indonesisch stoofvlees uitgelicht

Indonesisch Stoofvlees

Ik maak regelmatig stoofvlees op de BBQ. Het hele jaar door. Je vindt dan ook diverse stoof recepten op mijn blog. Stoven op de BBQ doe ik in combinatie met een Dutch Oven. Ik heb er verschillende, die ik vrijwel allemaal gewoon het rooster van de BBQ zet. Houtskool er onder en je kunt heerlijke stoofgerechten bereiden op de BBQ. Als je wilt kun je het vlees voor in je stoof eerst roken op de BBQ, maar dat doe ik lang niet altijd. Zeker in dit recept voor Indonesisch stoofvlees is het niet nodig, want deze krijgt al zoveel smaak door de ketjap, sambal en citroengras, dat het gebruiken van rookhout wellicht iets te veel van het goede is. Maar dit recept is dus een aanrader. Zeker in combinatie met in kokosmelk gekookte rijst en lekker pittige boontjes.

indonesisch stoofvlees recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Totale tijd: 4 uur
Porties: 6 personen
calorieën: 492kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met versgemalen peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien en knoflook. Snijd ook de rode peper, zonder zaadlijsten, in dunne ringetjes.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat de pan even warm worden. Smelt vervolgens de roomboter in de pan en bak hier in 5 minuten het vlees rondom in bruin. Schep het vlees daarna weer kort uit de pan en voeg de uien, knoflook en peper toe. Bak dit 5 minuutjes, tot de uien glazig worden.
  • Voeg op dat moment het vlees weer toe aan de pan en roer de sambal er door. Doe daarna de ketjap en het water er bij en breng de boel langzaam aan de kook.
  • Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en kneus de stengels citroengras op een paar plekken.
  • Is het stoofvlees aan de kook? Roer er dan de tomatenblokjes doorheen en voeg de stengels citroengras toe. Doe vervolgens de deksel op de Dutch Oven en haal de pan kort van de BBQ.
  • Maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden. Zet vervolgen de Dutch Oven weer op de BBQ en laat het stoofvlees 3 uur pruttelen. Roer het geheel af en toe door en bekijk dan ook de hoeveelheid vocht in de pan. Is het geheel droog aan het koken? Voeg dan nog wat water toe.
  • Is na 2 uur stoven het vochtgehalte in het stoofvlees nog wat hoog? Haal dan het laatste uur de deksel van de Dutch Oven, zodat het verdampte vocht ook echt de pan kan verlaten. Zorg er hierbij wel voor dat je het in de gaten houdt, want anders kookt je Indonesisch stoofvlees alsnog droog.
  • Is het Indonesisch stoofvlees na 3 uur klaar? Haal dan de pan van de BBQ, haal de stengels citroengras eruit en laat het stoofvlees rustig staan. Kook ondertussen rijst en bereid de bijgerechten die je bij het stoofvlees wilt serveren. Ik ging voor pittige boontjes.
  • Snijd, vlak voor je het stoofvlees gaat serveren, de lente uien in dunne ringetjes en bestrooi hier het stoofvlees en eventueel ook je bijgerechten mee. Zet de Dutch Oven met Indonesisch stoofvlees op tafel en serveer je gasten het vlees direct uit de pan. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 492kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 39g | Fat: 19g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 130mg | Sodium: 699mg | Potassium: 911mg | Fiber: 2g | Sugar: 26g | Vitamin A: 894IU | Vitamin C: 26mg | Calcium: 77mg | Iron: 5mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Indonesisch Stoofvlees van de BBQ

60 reacties

  1. Bij dit gerecht/ recept is het goed opletten dat je niet per ongeluk ook nog je bord en vingers er bij op eet..:-)
    Simpelweg verrukkelijk!

  2. Al een paar keer een stoofpotje gemaakt in de DO waaronder deze. Maar elke keer is de ui extreem overheersend of is dat een metaalsmaak die de DO kan afgeven?

  3. De smaak was buitengewoon lekker.
    Heb ik maar/vraag.
    Op jou foto ziet het er veel donkerder uit dan wat er bij mij in de pan ligt.
    Wat is daar de oorzaak van?

  4. Ik heb dit ook gemaakt. Het was echt verrukkelijk. Als toevoeging zelf nog gestoomde bao buns gemaakt. Daarmee kan je lekker in de saus dopen.
    Binnenkort maar eens herhalen.

  5. Dit weekend ook dit stoofvlees gemaakt. Ook met pittige Indische boontjes en rijst.

    Om de saus te binden ook nog ontbijtkoek toegevoegd

    Heerlijke maaltijd

    • Deze twee zinnen komen uit het recept 😉

      “Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.”

      “Maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden.”

  6. Als je 1,5 kg riblappen wil gebruiken, hoeveel water zou je dan toevoegen?
    Bij je andere recepten kun je het aantal personen wijzigen. Dat is echt super!
    Ik ga hem vrijdag maken.

    • Dan zou ik nog eens ongeveer de helft, dus iets meer dan 100 ml, water toevoegen. De nieuwe recepten kun je inderdaad automatisch doorberekenen. Dat is helaas erg tijdrovend om toe te voegen bij alle oudere recepten. Wellicht ooit 😉

  7. Lijkt mij erg lekker!
    Ga het zeker eens maken.
    Hoeveel liter is de DO die u hiervoor gebruikt?
    Wil heel graf een DO aanschaffen, maar twijfel over de grootte.

  8. Heerlijk recept, buiten gewoon lekker, en gemaakt zoals beschreven, bereid voor 6 personen. Alleen ze houden niet allemaal van het pittige. Dus op het eind heb ik er Coco’s melk aan toegevoegd, 200 ml, en 2 schepjes suiker. Dus iets minder pittig, misschien een hind.
    En geen pittige, maar zoete bonen, bereid met gembersiroop.
    Het is maar waar je van houd.
    Bedankt voor het top recept.

  9. Laatst gemaakt voor dochter en schoonzoon. Kreeg klachten erover…. Was te weinig geweest ZOO lekker. Dus komend weekend maar weer aan de gang en dan extra veel maken 🙂

  10. Zeer zeer lekker. Ik heb het gemaakt zonder de sambal en rode peper. De zoon en schoondochter kwamen eten, dus ik dacht: laat ik maar voor 6 personen maken, dan hebben wij later nog wat. Nou, dat viel even anders uit. Ik heb een pan van 4L en ze hebben de pan tot het laatste vezeltje vlees en drupje saus leeg gegeten. Super recept. Ik heb nu een gietijzeren pan van 8 L gekocht voor het geval de andere zoon en schoondochter er ook bij komen en we met z’n zessen eten.

  11. T was gewoon meer dan n jaar geleden dat ik deze had gemaakt….. weet alleen niet waarom want de gasten en wij zelf hebben bijna de dutch oven erbij op gegeten… Lekker!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling