ham van het spit uitgelicht

Ham van het Spit

Eerder dit jaar ontving ik van Weber hun Limited Edition Master-Touch en daarbij een aantal accessoires. In een vorig recept ging ik al aan de slag met de Dutch Oven en deze keer was de rotisserie aan de beurt! Ik ging voor een gerookte ham van het spit, geglaceerd met een mengsel van abrikozenjam, honing en mosterd. Een mooi recept, dat het ook goed zal doen tijdens de Kerst.

Ik maakte ook een recept video voor dit recept. Die vind je hier onder ook! Daarnaast heb ik hier het recept volledig uitgewerkt, zodat je alles rustig terug kunt lezen.

Aan de slag met je rotisserie met dit recept voor gerookte ham!

Hoofdgerecht

6 personen

4 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 1 Licht Gepekelde Ham aan het Been (2 kg)
- 4 eetlepels Abrikozenjam
- 4 eetlepels Honing
- 2 eetlepel Mosterd

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Rotisserie
– 1 blokje Hickory Rookhout
Bastingkwast
Kernthermometer
BBQ Handschoenen

Check hier de recept video

Bereiding

Voor we beginnen met de bereiding wil ik het even hebben over de ham. Het is namelijk belangrijk voor het recept dat je met een gepekelde ham werkt. In de ingrediënten van dit recept ben ik uitgegaan van een reeds licht gepekelde ham van 2 kilo. Wil je graag zelf pekelen of kan je slager je niet helpen aan een gepekelde ham, dan zul je dat zelf nog moeten doen. Zelf pekelen is prima te doen, als je in het bezit bent van een flinke pan waar de ham volledig in past.

Dan nu de bereiding. Begin ongeveer een uur voor je met de BBQ aan de slag gaat met de ham. Haal deze uit de verpakking en dep hem helemaal droog met keukenpapier. Leg de ham vervolgens op een bord en zet deze in de koelkast.

Begin na een uur met het aansteken van de BBQ. Maak deze klaar voor gebruik van het spit en ga voor indirecte hitte en een temperstuur van 120 graden. Indirecte hitte betekent in dit geval dat er geen brandende kolen direct onder het spit komen te liggen. Het is daarom wel verstandig om onder het spit een lekbak te plaatsen, waar de ham boven komt te hangen.

Haal, terwijl de BBQ op temperatuur komt, de ham weer uit de koelkast en rijg hem aan het spit. Zet de ham stevig vast.

Is de BBQ op temperatuur? Doe dan eerst het blokje rookhout bij de brandende kolen en plaats daarna het spit op de BBQ. Start de motor van het spit en sluit de BBQ met de deksel. De ham mag nu 2 uur roken. Het is nu dus een kwestie van de temperatuur van de BBQ in de gaten houden.

Na 2 uur roken mag de ham even van de BBQ. Het is nu namelijk tijd om de huid van de ham weg te snijden en het vet in te snijden. Het mooiste is om een ruitpatroon te snijden, maar door de vorm van de ham kan dit lastig zijn. Let er in ieder geval op dat je niet te veel in het vlees snijdt.

Is de huid weggesneden en heb je het vet ingesneden? Dan mag het spit weer op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en start de motor van het spit. De ham mag nu eerst een half uurtje garen.

Zet in de tussentijd een pannetje op laag vuur en doe hier de abrikozenjam in. Als deze vloeibaar begint te worden mag de pan van het vuur en meng je er de honing en mosterd doorheen.

Heeft de ham weer een half uurtje gegaard? Dan is het tijd om de ham te gaan glaceren. Laat het spit gewoon draaien en bestrijk de ham rondom met het mengsel van abrikozenjam, honing en mosterd. Sluit de BBQ daarna weer met de deksel en herhaal het glaceren nu ieder kwartier, tot de ham een kerntemperatuur van 65 graden heeft behaald. Dit duurde bij mij nog ruim een uur.

Haal het spit van de BBQ wanneer de ham een kerntemperatuur van 65 graden heeft behaald en schuif de ham gelijk van het spit. Leg de ham op een bord en laat hem, onder aluminiumfolie, 15 minuten rusten. Hierna kun je de ham aansnijden en serveren. Eet smakelijk!

In dit recept en de bijbehorende receptvideo zijn een aantal producten gesponsord door Weber:
Weber Limited Edition Master-Touch 57 cm BBQ
Weber Braadspit voor Houtskool Barbecues

2 reacties

  1. De titel is: “Ham van het spit”, de video gaat over stoofvlees uit een dutch oven en de afbeelding onderaan is pulled (pork?) vlees. Het wordt een beetje verwarrend zo :p

    • Op de één of andere manier is dit bericht te vroeg online gekomen. Ik was nog bezig de video te uploaden, waardoor mijn vorige video nog werd getoond. De foto was trouwens wel van het stoofvlees 🙂

      Nu staat alles weer goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *