Onlangs ontving ik van Cook&Co een mooie Dutch Oven van Petromax en daar ben ik erg blij mee. Een Dutch Oven is namelijk zo divers in gebruik. Ik heb er al brood in gebakken, heb de deksel gebruikt om pannenkoeken in te bakken en dit keer ben ik voor een hele kip uit de Dutch Oven gegaan. Inclusief, aardappeltjes en groenten. Zo heb je in één keer een hele maaltijd gereed. En zeg nou zelf: als je de foto hieronder ziet, wil je dit toch ook een keer maken?

Hoofdgerecht
4 personen
2 uur
Ingrediënten
– 1 Biologische Kip van 1,5 kg
– 50 gram Ongezouten Boter
– 4 takjes Rozemarijn
– 2 teentjes Knoflook
– 2 Winterpenen
– 800 gram Iets Kruimige Aardappelen
– 2 Uien
– 1 Sinaasappel
– 1 Citroen
– 500 ml Kippenbouillon
– Peper & Zout
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Dutch Oven
– Kernthermometer
– Slagerstouw
Bereiding
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 180 graden.
Haal de boter uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de aardappelen en winterpenen schoon. Snijd de aardappelen in partjes en de wortelen in grove stukken. Pel de uien en snijd ook die in grove stukken. Doe de aardappelen, wortelen en uien in de Dutch Oven en meng door elkaar.
Is de boter op kamertemperatuur? Doe het dan in een kommetje en knijp er de 2 teentjes knoflook in uit. Rits ook de blaadjes van 2 takjes rozemarijn en hak deze fijn. Meng de knoflook en rozemarijn door de boter.
Haal nu de kip uit de verpakking en spoel hem schoon. Dep de kip vervolgens droog met keukenpapier. Snijd de sinaasappel in vieren en steek deze in de kip. Bind de achterpoten van de kip vervolgens bij elkaar met slagerstouw.
Smeer de kip in met de knoflook rozemarijn boter. Breng de kip vervolgens op smaak met peper, zout en de rasp van de citroen. Leg de kip in de Dutch Oven, boven op de aardappelen en groenten. Leg de overgebleven takjes rozemarijn op de kip.
Giet tot slot de kippenbouillon in de pan, zonder dat de kip hierbij nat wordt. Sluit de Dutch Oven vervolgens met de deksel en zet deze op het BBQ rooster wanneer de BBQ op temperatuur is. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel en laat de kip een uur garen in de Dutch Oven. Haal na een uur de deksel van de pan en sluit de BBQ weer met de deksel. De kip mag nu nog een kwartier tot 25 minuten garen zonder deksel op de Dutch Oven, tot de kip een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt. De Dutch Oven mag dan van de BBQ en kan zo op tafel.
Leg een snijplank op tafel en leg de kip daar op. De aardappelen en groenten kunnen vanuit de pan worden opgeschept en de kip kan op de snijplank worden aangesneden. Eet smakelijk!
Ben op dit moment bezig met dit recept! De geur is heerlijk. Nog 17:00 aan tafel!
Ja de geur alleen al is goed he? 🙂 Heeft het kippetje ook gesmaakt?
Net dit recept gemaakt en gegeten. Heerlijk.
I.p.v. de hele kip, 2 grote kipfilets genomen. Na een uur was de kerntemperatuur al 92 gr. De bodem een klein beetje aangebrand. Dus de 500 ml bouillon was net te weinig.
Hi René, een hele kip gaart toch anders, dus de kerntemperatuur kan ik me voorstellen. Het vocht daarentegen verdampt dan wel vrij snel. Heb je indirecte hitte gebruikt en de temperatuur aangehouden die in het recept staan? 🙂
Vandaag mijn nieuwe aanwinst ingewijd met dit recept.
De dutch oven was te groot voor de bbq, dus geïmproviseerd met de driepoot boven de vuurschaal.
Desondanks een heerlijke kip en veel smaak aan de wortels en piepers. Bedankt voor het delen!
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Nu nog een dutch oven er bij die wel op de BBQ past? 😉
Ja, inderdaad.
Of een grotere BBQ 🙂
Een nog beter idee, haha!
hoeveel kolen heb je hiervoor gebruikt? Onder en boven verwarmd?
Ik gebruik de Dutch Oven op de BBQ en dus niet met kolen onder de pan en op de deksel. Hier kan ik je dus helaas niet mee verder helpen.
Het lijkt me een mooi recept. Ik heb een FT 4,5. Is dat groot genoeg denk je?