Griekse Kip aan het Spit

Ik haalde de rotisserie weer eens uit de kast om er een kippetje aan te rijgen. Want als het om de bereiding van hele kippen gaat is aan het spit toch wel mijn favoriet. Dit keer ging ik voor een kip met een Grieks tintje. Na bereiding sneed ik de kip in stukken en serveerde het vlees met versgebakken pitabroodjes van de pizzasteen, een Griekse salade en natuurlijk huisgemaakte Tzatziki! Dat ging er meer dan prima in kan ik je vertellen!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Marineren: 30 minuten
Totale tijd: 2 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Neem een mengkom en meng hierin alle kruiden en specerijen met elkaar tot een dry rub.
  • Haal de kip uit de verpakking en dep deze rondom droog met wat keukenpapier. Haal vervolgens de huid los van de kip. Doe dit door aan een open kant voorzichtig met je vingers onder de huid te gaan en deze steeds iets verder los te maken. Je zult niet overal bijkomen, maar probeer de huid zoveel mogelijk los te maken. Zorg er daarbij voor dat de huid niet scheurt.
  • Neem nu de helft van je rub en gebruik deze om de kip onder de huid te kruiden. Ook nu geldt weer dat je niet overal bij gaat komen, maar probeer de rub zoveel mogelijk te verdelen.
  • Bestrooi de buitenkant van de kip nu met de rest van de rub. Leg de kip vervolgens even op een bord en zet deze in de koeling.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Maak de BBQ hierbij gereed voor het gebruiken van de rotisserie.
  • Is de BBQ op temperatuur? Neem dan de kip weer uit de koeling. Schuif hem op het spit en zet de kip vast met de klemmen.
  • Plaats het spit nu op de BBQ en zet de motor van de rotisserie aan. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kip tot een kerntemperatuur van minimaal 70 graden in zowel de borst als de dijen. Dit duurde bij mij iets meer dan een uur.
  • Heb je een volledig draadloze thermometer, zoals de MEATER? Steek dan de probe in de borst van de kip voor je aan de bereiding begint. Heb je geen draadloze thermometer? Check dan zo nu en dan de kerntemperatuur van de kip door de motor van de rotisserie even stil te zetten. Meten hoeft pas vanaf het moment dat de kip ongeveer 50 minuten boven de hete kolen hangt.
  • Heeft de kip de juiste kerntemperatuur behaald? Haal het spit dan van de BBQ. Gebruik hiervoor BBQ handschoenen, want het metaal kan heet zijn geworden.
  • Schuif de kip nu van het spit en snijd deze aan, door eerst de poten en vleugels los te snijden en daarna de borstfilets van de kip te snijden.
  • Serveer de Griekse kip van het Spit eventueel met versgebakken <a href="https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/pita-broodjes/" target="_blank">pita broodjes</a>, Griekse salade en huisgemaakte <a href="https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/tzatziki/" target="_blank">tzatziki</a>. Eet smakelijk!
Griekse Kip van het Spit

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.