indiase kip paneer spiesen uitgelicht

Indiase Kip Paneer Spiesen

Hoewel India niet erg hoog op mijn lijstje staat met landen waar ik naar toe zou willen, houd ik wel erg van de Indiase keuken. Zo af en toe maak ik dan ook een Indiaas getint gerecht op de BBQ, zoals nu deze kip paneer spiesen. Paneer heeft in dit geval niets met paneren te maken, want paneer komt van het Perzische woord panir, dat kaas betekent. Paneer is dus een kaas, die wij vooral uit de Indiase keuken kennen. Ideaal dus om te gebruiken in deze spiesjes.

Indiase BBQ? Deze Kip Paneer spiesen horen er bij!
Indiase BBQ? Deze Kip Paneer spiesen horen er bij!

Hoofdgerecht

4-6 personen

2 uur

Ingrediënten

– 400 gram Kippendijen
– 200 gram Paneer
– 4 eetlepels Yoghurt
– 2 teentjes Knoflook
– 2 Rode Pepers
– 2 cm Verse Gemberwortel
– 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
– 1 eetlepel Gemalen Komijn
– 1 eetlepel Gemalen Korianderzaad
– 1 eetlepel Garam Masala
– 1 eetlepel Tomatenpuree
– 1 eetlepel Suiker
– 3 eetlepels Zonnebloemolie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Keukenmachine
– 6 (houten) Spiesjes

Bereiding

Voor het bereiden van deze Indiase spiesen beginnen we met het maken van de currypasta die we in de marinade gaan gebruiken. Heb je geen zin of tijd om deze zelf te maken? Dan kun je ook een potje tikka masala pasta kopen en hier 2 á 3 eetlepels van gebruiken.

Neem de teentjes knoflook en hak deze grof door. Schil de gemberwortel en hak ook deze grof door. Ontdoe de rode pepers van de zaadjes en snijd ze in een paar grote stukken. Doe de knoflook, gember en rode pepers in de keukenmachine en voeg vervolgens het paprikapoeder, korianderzaad, de komijn, garam masala, tomatenpuree, suiker en olie er aan toe. Draai alle ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta.

Doe de eetlepels yoghurt in een ruime mengkom en roer hier de zojuist gemaakte currypasta aan toe. Snijd vervolgens de kippendijen in stukjes van ongeveer 2 cm en doe deze in de kom met marinade. Meng de kip goed door de marinade en dek de kom vervolgens af. Zet de kip ik de koeling en laat de smaken een uurtje intrekken. Ga je houten spiesjes gebruiken? Leg deze dan nu in een bak met water, zodat ze vocht op kunnen nemen. Ze verbranden dan minder snel op de BBQ.

Steek na een uur marineren de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Dit betekent dat je de spiesen zowel direct boven de hete kolen, als ervan weg kunt leggen.

Haal ondertussen de paneer uit de verpakking en snijd ook deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Haal nu ook de kip uit de koeling en pak je spiesen er bij. Maak nu spiesjes met om en om een stukje kip en een stukje paneer. Let er hierbij op dat de paneer vrij snel scheurt, dus spies dit voorzichtig. Leg de spiesen op een bord, tot de BBQ op temperatuur is.

Is de BBQ er klaar voor? Leg de spiesen dan eerst op het indirecte, dus niet boven de brandende kooltjes, deel van de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Laat de spiesen daar 8 minuutjes garen, waarbij je ze halverwege omdraait. Verplaats de spiesen na 8 minuten naar het directe deel van de BBQ en gril ze in 4 minuutjes rondom goudbruin. Haal de spiesen vervolgens van de BBQ en serveer ze direct. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *