Hoewel we de BBQ voornamelijk gebruiken om maaltijden op te bereiden, hoeft dat natuurlijk niet. Vandaag daarom een heel eenvoudig recept, voor een snack die heerlijk is bij de borrel: Gerookte Noten. Breng je notenmix lekker op smaak met kruiden en specerijen en rook ze niet te lang. Het resultaat? Je eigen notenmix, heerlijk gekruid en met dat rooksmaakje van de BBQ! In dit recept gebruik ik cashewnoten en pinda’s, maar probeer gerust eens andere noten uit en varieer ook lekker met de specerijen.


Snack
4-6 personen
25 minuten
Ingrediënten
– 100 gram Ongezouten Cashewnoten
– 100 gram Ongezouten Pinda’s
– 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
– 1 eetlepel Paprikapoeder
– 1 theelepel Chilipoeder
– 1 theelepel Uienpoeder
– 1 theelepel Knoflookpoeder
– 2 theelepels Grof Zeezout
– 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
– 1 eetlepel Zonnebloemolie
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– 1 klein blokje Rookhout
– Bakplaat met Gaatjes
– Mengkom
Bereiding
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
Doe de cashewnoten en pinda’s in de mengkom en voeg er de zonnebloemolie bij. Schep dit even om. Voeg vervolgens de basterdsuiker, het paprikapoeder, chilipoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, zout en de zwarte peper toe aan de kom en schep alles goed door elkaar.
Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen. Verdeel de gekruide pinda’s en cashewnoten over de bapkplaat en zet deze op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de noten gedurende 10 minuten.
Haal na 10 minuten de bakplaat van de BBQ en schuif de noten op een stuk bakpapier. Laat de notenmix volledig afkoelen en serveer ze daarna bij de borrel. Eet smakelijk!

Heerlijk recept dit! Ik maak ‘m vaak met 500 gram pinda’s, 200 gram pecannoten en 200 gram cashnoten. Ook bij de vriendengroep is het inmiddels ook al een favoriet, ze vragen me vaak om ze weer te maken 🙂
Goed om te horen! De samenstelling in noten kun je inderdaad lekker naar smaak aanpassen 🙂
Wat voor noten zijn gebruikt? Ongebrand of gebrand. Alvast bedankt!
Ik gebruikte reeds gebrande noten, maar in feite kan allebei prima!
Welke rookhout gebruiken jullie?
Ik weet niet meer wat ik destijds heb gebruikt, maar ik zou een niet te zware soort nemen. Appelhout of kersen zou ik voor gaan denk.
Blijf je de 175 graden aanhouden tijdens het roken?
De temperatuur van 175 is niet enorm belangrijk. Ergens tussen de 150 en 180 is prima.
Reymundo.
Geweldig recept.
Ik heb vliespinda’s, cashewnoten en macademianoten gebruikt. Een stukje essen om te roken. Echt super, ga ze zeker vaker maken. Bedankt voor het recept.
Goed om te horen dat het recept in de smaak valt. Graag gedaan uiteraard!
Vandaag ben ik bezig met noten in een rotisserie te roosteren.
Ik lees ook andere temperaturen: indirect 115 graden.
Is de ongeveer 175 graden beter?
Hi Harm,
Als je echt wil roosteren is 115 graden veel te laag. Dan ben je alleen aan het roken. Dat kan ook, maar geeft een heel ander resultaat. Ik houd 175 graden aan, zodat de suikers mooi kunnen karamelliseren.
Hoi, is een bakplaat met gaatjes noodzakelijk, kan het ook in een skillet of een ovenschaal bijvoorbeeld?
De geperforeerde bakplaat zorgt er voor dat de rook veel beter rondom de noten kan komen. Een andere schaal of pan kan wel, maar dan geregeld even omscheppen.