homemade bacon uitgelicht

Homemade Bacon

Zelf bacon maken stond al een tijdje op mijn lijst, maar op de een of andere manier hield het proces van pekelen met colorozozout me een beetje tegen. Onterecht, want een basis pekel voor bacon is doodeenvoudig en het zelf maken van bacon is dan ook een eitje. Toen ik bij de slager was nog even de verhouding colorozozout en suiker doorgenomen en vergeleken met wat ik op internet (met name Het BBQ Genootschap) al tegen was gekomen en ik kon aan de slag. Het pekelen duurt vervolgens wel even, want dit moet je gedurende 7 dagen doen. Tel daar nog een nachtje drogen en een nachtje rusten na het roken bij op en je bent dus een dag of 9 zoet met dit recept. Tot slot nog een kleine tip mijnerzijds. Vraag je slager of hij je bacon wil snijden op de snijmachine, want zelf gelijkmatige, dunne plakken snijden is best een uitdaging. Dat ga ik in ieder geval wel uitbesteden volgende keer!

 

homemade bacon recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.75 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd: 8 dagen 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Droogtijd: 1 dag
Totale tijd: 9 dagen 1 uur 45 minuten
Porties: 25 porties

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Erg belangrijk voor dit recept is dat je schoon werkt, omdat je gedurende lange tijd gaat pekelen. Was dus zowel je snijplank, je mes als je handen grondig voor je gaat starten.
 • Daarnaast is het belangrijk de exacte hoeveelheid colorozout (ook bekend als nitrietzout) en suiker te gebruiken. De ingrediënten hierboven zijn voor een stuk vlees van exact 1,5 kilo na het trimmen. Bereken de benodigde hoeveelheid colorozozout door het gewicht van je vlees (na het trimmen) te vermenigvuldigen met 0,025. Voor de hoeveelheid suiker vermenigvuldig je het gewicht van je vlees met 0,015.
 • Goed, nu kunnen we van start. Haal je buikspek uit de verpakking en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg. Weeg vervolgens je stuk buikspek en bereken hoeveel colorozozout en suiker je nodig hebt middels de methode hierboven. Meng het zout met de suiker en wrijf dit rondom in je buikspek.
 • Doe nu het buikspek in een grote ziplock zak en doe alle colorozozout en suiker die is achtergebleven op je werkblad er bij. Sluit de zak af, maar laat hierbij nog wel wat lucht in de zak.
 • Leg de ziplock zak met buikspek in de koeling en draai het gedurende 7 dagen iedere dag een keer om.
 • Haal het buikspek na 7 dagen uit de zak en spoel het goed af. Dep het vlees vervolgens goed droog en leg het op je taartrooster. Zet he taartrooster in de koeling, zodat het buikspek een nachtje kan drogen.
 • De volgende dag is het tijd om je buikspek op de BBQ om te toveren tot bacon. Steek hiervoor de BBQ aan en ga voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe aan de brandende kolen. Steek de kernthermometer in het vlees en leg het buikspek op de BBQ. Sluit de BBQ en rook het vlees tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dit duurde bij mij ruim 1,5 uur.
 • Heeft het vlees een kerntemperatuur van 65 graden bereikt? Haal je bacon dan van de BBQ en laat het op kamertemperatuur een uurtje afkoelen. Dek de bacon vervolgens af en zet het een nachtje in de koelkast.
 • De volgende dag kun je je bacon aansnijden. Snijd een deel in dunne plakken (of vraag je slager dit te doen) en een deel in blokjes (voor baked beans of door de stamppot).
 • Je kunt je plakken en blokjes bacon in de koeling een kleine week bewaren. Ik verpakte porties van de plakken en de blokjes bacon in kleine ziplock zakken, waar ik de lucht zoveel mogelijk heb uitgedrukt. Je kunt de bacon dan prima invriezen en later gebruiken.
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Zelf bacon maken
Zelf bacon maken

20 reacties

 1. Leuk om te maken, en invriezen is geen probleem. Gewoon per portie van 100-150gr vacuüm verpakken.
  Beetje dikke plakken vind ik persoonlijk niet erg, bij het uitbakken krimpt het toch al flink.

  En verder lekker uitbakken met ei en kaas. Heerlijk als uitsmijter.

 2. Toppertje hoor. Ik gebruik een vergelijkbaar recept alleen doe dan nog maple syrup erbij in de zak. Heerlijke dat vleugje zoetigheid op de randjes en wat vrij komt tijdens het uitbakken.

  Ik maak altijd teveel en uit de vriezer is naar mijn mening de smaak niet minder.

   • Ik heb een kleiner stuk(406gr.) gekocht om het recept uit te proberen. Verhoudingen colorozo zout en suiker uitgerekend (wel een kleine hoeveelheid pekel moet ik zeggen) volgens recept in de zioplock in de koeling. Na 9dagen pekelen een nacht laten drogen. Vanmiddag gaat hij op de BBQ. Ik laat het resultaat morgen weten.

    Kan je trouwens snel te veel colorozozout gebruiken en kan je ook te lang pekelen ivm verhouding C-zout en tijd voor bacteriegroei? Weet iemand daar meer over te vertellen?

    Mvg Bas

    • Hi Bas, je kunt zeker te veel gebruiken en dan schijnt het niet heel gezond te zijn, maar als je online gaat zoeken of bij slagers na gaat vragen zullen ze ook niet allemaal dezelfde verhouding aanhouden. Het komt dus niet op de gram nauwkeurig. Verder ben ik niet genoeg thuis in de wereld van bacteriegroei etc. om daar iets zinnigs over te zeggen.

 3. 4 sterren
  Ik heb de bacon deze week gemaakt. Naast het colorozo zout heb ik in de pekel gebruik gemaakt van rietsuiker. Als rookhout heb ik kers gebruikt. Resultaat mag er zijn! Voor herhaling vatbaar.

  • Ik heb geen uitgebreid verstand op dit gebied, maar heb me op internet een beetje ingelezen destijds. De genoemde periode zie je veelal voorbij komen en leek me daarom het meest logisch. Door in te vriezen is langer voor velen denk ook niet nodig.

 4. 5 sterren
  Heb het gisteren ook eindelijk kunnen aansnijden en meteen paar plakken in de pan gedaan,hele nieuwe manier van bacon eten en zoveel lekkerder!
  Heb er in de pan nog klein beetje honing overheen gedaan voor wat karamelisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling