Empanadas van de Pizzasteen

Empanadas

Wie zegt dat de BBQ er alleen is voor de grote stukken vlees en het langzaam garen en roken? Gebruik je BBQ als oven op houtskool en je kunt er eigenlijk alles op bereiden. Empanadas bijvoorbeeld! Ik vind ze heerlijk en in bijvoorbeeld Spanje ga ik graag naar zo’n winkeltje waar je de keuze hebt uit 1001 vullingen. En hoewel ik de randen van de empanadas niet zo mooi gevouwen krijg als je bij deze winkeltjes ziet, kun je empanadas dus ook heel goed op de BBQ bakken. Deze Mexicaanse met pulled chicken bijvoorbeeld. Lekker man!

Empanadas van de BBQ
Empanadas van de BBQ

Snack

5-10 personen

1 uur en 10 minuten

Ingrediënten

– 500 gram Bloem
– 200 gram Koude Boter
– 160 milliliter Koud Water
– 2 Eieren
– 1 mespuntje Zout
– 300 gram Kippendijen
– 3 eetlepels Cajun Kruiden
– 1 Ui
– 3 eetlepels Maïs
– 5 eetlepels Tomatenpuree
– 2 eetlepels Water
– 1 eetlepel Sriracha
– 1 eetlepel Zonnebloemolie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Bakplaat of Pizzasteen
– Kernthermometer
– Skillet
– Vershoudfolie
– Bakkwast
– Deegroller
– Steker of schaaltje (ø 14 cm)
– Bakpapier

Bereiding

Voor dit recept voor empanadas van de BBQ beginnen we met het deeg. Doe hiervoor de bloem boter, het water, 1 ei en het zout in een kom en kneed dit met de hand tot een mooi deeg. Vorm een mooie plak van het deeg, verpak deze in vershoudfolie en laat het deeg vervolgens minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Neem nu de kippendijen er bij en kruid ze met de cajun kruiden.

Is de BBQ op temperatuur? Leg de kippendijen dan op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kippendijen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Je kunt eventueel rookhout gebruiken bij de bereiding. Snipper ondertussen de ui en zet de maïs, tomatenpuree en sriracha klaar.

Zijn de kippendijen gaar? Haal ze dan van de BBQ en laat ze rustig afkoelen. Zet ondertussen de skillet op de BBQ, voeg de zonnebloemolie toe en laat de pan even opwarmen met de deksel op de BBQ.

Zijn de pan en olie warm? Fruit dan de ui een paar minuten aan. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Voeg vervolgens 2 eetlepels water, de sriracha en de maïs toe en roer alles door elkaar. Laat een paar minuten mee warmen en haal de skillet daarna van de BBQ.

Maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Ga je de empanadas bakken op de pizzasteen? Leg deze dan nog niet op de BBQ, maar wacht hiermee tot 10 minuten voor je de empanadas kunt gaan bakken.

Neem nu eerst de kippendijen er weer bij en trek dit met je vingers tot pulled chicken. Meng dit met de ingrediënten in de skillet en je hebt de vulling voor je empanadas gereed. Proef nog wel even van te voren en breng het geheel eventueel op smaak met wat peper en zout.

Nu je vulling klaar is en de BBQ bijna gereed is om de empanadas te bakken haal je het deeg weer uit de koeling. Rol het uit tot een lap deeg van ongeveer 3 millimeter dik en steek er met een steker of schaaltje cirkels uit met een diameter van ongeveer 14 cm. Het moet lukken om tot ongeveer 10 deegcirkels te komen.

Verdeel nu de vulling over de deegcirkels en let er daarbij op dat je de randen goed vrij houd en je de empanadas nog goed kunt dichtvouwen.

Vouw alle empanadas dicht en zorg er voor dat de randen goed zijn afgesloten. Dit kun je doen door de randen dicht te drukken met de tanden van een vork, of zoals je de professionals ziet doen door ze heel mooi te vouwen. Zoals gezegd is dat laatste niet mijn specialisme en ik gebruik dan ook de methode van de vork.

Kluts nu in een kommetje het andere ei los en bestrijk de empanadas met wat geklutst ei.

Ondertussen zal de BBQ op temperatuur zijn en is het dus tijd om de empanadas te bakken. Doe je dit op een bakplaat die op de BBQ past? Leg hier dan wel een vel bakpapier op. Dat zou ik trouwens ook aanraden voor het bakken op een pizzasteen.

Bak de empanadas 20 minuten met de deksel gesloten. De empanadas zijn dan gaar en het deeg is mooi goudbruin gekleurd. Haal de empanadas van de BBQ en laat ze 5 minuutjes rusten voor je ze serveert. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *