In Whiskey Azijn gemarineerde Flanksteak

Flank Steak in Whiskey Marinade

Als je de BBQ aan wilt steken kan je alle kanten op als het gaat om wat er op gaat. Ga je voor vlees, vis, gevogelte of groenten op de BBQ? Ga je voor een low & slow bereiding of ga je grillen? De keuze is reuze. En als je dan hebt besloten om voor een lekkere steak te gaan, ben je er nog steeds niet. Want ga je voor een entrecôte, ribeye, picanha, skirt steak, of toch een ander deel van het rund? Als ik een tip mag geven: Ga eens voor de flank steak! Een prachtig stuk rundvlees met een malse structuur. Al lekker met alleen peper en zout, of gemarineerd in een whiskey marinade, zoals in dit recept!

Flanksteak in Whisky Marinade
Flanksteak in Whisky Marinade

Hoofdgerecht

4-6 personen

1 uur

Ingrediënten

– 800 gram Flank Steak
– 125 milliliter Whiskey Vinegar
– 40 milliliter Olijfolie
– 2 teentjes Knoflook
– 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
– 1 theelepel Gemalen Chipotle
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Kernthermometer
– Grote Schaal
– Vershoudfolie
– Knoflookpers

Bereiding

Voor de bereiding van deze heerlijke flank steak beginnen we met de marinade. Doe dit een uur of 3 voor je de BBQ aan steekt, zodat de smaken lekker in het vlees kunnen trekken.

Reverse sear of alleen grillen?
In dit recept heb ik een flinke flank steak gebruikt van ongeveer 800 gram en maak ik gebruik van de reverse sear methode. Dat betekent dat dit stuk vlees vrij dik is en dat ik het daarom eerst indirect gaar en daarna kort af gril.

Haal je een kleiner stuk vlees bij de slager, dan kan het zijn dat de steak een stuk dunner is. Als dat het geval is, hoef je het vlees niet eerst indirect te garen, maar kun je het aan beide zijden 3 á 4 minuten grillen, tot een kerntemperatuur van 52 graden.

Neem voor de marinade een grote, rechthoekige schaal waar de flank steak in past. Doe de whiskey vinegar, olijfolie, het gerookte paprikapoeder en de gemalen chipotle in de schaal en knijp er de teentjes knoflook boven uit. Meng al deze ingrediënten tot een marinade en leg hier de flank steak in. Het geeft niet als de steak niet helemaal ondergedompeld ligt, want je gaat de steak nu ieder half uur even omdraaien.

Steek 3 uur later de BBQ aan en ga hierbij in eerste instantie voor indirecte hitte en een temperatuur tussen de 100 en 130 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Haal de flank steak dan uit de marinade en laat deze even uitlekken. Droogdeppen hoeft niet. Leg de flanksteak nu op een bord en bestrooi beide zijde met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg de steak daarna op, het indirecte deel van, de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu al in het vlees. Sluit vervolgens de BBQ met de deksel en gaar de flank steak tot een kerntemperatuur van 46 graden.

Is de kerntemperatuur bereikt? Haal de flank steak dan kort van de BBQ en maak de BBQ klaar voor directe hitte en een temperatuur van 180 tot 200 graden.

Is die temperatuur bereikt? Gril de flank steak dan op de BBQ af. Gril beide kanten ongeveer 2 minuutjes. Haal de flank steak nu weer van de BBQ en laat hem 5 tot 10 minuten rusten voor je het vlees aansnijdt. Eet smakelijk!

Flank Steak BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *