog ingepakte, vlees in een ovenschaal en pak het hierin uit. Bewaar alle sappen die je in de schaal hebt opgevangen en pak het vlees opnieuw in, in aluminiumfolie. Laat het vlees nu ingepakt een uur rusten.
Pak het vlees na een uur weer uit en trek het stuk vlees tot pulled pork. Meng zoveel als nodig van de bewaarde sappen door de pulled pork, tot alles goed om smaak is en het heerlijk sappig is.
Neem nu de witte bolletjes en de Indonesische coleslaw en maak heerlijke broodjes Indonesische pulled pork. Eet smakelijk!