Iberico Presa

Iberico Presa

Wil je voor een mooi stukje varkensvlees op de BBQ gaan? Dan is Iberico vlees een aanrader! Schreef ik eerder al een recept voor Iberico Secreto, is vandaag de Iberico Presa aan de beurt. De Iberico Presa is een stuk vlees dat slagers in Nederland eigenlijk bijna nooit uitsnijden. Het wordt gesneden uit het deel tussen de nek en schouder van het Iberico varken en wordt gekenmerkt door een mooie dooradering van vet en een heerlijk malse smaak. Kortom: een prachtig stuk vlees dat je zeker eens moet proberen op de BBQ!

Iberico Presa van de BBQ
Iberico Presa van de BBQ

Hoofdgerecht

4-6 personen

3 uur

Ingrediënten

– 800 gram Iberico Presa
– 5 eetlepels BBQ Rub Varken

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Kernthermometer

Bereiding

Voor de bereiding van dit mooie stuk Iberico Presa beginnen we met het kruiden van het vlees. Doe dit minimaal een uur van te voren, maar liever nog een uur of 3 voor je de BBQ aansteekt. Voor het kruiden gebruik je een BBQ rub. Die kun je zelf samenstellen, of je koopt een kant-en-klare rub. De link in het lijstje met ingrediënten gaat naar de rub die ik voor dit stuk vlees gebruikte.

Bestrooi het vlees rondom met de BBQ rub en pak het vervolgens in vershoudfolie. Leg het vlees in de koeling en haal het er weer uit als je de BBQ aan gaat steken.

Klaar om het vlees te gaan bereiden? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden. Haal het vlees nu ook uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.

Is de BBQ op temperatuur? Leg het vlees dan op, het indirecte deel van, de BBQ. Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu al in het vlees. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de Iberico Presa rustig naar een kerntemperatuur van 60 graden. Dat zal waarschijnlijk zo’n 1,5 tot 2 uur duren.

Je kunt bij de indirecte bereiding ook rookhout gebruiken, als je wat rooksmaak aan het vlees mee wilt geven. Hoe je dat doet leg ik je uit in dit blog over roken en rookhout.

Is de kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Dan mag het vlees even van de BBQ. Daarna is het zaak om de BBQ gereed te maken voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden, zodat je de Iberico Presa goed af kunt grillen.

Is de BBQ gereed om het vlees te grillen? Leg het vlees dan direct boven de hete kolen op de BBQ en gril het in een minuut of 10 rondom krokant en mooi roodbruin. Meet ondertussen de kerntemperatuur van het vlees, want bij 68 graden mag de Iberico Presa van de BBQ.

Is het vlees gaar? Haal het dan van de BBQ en leg het op een snijplank. Laat het vlees 10 minuutjes rusten en snijd het daarna in dunne plakken. Serveer de Iberico Presa op de plank en laat iedereen zelf een mooi stukje kiezen.

Iberico Presa van de BBQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *