gyros van spit uitgelicht

Gyros van het Spit

De Griekse keuken is er een die zich uitstekend leent voor de BBQ en gyros van het spit is mijn favoriet. Eerder deelde ik al eens een recept voor kipgyros van de BBQ, die je zonder rotisserie bereidt, maar deze gyros van procureur die je op het spit bereidt is wel het echte werk wat mij betreft. Heerlijk in een flinke pita, met zelfgemaakte tzatziki en wat rode ui. Nu ik dit schrijf zet ik het gerecht zelf ook weer op de to-do lijst om binnenkort weer te bereiden!

gyros van spit recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 8 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor de bereiding van de gyros beginnen we met het samenstellen van de gyros kruiden om deze vervolgens om te toveren in een marinade. Mix hiervoor alle droge kruiden en specerijen met elkaar en voeg de olijfolie en het sap van 1 citroen toe. Meng goed door elkaar.
 • Snijd vervolgens de procureur in plakken van ongeveer 1 cm dik. Doe de plakken vlees in de ziplock zak en giet de marinade er bij. Druk daarna zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit hem af. Masseer de marinade vervolgens goed in het vlees en leg de zak 4 uur in de koeling.
 • Heeft het vlees lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor het gebruik van de rotisserie, 130 graden en een setting waarbij het spit straks half direct en half indirect wordt verhit.
 • Neem nu het spit, de citroen en het vlees er bij. Snijd de citroen doormidden en prik één helft op het spit. De snijkant moet richting het vlees komen. Rijg vervolgens alle lappen gemarineerde procureur op het spit en sluit af met de andere helft van de citroen (die ook weer met de gesneden kant richting het vlees op het spit komt). Zet het vlees vast met de vleesvorken.
 • Gebruik je een volledig draadloze kernthermometer (ik gebruik de MEATER+)? Dan kun je die nu in het vlees prikken. Je kunt de bereiding van het vlees dan goed in de gaten houden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Dan mag het spit worden geplaats en kan de motor worden gestart. Sluit de BBQ met de deksel en laat het vlees nu rustig garen, tot een kerntemperatuur van 70 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 3 uur.
 • In de tussentijd heb je mooi de tijd om de tzatziki voor te bereiden, uiteraard volgens mijn tzatziki recept. Deze wordt lekkerder naarmate hij langer staat, dus wacht niet te lang.
 • Is de gyros gaar? Dan mag het spit van de BBQ. Neem nu een grote schaal en zet het spit hier rechtop in, terwijl je het aan de bovenkant vasthoudt (gebruik een goede handschoen). Snijd vervolgens van boven naar beneden rondom dunne reepjes vlees van het spit.
 • Al het vlees tot gyros reepjes gesneden? Snijd de rode ui dan nog even in dunne halve ringen en rooster de pitabroodjes in de oven of op de BBQ.
 • Serveer de gyros aan tafel, samen met de pitabroodjes, rode ui en tzatziki en laat iedereen zijn eigen broodje gyros samenstellen. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Gyros van het Spit
Gyros van het Spit

19 reacties

  • Wel goed lezen he? 😉 ‘Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor het gebruik van de rotisserie, 130 graden en een setting waarbij het spit straks half direct en half indirect wordt verhit.’ Een combi dus eigenlijk.

  • Idealiter laat je de buitenste rand steeds garen en krokant worden en snijd je die weg, maar voor een bereiding thuis vind ik dat onhandig, omdat je dan steeds maar een paar broodjes tegelijk kunt serveren. Daarom de langere bereidingstijd en alles in een keer snijden. Je zou het eventueel op een bakplaat nog iets krokant kunnen bakken.

 1. 4 sterren
  Vandaag gemaakt. Iets te veel chili naar mijn smaak… Gelukkig topt de tzatziki (eigen recept) hem wat af.
  Verder goed smullen 👍
  We hadden anderhalve kilo, duur was 2 en half uur

 2. Vandaag dit recept gemaakt op een kamado,
  Zonder roterende spit, gewoon een spit en een paar keer gedraaid op 130 graden,wij vonden het te veel peper en chili, maar dat is een kwestie van smaak,

  • Bedankt voor de feedback Sander! Ik zet het recept nog eens op de lijst om de verhouding van de chili en peper te checken 🙂 Het is zoals je zegt ook een stukje smaak en in verhouding valt het op het oog wel mee. Ik ga het dus eens proberen en aanpassen in het recept indien nodig!

 3. Hoi Roy, misschien domme vraag. Maar wat is precies half direct en half indirect? In mijn ogen hangt de helft van het vlees dan wel boven de kolen en de helft naast. Ik ga vandaag dit voor het eerst proberen dus ben benieuwd. Ik ga dit overigen op een Boretti Barillo proberen dus misschien dat ik daarom half om half niet goed begrijp 😉

  • Goedemorgen, je maakt de fout door bij half direct en half indirect aan links en rects te denken 😉 Het gaat om voor en achter. Dus de achterste helft is directe hitte. Over de hele lengte van je spit heb je dan aan de achterkant directe hitte en aan de voorkant indirect. Door het draaien komt dan al het vlees steeds even boven de directe hitte en daarna weer de indirecte hitte.

  • Indirect kan ook wel, maar dan haal je het ‘nut’ van de rotisserie een beetje weg. Ik zou dan persoonlijk eerder voor directe hitte gaan en een wat lagere temperatuur. Of door de houtskool aan één kant af te dekken met bijvoorbeeld een aluminium schaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *