chili bacon jam uitgelicht

Chili Bacon Jam

Alweer een hele tijd geleden deelde ik een recept voor bacon jam en dat viel bij velen goed in de smaak. Hier bereidde ik hem ook regelmatig om te gebruiken als topping op burgers of voor tussen een tosti. Heerlijk! Toen ik onlangs wat rode pepers en spek over had van een workshop kwam ik op het idee om een nieuwe, wat pittigere variant van de bacon jam te maken en zo ontstond deze chili bacon jam, die het dus erg goed doet op een cheeseburger, maar zelfs lekker is bij een blokje kaas. Sterker nog, gewoon een lepel uit de pot komt hier zelfs voor!

chili bacon jam recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 1 pot

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • Gietijzeren Pan
  • Keukenmachine

Instructies

  • Voor dit recept heb je de BBQ niet nodig, al kun je het ook op de BBQ bereiden. Ga je op de BBQ aan de slag? Houd dan een temperatuur van ongeveer 150 graden aan en zorg dat je zowel een directe als een indirecte zone aan, zodat je de pan af en toe van de hitte weg kunt schuiven als het te hard gaat. Ik maak dit recept echter in de ‘gewone keuken’ en zal hier ook de werkwijze voor uitschrijven.
  • Zet de gietijzeren pan op middelhoog vuur en laat deze warm worden. Snijd ondertussen de spek in kleine stukken en snipper de ui, teentjes knoflook en rode pepers. Ik verwijder de zaadlijsten van de helft van de rode pepers, maar kies hierin zelf hoe pittig je de bacon jam wil maken.
  • Is de pan warm? Voeg dan de spek toe en bak deze tot het een beetje krokant begint te worden. Dit duurt 5 tot 8 minuutjes. Roer de spek regelmatig door.
  • Schep de spek weer uit de pan als deze net krokant begint te worden, maar laat het vet in de pan. Zet het vuur nu laag en voeg de ui, knoflook en rode pepers toe. Bak deze tot ze wat zachter worden en voeg vervolgens het paprikapoeder. Bak dit 2 minuutjes mee.
  • Voeg daarna de appelazijn, basterdsuiker en maple syrup toe, gevolgd door het spek. Roer alles goed door elkaar en voeg nu het water toe tot de boel net onder staat. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nu rustig pruttelen, tot het vocht ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Dit duurde bij mij ongeveer een uur.
  • Haal de pan nu van het vuur en schep de inhoud in de keukenmachine. Draai het mengsel met de keukenmachine tot een grove jam. Je mag nog wel stukjes spek en pepers tegenkomen, maar het geheel moet wel smeerbaar zijn. Schep de chili bacon jam daarna over in een afsluitbare pot. Je kunt de bacon jam nu een week of 5 bewaren, maar ik betwijfel of je dat gaat redden!

Notities

In de koelkast stijft het vet in de bacon jam weer op, waardoor de jam niet zo goed meer is te smeren. Schep de hoeveelheid die je wil gebruiken daarom uit de pot en warm dit in de magnetron even kort op om de chili bacon jam weer smeerbaar te maken.
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Chili Bacon Jam

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *