Hazenpeper uit de Dutch Oven

Ik gebruik de BBQ geregeld in combinatie met de Dutch Oven om een heerlijke stoof te bereiden. Dat doe ik eigenlijk het hele jaar door wel, maar in de herfst en winter toch net iets vaker. Hachee en Rendang zijn hier favoriet uit de Dutch Oven, maar dit keer ging ik aan de slag met hazenboutvlees. Ik maakte er mijn versie van de hazenpeper van en gebruikte daar onder andere een mooi donker bier voor. Het resultaat was een pan vol heerlijk stoofvlees en ik kan het je dan ook zeker aanraden deze hazenpeper eens te proberen!

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Totale tijd: 5 uur
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: dutch oven, hazenpeper, stoofvlees, wild
Porties: 4

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Is het vlees nog niet in blokjes gesneden? Snijd het dan in blokjes van 2 cm groot. Bestrooi het vlees met versgemalen zwarte peper, zeezout en de bloem en hussel de blokjes door elkaar.
  • Snijd ondertussen de uien in ringen en snipper de knoflook fijn. Maak daarna de champignons schoon en snijd ze in kwarten.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de Dutch Oven dan op de BBQ en voeg de olijfolie toe. Sluit de BBQ met de deksel en laat de pan en olie warm worden.
  • Is de pan warm? Bak dan in 6 minuten de blokjes vlees rondom aan. Schep het vlees daarna weer uit de Dutch Oven en voeg de uienringen en de knoflook toe. Bak deze tot ze glazig worden en voeg vervolgens de spekblokjes toe. Bak deze 5 minuutjes mee.
  • Voeg vervolgens de champignons toe en bak ook deze 5 minuten mee. Daarna mag het vlees weer terug in de pan. Roer alles goed door elkaar.
  • Los nu het bouillonblokje op in het kokende water. Meng daarna het bier met de bouillon en giet zoveel in de pan als nodig om het vlees net onder te laten staan. Prik vervolgens de kruidnagels door de blaadjes laurier en voeg ze toe aan de pan.
  • Breng het geheel nu aan de kook en haal de Dutch Oven dan even van de BBQ. Maak de BBQ nu gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden en zet de Dutch Oven weer op de BBQ.
  • Doe de deksel op de pan, sluit de BBQ met de deksel en stoof het geheel nu in ongeveer 4 uur tot heerlijk zacht vlees. Roer hierbij af en toe door de pan en controleer de hoeveelheid vocht in de pan. Kookt de hazenpeper droog? Voeg dan nog wat heet water of bouillon toe. Kookt de boel niet genoeg in? Dan kun je een tijdje stoven met de deksel van de pan.
  • Brokkel na 3 uur de plakken ontbijtkoek in het stoofvlees en roer deze er doorheen. Dit helpt ook om het geheel wat verder in te dikken.
  • Is de Hazenpeper uit de Dutch Oven klaar? Til de pan dan van de BBQ, vis de blaadjes laurier met kruidnagel er uit en serveer direct. Ik serveerde hem met aardappelpuree en rode kool. Eet smakelijk!
Hazenpeper uit de Dutch Oven
Hazenpeper uit de Dutch Oven

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *