Gyros van het Spit

De Griekse keuken is er een die zich uitstekend leent voor de BBQ en gyros van het spit is mijn favoriet. Eerder deelde ik al eens een recept voor kipgyros van de BBQ, die je zonder rotisserie bereidt, maar deze gyros van procureur die je op het spit bereidt is wel het echte werk wat mij betreft. Heerlijk in een flinke pita, met zelfgemaakte tzatziki en wat rode ui. Nu ik dit schrijf zet ik het gerecht zelf ook weer op de to-do lijst om binnenkort weer te bereiden!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 8 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor de bereiding van de gyros beginnen we met het samenstellen van de gyros kruiden om deze vervolgens om te toveren in een marinade. Mix hiervoor alle droge kruiden en specerijen met elkaar en voeg de olijfolie en het sap van 1 citroen toe. Meng goed door elkaar.
 • Snijd vervolgens de procureur in plakken van ongeveer 1 cm dik. Doe de plakken vlees in de ziplock zak en giet de marinade er bij. Druk daarna zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit hem af. Masseer de marinade vervolgens goed in het vlees en leg de zak 4 uur in de koeling.
 • Heeft het vlees lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor het gebruik van de rotisserie, 130 graden en een setting waarbij het spit straks half direct en half indirect wordt verhit.
 • Neem nu het spit, de citroen en het vlees er bij. Snijd de citroen doormidden en prik één helft op het spit. De snijkant moet richting het vlees komen. Rijg vervolgens alle lappen gemarineerde procureur op het spit en sluit af met de andere helft van de citroen (die ook weer met de gesneden kant richting het vlees op het spit komt). Zet het vlees vast met de vleesvorken.
 • Gebruik je een volledig draadloze kernthermometer (ik gebruik de MEATER+)? Dan kun je die nu in het vlees prikken. Je kunt de bereiding van het vlees dan goed in de gaten houden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Dan mag het spit worden geplaats en kan de motor worden gestart. Sluit de BBQ met de deksel en laat het vlees nu rustig garen, tot een kerntemperatuur van 70 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 3 uur.
 • In de tussentijd heb je mooi de tijd om de tzatziki voor te bereiden, uiteraard volgens mijn tzatziki recept. Deze wordt lekkerder naarmate hij langer staat, dus wacht niet te lang.
 • Is de gyros gaar? Dan mag het spit van de BBQ. Neem nu een grote schaal en zet het spit hier rechtop in, terwijl je het aan de bovenkant vasthoudt (gebruik een goede handschoen). Snijd vervolgens van boven naar beneden rondom dunne reepjes vlees van het spit.
 • Al het vlees tot gyros reepjes gesneden? Snijd de rode ui dan nog even in dunne halve ringen en rooster de pitabroodjes in de oven of op de BBQ.
 • Serveer de gyros aan tafel, samen met de pitabroodjes, rode ui en tzatziki en laat iedereen zijn eigen broodje gyros samenstellen. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Gyros van het Spit
Gyros van het Spit

12 reacties

  • Wel goed lezen he? 😉 ‘Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor het gebruik van de rotisserie, 130 graden en een setting waarbij het spit straks half direct en half indirect wordt verhit.’ Een combi dus eigenlijk.

  • Idealiter laat je de buitenste rand steeds garen en krokant worden en snijd je die weg, maar voor een bereiding thuis vind ik dat onhandig, omdat je dan steeds maar een paar broodjes tegelijk kunt serveren. Daarom de langere bereidingstijd en alles in een keer snijden. Je zou het eventueel op een bakplaat nog iets krokant kunnen bakken.

 1. 4 sterren
  Vandaag gemaakt. Iets te veel chili naar mijn smaak… Gelukkig topt de tzatziki (eigen recept) hem wat af.
  Verder goed smullen 👍
  We hadden anderhalve kilo, duur was 2 en half uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *