Laatst deelde ik al het recept voor Romesco, een heerlijk sausje op basis van geroosterde paprika’s, en dan mag een recept waarin de Romesco wordt gebruikt natuurlijk niet ontbreken. In dit recept combineerde ik dit Spaanse sausje met een mooi stukje vlees dat zijn herkomst ook in Spanje kent; Iberico Secreto. Misschien wel het lekkerste stukje varkensvlees om te grillen en dus heerlijk in combinatie met Romesco!


Hoofdgerecht
2 personen
35 minuten
Ingrediënten
– 400 gram Iberico Secreto
– 6 eetlepels Romesco
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Kernthermometer
Bereiding
In dit recept ga ik er vanuit dat je de Romesco al hebt voorbereid. Heb je dit nog niet gedaan? Volg dan eerst mijn Romesco recept. Wist je trouwens dat Romesco ook heerlijk is bij kip, vis en rundvlees? Multifunctioneel sausje dus!
Ok, je hebt nu dus de Romesco al voorbereid. Tijd om met de Iberico Secreto aan de gang te gaan! Maar wat is Iberico Secreto eigenlijk? Iberico Secreto is een stukje varkensvlees, van het Iberico varken. Een oud Spaans ras, dat ook bekend staat om de hammen die er van gemaakt worden. Iberico Secreto wordt gesneden uit de schouder van het varken en wordt gezien als één van de betere stukken om te grillen.
Steek hiervoor de BBQ aan en ga voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Haal ondertussen de Iberico Secreto uit de koeling, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Is de BBQ bijna op temperatuur? Bestrooi de Iberico Secreto dan rondom met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
Leg het vlees, wanneer de BBQ op temperatuur is, op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gril het vlees nu ongeveer 4 minuten per kant, tot het vlees een kerntemperatuur van 62 graden heeft bereikt. Het vlees is dan medium gegaard. Zijn er zwangere vrouwen bij? Gaar het vlees dan tot een kern van 70 graden. Dit betekent 5 a 6 minuutjes per kant grillen.
Heeft het vlees de beoogde kerntemperatuur behaald? Haal het dan van de BBQ en laat het 5 minuten rusten, zodat de sappen zich weer kunnen herverdelen over het vlees. Snijd de Iberico Secreto daarna in dunne plakken en serveer deze met de Romesco. Smakelijk!


Ik heb echt hele mooie stukken vlees op m’n KJ gemaakt maar ik heb nog niet eerder zo iets lekkers gegeten als Iberico Secreto! Wat een waanzinnig mooi stuk vlees!! En de Romesco met die zoete en pittige smaak maakt het helemaal af!!
Thanks voor die mooie recept!
Goed om te horen Maurice!