Indonesisch Stoofvlees

Ik maak regelmatig stoofvlees op de BBQ. Het hele jaar door. Je vindt dan ook diverse stoof recepten op mijn blog. Stoven op de BBQ doe ik in combinatie met een Dutch Oven. Ik heb er verschillende, die ik vrijwel allemaal gewoon het rooster van de BBQ zet. Houtskool er onder en je kunt heerlijke stoofgerechten bereiden op de BBQ. Als je wilt kun je het vlees voor in je stoof eerst roken op de BBQ, maar dat doe ik lang niet altijd. Zeker in dit recept voor Indonesisch stoofvlees is het niet nodig, want deze krijgt al zoveel smaak door de ketjap, sambal en citroengras, dat het gebruiken van rookhout wellicht iets te veel van het goede is. Maar dit recept is dus een aanrader. Zeker in combinatie met in kokosmelk gekookte rijst en lekker pittige boontjes.

Indonesisch Stoofvlees uit de Dutch Oven
Indonesisch Stoofvlees uit de Dutch Oven

Hoofdgerecht

4-6 personen

4 uur

Ingrediënten

– 1 kilo Runderriblappen
– 4 Grote Uien
– 6 tenen Knoflook
– 1 Rode Peper
– 2 stengels Citroengras
– 2 Grote Tomaten
– 2 eetlepels Sambal Badjak
– 1 bosje Lente Ui
– 175 ml Ketjap Manis
– 225 ml Water
– Versgemalen Zwarte Peper
– 75 gram Roomboter

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Dutch Oven
BBQ Handschoenen

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.

Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met versgemalen peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien en knoflook. Snijd ook de rode peper, zonder zaadlijsten, in dunne ringetjes.

Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat de pan even warm worden. Smelt vervolgens de roomboter in de pan en bak hier in 5 minuten het vlees rondom in bruin. Schep het vlees daarna weer kort uit de pan en voeg de uien, knoflook en peper toe. Bak dit 5 minuutjes, tot de uien glazig worden.

Voeg op dat moment het vlees weer toe aan de pan en roer de sambal er door. Doe daarna de ketjap en het water er bij en breng de boel langzaam aan de kook.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en kneus de stengels citroengras op een paar plekken.

Is het stoofvlees aan de kook? Roer er dan de tomatenblokjes doorheen en voeg de stengels citroengras toe. Doe vervolgens de deksel op de Dutch Oven en haal de pan kort van de BBQ.

Maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden. Zet vervolgen de Dutch Oven weer op de BBQ en laat het stoofvlees 3 uur pruttelen. Roer het geheel af en toe door en bekijk dan ook de hoeveelheid vocht in de pan. Is het geheel droog aan het koken? Voeg dan nog wat water toe.

Is na 2 uur stoven het vochtgehalte in het stoofvlees nog wat hoog? Haal dan het laatste uur de deksel van de Dutch Oven, zodat het verdampte vocht ook echt de pan kan verlaten. Zorg er hierbij wel voor dat je het in de gaten houdt, want anders kookt je Indonesisch stoofvlees alsnog droog.

Is het Indonesisch stoofvlees na 3 uur klaar? Haal dan de pan van de BBQ, haal de stengels citroengras eruit en laat het stoofvlees rustig staan. Kook ondertussen rijst en bereid de bijgerechten die je bij het stoofvlees wilt serveren. Ik ging voor pittige boontjes.

Snijd, vlak voor je het stoofvlees gaat serveren, de lente uien in dunne ringetjes en bestrooi hier het stoofvlees en eventueel ook je bijgerechten mee. Zet de Dutch Oven met Indonesisch stoofvlees op tafel en serveer je gasten het vlees direct uit de pan. Eet smakelijk!

Indonesisch Stoofvlees uit de Dutch Oven
Indonesisch Stoofvlees uit de Dutch Oven

4 reacties

  1. Bij dit gerecht/ recept is het goed opletten dat je niet per ongeluk ook nog je bord en vingers er bij op eet..:-)
    Simpelweg verrukkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *