Entrecote met Chimichurri

Na een hele reeks van alleen maar hamburger recepten was het weer eens tijd voor iets anders. En toevallig had ik nog 2 entrecotes in de vriezer liggen. En wat is er nou eigenlijk lekkerder bij een heerlijk stukje entrecote dan Chimichurri? Niks! Dus de keuze was gemaakt! Ik heb de entrecotes Reverse Sear bereid. Je leest hieronder wat dat inhoudt en waar om ik dat doe, maar je mag je steak natuurlijk bereiden zoals je zelf wil!

Een heerlijk recept voor entrecote met chimichurri. Probeer het eens!

Hoofdgerecht

2 personen

40 minuten

Ingrediënten

- 2 Entrecotes (van minimaal 2 cm dik)
- Grof Zeezout
- Versgemalen Zwarte Peper
- 2 teentjes Knoflook
- 1 handje Verse Munt
- 1 handje Verse Peterselie
- 1 eetlepel Gedroogde Oregano
- 1 eetlepel Gedroogde Basilicum
- 1 halve Rode Ui
- 1 Citroen
- Olijfolie

Overige benodigdheden

- Barbecue met deksel
- Kernthermometer

Bereiding

Haal het vlees uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Bestrooid het 10 minuten voor het de BBQ op gaat met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Bij het bereiden van een steak, waaronder dus ook een entrecote, ga ik altijd voor de methode die ze Reverse Sear noemen. Waar je het vlees 'normaal' eerst dicht grilt en vervolgens tot de gewenste garing laat doorgaren, doe je dit bij Reverse Sear precies andersom. We gaan de entrecotes dus eerst indirect garen tot een bepaalde kerntemperatuur, om ze aan het einde heel kort aan beide kanten dicht te schroeien.

Waarom ik altijd ga voor Reverse Sear bij het bereiden van een steak? Bij de 'normale' methode grill je eerst de buitenkant dicht en ga je vervolgens voor de perfecte garing van de binnenkant. Maar terwijl je de binnenkant perfect probeert te krijgen, gaart de buitenkant rustig verder. Dit zorgt er voor dat je steak een grijsachtig randje krijgt. Met de Reverse Sear methode gebeurt dat niet.

Maar goed, laten we gaan BBQ'en. Steek de BBQ aan en maak deze gereed om indirect te BBQ'en. Dit betekent dat onder een deel van je grillrooster niet direct kolen of briketten liggen. Dit deel moet groot genoeg zijn om beide entrecotes op te leggen. Ga voor een temperatuur van 130 graden.

Wanneer de BBQ op temperatuur is, mogen de entrecotes op de BBQ. Leg deze op het indirecte deel, dus niet boven de kolen, en steek je kernthermometer in één van de entrecotes. Laat de entrecotes nu garen tot een kerntemperatuur van 50 graden. Dit duurt al gauw een minuut of 25, maar is afhankelijk van de dikte van je entrecote.

Vul nadat je de entrecotes op de BBQ hebt gelegd een brikettenstarter met kolen en steek deze aan. Daarna is het tijd voor de chimichurri.

Chimichurri bereiden

Hak de munt en de peterselie klein en doe het in een kommetje. Doe er vervolgens de eetlepels oregano en basilicum bij. Snipper de halve rode ui goed fijn en doe deze ook in het kommetje. Rasp de helft van de schil van de citroen in het kommetje en voeg het sap van een halve citroen toe. Knijp de twee teentjes knoflook uit in het kommetjes en voeg vervolgens olijfolie toe tot er een 'gladde' saus ontstaat. Breng ten slotte nog op smaak met zout en peper.

De Entrecotes afmaken

Wanneer de entrecotes de kerntemperatuur van 50 graden hebben bereikt, mogen ze even van de BBQ. Leg ze op een bord en dek af met aluminiumfolie.

Pak vervolgens de brikettenstarter met de hete kolen erbij, til het grillrooster op en voeg de kolen toe.

Leg het rooster weer op de BBQ en pak de entrecotes er weer bij. Nu is het tijd om de entrecotes dicht te schroeien. Leg de entrecotes nu wel direct boven de kolen en grill voor 30 seconden. Draai de entrecotes om en grill ook de andere kant 30 seconden. Haal de entrecotes vervolgens van de BBQ en leg ze weer op het bord. Dek het bord af met het aluminiumfolie en laat het vlees 5 minuutjes rusten. De vleessappen kunnen zich dan weer herverdelen over het vlees.

Serveer de entrecotes met je chimicurri, wat frietjes of gebakken aardappeltjes en groente naar wens. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *