Ik maak regelmatig stoofvlees op de BBQ. Het hele jaar door. Je vindt dan ook diverse stoof recepten op mijn blog. Stoven op de BBQ doe ik in combinatie met een Dutch Oven. Ik heb er verschillende, die ik vrijwel allemaal gewoon het rooster van de BBQ zet. Houtskool er onder en je kunt heerlijke stoofgerechten bereiden op de BBQ. Als je wilt kun je het vlees voor in je stoof eerst roken op de BBQ, maar dat doe ik lang niet altijd. Zeker in dit recept voor Indonesisch stoofvlees is het niet nodig, want deze krijgt al zoveel smaak door de ketjap, sambal en citroengras, dat het gebruiken van rookhout wellicht iets te veel van het goede is. Maar dit recept is dus een aanrader. Zeker in combinatie met in kokosmelk gekookte rijst en lekker pittige boontjes.

Ingrediënten:
- 1 kilo Runderriblappen
- 4 Grote Uien
- 6 tenen Knoflook
- 1 Rode Peper
- 2 stengels Citroengras
- 2 Grote Tomaten
- 2 eetlepels Sambal Badjak
- 1 bosje Lente Ui
- 175 ml Ketjap Manis
- 225 ml Water
- Versgemalen Zwarte Peper
- 75 gram Roomboter
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
- Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met versgemalen peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien en knoflook. Snijd ook de rode peper, zonder zaadlijsten, in dunne ringetjes.
- Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat de pan even warm worden. Smelt vervolgens de roomboter in de pan en bak hier in 5 minuten het vlees rondom in bruin. Schep het vlees daarna weer kort uit de pan en voeg de uien, knoflook en peper toe. Bak dit 5 minuutjes, tot de uien glazig worden.
- Voeg op dat moment het vlees weer toe aan de pan en roer de sambal er door. Doe daarna de ketjap en het water er bij en breng de boel langzaam aan de kook.
- Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en kneus de stengels citroengras op een paar plekken.
- Is het stoofvlees aan de kook? Roer er dan de tomatenblokjes doorheen en voeg de stengels citroengras toe. Doe vervolgens de deksel op de Dutch Oven en haal de pan kort van de BBQ.
- Maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden. Zet vervolgen de Dutch Oven weer op de BBQ en laat het stoofvlees 3 uur pruttelen. Roer het geheel af en toe door en bekijk dan ook de hoeveelheid vocht in de pan. Is het geheel droog aan het koken? Voeg dan nog wat water toe.
- Is na 2 uur stoven het vochtgehalte in het stoofvlees nog wat hoog? Haal dan het laatste uur de deksel van de Dutch Oven, zodat het verdampte vocht ook echt de pan kan verlaten. Zorg er hierbij wel voor dat je het in de gaten houdt, want anders kookt je Indonesisch stoofvlees alsnog droog.
- Is het Indonesisch stoofvlees na 3 uur klaar? Haal dan de pan van de BBQ, haal de stengels citroengras eruit en laat het stoofvlees rustig staan. Kook ondertussen rijst en bereid de bijgerechten die je bij het stoofvlees wilt serveren. Ik ging voor pittige boontjes.
- Snijd, vlak voor je het stoofvlees gaat serveren, de lente uien in dunne ringetjes en bestrooi hier het stoofvlees en eventueel ook je bijgerechten mee. Zet de Dutch Oven met Indonesisch stoofvlees op tafel en serveer je gasten het vlees direct uit de pan. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden

Vorig weekend gemaakt, heerlijk! Zelf nog fijngesneden gember en limoenblaadjes toegevoegd
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Bij dit gerecht/ recept is het goed opletten dat je niet per ongeluk ook nog je bord en vingers er bij op eet..:-)
Simpelweg verrukkelijk!
Haha! Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Man man, nu voor de 2de keer gemaakt, gelukkig dit keer wel stalen handschoenen gekocht voor iedereen. Je eet je vingers erbij op zo lekker
Bedankt voor de goede uitleg en ik ga lekker veder met jullie recepten uitproberen
Mvg sjackie
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Bedankt voor de complimenten 🙂
Vandaag gemaakt, het was heerlijk samen met pittige bonen en rijst. Ook op een warme dag is dit heerlijk om te eten. 😂😋👍🏻
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Pittig eten schijnt goed voor je te zijn als het warm is, dus een goede keuze 😉
Al een paar keer een stoofpotje gemaakt in de DO waaronder deze. Maar elke keer is de ui extreem overheersend of is dat een metaalsmaak die de DO kan afgeven?
Tenzij je XXL uien hebt zou de uien smaak niet moeten overheersen. Of het de Dutch Oven zou kunnen zijn durf ik niet te zeggen. Onderhoud je de pan goed?
Het was heerlijk! Wel in kader van “Dutch” gewoon met friet gegeten. Restant gaat komende week op bij een lekkere stamppot👍
Met friet ook gewoon lekker 😉
Vandaag voor de eerste x stoofpot gemaakt in de DO, dit is zeker een aanrader en gaan we vaker maken! 😋
Goed om te horen!
Ik heb dit ook gemaakt. Het was echt verrukkelijk. Als toevoeging zelf nog gestoomde bao buns gemaakt. Daarmee kan je lekker in de saus dopen.
Binnenkort maar eens herhalen.
Sinds 2 weken hebben we een kamado. Vandaag dit stoofvlees gemaakt. Het is heerlijk, gaan we vaker maken.
Flinke pan, dacht nog wat in te vriezen. Maar zo lekker dat er niks meer is om in te vriezen😋
Dankjewel voor het heerlijke recept
Ik gebruik een Weber MT 57cm. Kan ik gezien de lange duur beter houtskool of briketten gebruiken?
Ik denk dat het een beetje om het even is. Zelf vind ik houtskool prettiger, maar in beide gevallen is de kans groot dat je moet bijvullen tussendoor.
De smaak was buitengewoon lekker.
Heb ik maar/vraag.
Op jou foto ziet het er veel donkerder uit dan wat er bij mij in de pan ligt.
Wat is daar de oorzaak van?
Sowieso ziet de stoof er op de foto iets donkerder uit dan het was. Dus dat kan het zijn. Verder durf ik niet te zeggen waar het kleurverschil ontstaat 🙂
Erg lekker recept, kon helaas geen citroen gras vinden maar het smaakte er niet minder om.
Bedankt!
Volgende keer met citroengras wordt ie zelfs nóg lekkerder 😉
Ik heb dit ook gemaakt. Het was echt verrukkelijk. Als toevoeging zelf nog gestoomde bao buns gemaakt. Daarmee kan je lekker in de saus dopen.
Binnenkort maar eens herhalen.
Goed om te horen dat het lekker was en een goede toevoeging die bao buns!
Dit weekend ook dit stoofvlees gemaakt. Ook met pittige Indische boontjes en rijst.
Om de saus te binden ook nog ontbijtkoek toegevoegd
Heerlijke maaltijd
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Dank je wel voor dit heerlijke recept! Heb me DO er mee ingewijd. Heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar
Goed om te horen dat het lekker was! En er staan nog meer lekkere Dutch Oven recepten op mijn site 😉
Was echt verrukkelijk, zeker voor herhaling vatbaar!
Goed om te horen! Hier gaat ie er ook nog geregeld op 🙂
Ik wil deze morgen gaan maken.
Er gaat alleen 1 vraag door mijn hoofd
Moet de DO op direct vuur of op indirect
Deze twee zinnen komen uit het recept 😉
“Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.”
“Maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden.”
Als je 1,5 kg riblappen wil gebruiken, hoeveel water zou je dan toevoegen?
Bij je andere recepten kun je het aantal personen wijzigen. Dat is echt super!
Ik ga hem vrijdag maken.
Dan zou ik nog eens ongeveer de helft, dus iets meer dan 100 ml, water toevoegen. De nieuwe recepten kun je inderdaad automatisch doorberekenen. Dat is helaas erg tijdrovend om toe te voegen bij alle oudere recepten. Wellicht ooit 😉
Lijkt mij erg lekker!
Ga het zeker eens maken.
Hoeveel liter is de DO die u hiervoor gebruikt?
Wil heel graf een DO aanschaffen, maar twijfel over de grootte.
Hi Wilma, de exacte maat van deze Dutch Oven weet ik zo niet, maar als je een beetje een allround Dutch Oven aan wil schaffen zou ik voor een inhoud van 5 tot 7 liter gaan.
Heerlijk recept, buiten gewoon lekker, en gemaakt zoals beschreven, bereid voor 6 personen. Alleen ze houden niet allemaal van het pittige. Dus op het eind heb ik er Coco’s melk aan toegevoegd, 200 ml, en 2 schepjes suiker. Dus iets minder pittig, misschien een hind.
En geen pittige, maar zoete bonen, bereid met gembersiroop.
Het is maar waar je van houd.
Bedankt voor het top recept.
Graag gedaan!
Echt lekker gegeten goed recept . ! Lekker bedankt
Goed om te horen! Graag gedaan!
Heerlijk gegeten, het is een top recept.
Goed om te horen!
Van de week voor het eerst gemaakt. Wat een top recept! Zeker dat ik dit vaker ga doen. Dank je wel!
Goed om te horen, Niels!
Dit recept is echt goud!
Word vandaag voor de derde keer gemaakt op de bastard.
Kijk, dat hoor ik graag! Leuk dat je een bericht achter laat!
Hij staat er vandaag voor het eerst op. Ben heel benieuwd!
En? En? En? Heeft het gesmaakt? 😉
Oe, deze is wel heel lekker hoor! Net gemaakt in de tuin en de geur alleen al is verrukkelijk! Dank voor het recept
Beetje late reactie, maar goed om te horen!
Laatst gemaakt voor dochter en schoonzoon. Kreeg klachten erover…. Was te weinig geweest ZOO lekker. Dus komend weekend maar weer aan de gang en dan extra veel maken 🙂
Haha, dat zijn klachten waar je iets mee kunt 😉
Zeer zeer lekker. Ik heb het gemaakt zonder de sambal en rode peper. De zoon en schoondochter kwamen eten, dus ik dacht: laat ik maar voor 6 personen maken, dan hebben wij later nog wat. Nou, dat viel even anders uit. Ik heb een pan van 4L en ze hebben de pan tot het laatste vezeltje vlees en drupje saus leeg gegeten. Super recept. Ik heb nu een gietijzeren pan van 8 L gekocht voor het geval de andere zoon en schoondochter er ook bij komen en we met z’n zessen eten.
Goed om te horen dat het zo in de smaak valt!
Vandaag gemaakt was echt heerlijk heb in plaats van verse citroengras citroengraspoeder gebruikt.
Ik ga dit zeker vaker maken.
Goed om te horen!
T was gewoon meer dan n jaar geleden dat ik deze had gemaakt….. weet alleen niet waarom want de gasten en wij zelf hebben bijna de dutch oven erbij op gegeten… Lekker!!!!
Ach, er is ook zoveel lekkers te bereiden, dat er soms wat tijd tussen zit! Maar laat het niet nog een keer gebeuren 😉