DJ BBQ Burger

Als je me al even volgt weet je dat ik een enorm liefhebber ben van hamburgers! Mede daardoor ben ik ook fan van DJ BBQ. Wellicht ken je hem wel van een aantal samenwerkingen met Jamie Oliver of omdat je net zo’n burger verslaafde bent als ik. Een tijd terug bracht DJ BBQ een nieuw boek uit, The Burger Book. Een boek vol hamburger recepten, die moest ik uiteraard op de plank hebben! En nu deel ik één van de recepten uit het boek: de DJ BBQ Burger. Een heerlijke burger met alles er op wat je hartje begeert.

DJ BBQ Burger
DJ BBQ Burger

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 2; Tijd: 45 minuten

Ingrediënten

– 2 Hamburger Broodjes
– 300 gram Rundergehakt
– 4 plakken Gerookt Ontbijtspek
– 60 gram Geraspte Cheddar
– 6 blaadjes Bladsla
– 1 Tomaat
– 3 eetlepels Aioli
– 2 Rode Uien
– 1 eetlepel Donkere Basterdsuiker
– 1 theelepel Worcestershiresaus
– 1 eetlepel Amerikaanse Mosterd
– 2 eetlepels Roomboter
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Kleine Koekenpan
Bastingkwast

Bereiding

Voor de bereiding van deze burgers beginnen we met de gekarameliseerde rode uien. Dit kun je uiteraard op de BBQ doen, maar ik vind het makkelijker om dit op het fornuis op laag vuur te doen.

Zet de koekenpan op laag vuur en laat deze een beetje warm worden. Snijd ondertussen de rode uien in ringen. Smelt vervolgens de roomboter in de pan en voeg de uienringen toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat de uienringen rustig bakken tot ze wat zachter worden. Voeg op dat moment de basterdsuiker en de Worcestershiresaus toe en roer dit door de uien. Laat het geheel nog verder karamelliseren. Zet daarna het vuur uit en laat de uien een beetje afkoelen.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Pak nu het gehakt er bij en vorm hier 2 gelijke burgers van die qua diameter net iets groter zijn dan je burger broodjes. Bestrooi de burgers met versgemalen zwarte peper en wat grof zeezout.

Snijd nu ook de tomaat vast in dunne plakken en zet alle overige ingrediënten klaar.

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de plakken ontbijtspek op het indirecte deel van de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Gaar het spek tot het een mooi kleurtje begint te krijgen, maar nog niet klaar is. Leg dan de burgers op het directe deel van de BBQ en sluit de BBQ wederom met de deksel. Gril de burgers 3 minuten aan één kant en keer ze vervolgens om. Bestrijk de gegrilde kant van de burgers nu met de mosterd en verdeel er de cheddar over. Sluit de BBQ weer met de deksel en gril de burgers wederom 3 minuten.

Verplaats de burgers naar 3 minuten naar het indirecte deel van de BBQ en leg de plakken spek op de burgers, gevolgd door wat plakken tomaat. Snijd nu ook je hamburger broodjes open en rooster ze 30 seconden op het directe deel van de BBQ.

Neem nu de onderste helften van de hamburger broodjes en bestrijk ze met de aioli. Verdeel hier de blaadjes sla over. Hierop gaan de burgers met kaas, spek en tomaat. Hier bovenop gaat een goede schep gekarameliseerde uien en tot slot de bovenkanten van de broodjes. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *