gegrilde polenta friet uitgelicht

Gegrilde Polenta Friet

Ik ben altijd op zoek naar leuke bijgerechten die ik op de BBQ kan bereiden en zo kwam ik een tijdje terug polenta tegen. Polenta is een Italiaans ingrediënt op basis van maïsgriesmeel en kan op vele manieren gegeten worden. Je kunt er bijvoorbeeld pap van maken. Ik zag echter dat je polenta ook op kunt laten stijven en kunt grillen. En zo ontstonden de gegrilde polenta frietjes van de BBQ. Heerlijk met een beetje mayo!

Polenta van de BBQ? Ja het kan! Ga voor lekkere gegrilde polenta friet!

Bijgerecht

4 personen

3 uur

Ingrediënten

– 250 gram Polenta
– 1 liter Water
– 1 theelepel Keukenzout
– 30 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
– 2 eetlepels Ongezouten Roomboter
– 1 eetlepel Olijfolie
– 1 theelepel Gerookt Paprikapoeder
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Ruime Pan
– Garde
– Pollepel
– Bakplaat of Grote Ovenschaal
– Vershoudfolie

Bereiding

Breng het water aan de kook en voeg de theelepel keukenzout toe. Neem, wanneer het water kookt, de garde en voeg de polenta geleidelijk en al roerend toe aan het kokende water. Blijf nog even doorroeren tot de polenta helemaal wordt opgenomen en er een pap ontstaat. Zet nu het vuur laag.

Kijk nu ook even op de kookinstructie op de verpakking van de polenta. Het kan namelijk zijn dat je gewone polenta hebt (die ongeveer 40 minuten moet koken) of dat je snelkook polenta hebt (die slechts 5 minuten hoeft te koken).

Ongeacht de polenta die je gebruikt is het zaak om de inhoud van de pan met regelmaat door te roeren en water toe te voegen wanneer de polenta lijkt uit te drogen. Uiteindelijk mogen er geen harde korrels meer in de polenta zitten en moet het een zachte pap zijn.

Is de polenta gaar? Zet dan het vuur uit en laat het mengsel 10 minuutjes rusten. Roer er vervolgens de roomboter en de Parmezaanse kaas doorheen.

Neem nu de bakplaat of ovenschaal en bekleed de bodem met een stuk vershoudfolie dat ook nog over de polenta gevouwen kan worden. Verdeel de polenta over het vershoudfolie en strijk het glad. Vouw het stuk vershoudfolie over de polenta en laat de polenta nu eerst een uur afkoelen buiten de koelkast.

Verplaats de bakplaat of ovenschaal vervolgens naar de koelkast en laat de polenta nu nog een uur opstijven in de koelkast.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Haal de polenta na een uur weer uit de koelkast. Je hebt nu een stevige plak, die je in dikke frieten kunt snijden. Doe dit met een scherp mes en zorg dat alle frietjes ongeveer even lang en dik zijn.

Bestrijk alle frieten nu met een beetje olijfolie en strooi er het paprikapoeder overheen.

Grill de polentafrieten nu in 8 minuutjes rondom krokant en goudbruin. Haal ze vervolgens van de BBQ en bestrooi met een klein beetje grof zeezout. Serveer de frieten met een lekkere klodder mayo. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *