Wellicht heb je de Iberico Rib Fingers onlangs al eens voorbij zien komen en dacht je net als ik: ‘wat zijn rib fingers?’. Laat ik dan beginnen door te zeggen dat rib fingers eigenlijk het vlees is dat normaal tussen de botjes van een sparerib zit. Sparerib vlees dus, dat is alvast een goed begin. Maar waarom zie je die rib fingers voornamelijk van Iberico vlees voorbij komen? Dat heeft te maken met de wijze waarop Iberico varkens verdeeld worden en dan met name de wijze waarop het buikspek wordt gesneden. Neem bijvoorbeeld een stuk Livar buikspek en de kans is groot dat de vleeszijde is voorzien van het vlees dat tussen de ribben wordt uitgesneden. In Spanje snijden ze die stukken weg van het buikspek. Wat je overhoudt zijn dan de Iberico Rib Fingers. Ik heb ze een tijdje terug geprobeerd en ben enthousiast over de smaak en textuur van dit gerecht! Zeker een aanrader om eens te proberen dus.

Ingrediënten:
- 1200 gram Iberico Rib Fingers
- 1 eetlepel Amerikaanse Mosterd
- 6 eetlepels BBQ Rub (voor varken)
- 6 eetlepels BBQ Saus
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
- Neem ondertussen een ruime mengkom en doe de Iberico Ribfingers hier in, samen met de mosterd. Schep de ribfingers om met je handen, zodat ze allemaal worden gecoat met een beetje van de mosterd.
- Bestrooi de rib fingers nu met de BBQ Rub en schep nogmaals om, tot het vlees rondom is voorzien van rub.
- Is de BBQ op temperauur? Voeg dan het rookhout toe en leg vervolgens de Iberico Rib Fingers op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en rook de ribfingers nu 2 uur.
- Doe na 1,5 uur de BBQ saus in een kommetje en bak de bastingkwast er bij. Bestrijk de rib fingers nu rondom met de BBQ saus en sluit de BBQ weer met de deksel. De rib fingers mogen nu nog een half uurtje rustig garen.
- Haal de Iberico Rib Fingers een half uur later van de BBQ en serveer ze direct. Eet smakelijk!
Notities

Geweldig recept en heerlijke fingers!
Zelf heb ik ze niet afgelakt met BBQ saus, maar een mengsel van 200 ml appelsap, twee eetlepels gesmolten roomboter en twee eetlepels Kikkoman.
Compenseerde mooi mijn rub met flink cayennepeper!
Goed om te horen en leuk dat je het recept een klein beetje naar wens hebt aangepast!
Wat een heerlijk recept. Je eet je vingers er bij op. De buren zeiden twijfel te hebben en willen graag nog een keer komen ‘proeven’. 😀
Ik heb zelf een Iberico sparerib moeten ‘versnijden’, maar dan nog is het fantastisch! Wat een heerlijk mals vlees en volle smaak!
Was mijn eerste keer Iberico, maar zeker niet de laatste!
Dank voor alle heerlijke recepten hier! Mijn compacte Kamado draait volop deze zomer
Super recept!
Zou je rib fingers ook direct kunnen grillen?
Groeten
Grillen kan wel, maar geeft uiteraard een ander resultaat dan dit recept. Ze zullen een stuk steviger blijven en het vet krijgt niet de tijd om mooi zacht te worden.
Kan je ze ook een dag op voorhand klaarmaken en dan terug opwarmen?
Dat kan wel, maar ook de volgende dag wil je ze dan op lage temperatuur rustig weer opwarmen. Dan liggen ze ook al snel weer een uur op de BBQ.