Fastfood, maar dan écht lekker? Ga voor deze Chicken Waffle Burgers!

Chicken Waffle Burgers

Voor dit recept raakte ik geïnspireerd door 2 recepten die al eerder online kwamen. Te beginnen met mijn recept voor kipnuggets van de BBQ. Dat wilde ik altijd al eens als burger proberen. Het tweede recept dat ik gebruikte als inspiratie was dat voor hartige wafels met pulled pork. Neem 2 wafels en ze doen hun werk als broodje. De krokante kipburgers ertussen, wat toppings en je hebt een heerlijke burger én een opvallende verschijning!

Op zoek naar een over de top hamburger recept? Probeer deze Chicken Waffle Burgers!
Op zoek naar een over de top hamburger recept? Probeer deze Chicken Waffle Burgers!

Hoofdgerecht/Lunch

3-6 personen

1 uur

Ingrediënten

– 6 Kippendijen
– 1 zak Dorito’s Paprika
– 6 eetlepels Bloem
– 2 Eieren
– 190 gram Bloem
– 190 milliliter Melk
– 100 gram Geraspte Cheddar
– 3 eetlepels Zonnebloemolie
– 1,5 theelepel Bakpoeder
– 1 mespunt Zout
– 1 theelepel Versgemalen Zwarte Peper
– Olie of Boter (om wafelijzer in te vetten)
– 2 Tomaten
– 1 Avocado
– 3 handjes Rucola
– 3 eetlepels ketchup

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Wafelijzer
– Garde
Kernthermometer
– Kleine Koekenpan
– Vershoudfolie

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 190 graden. Je wilt het wafelijzer direct verhitten, terwijl de krokante burgers, rustig mogen garen.

Voor de burgers beginnen we even met het snijden van de toppings. Neem hiervoor de tomaten en avocado en snijd deze in dunne plakken. Leg alles op een bord, samen met de rucola en zet dit apart, tot je klaar bent om de burgers op te bouwen.

Neem nu een grote snijplank en rol hier wat vershoudfolie over uit. Pak de kippendijen er bij en leg deze met wat ruimte ertussen op de folie. Rol nu nog een stuk vershoudfolie uit, maar dan over de kippendijen en geef vervolgens iedere kippendij een paar klappen met de onderkant van de koekenpan, zodat ze wat dunner worden en overal ongeveer even dik zijn.

Verkruimel nu de Dorito’s in de zak en doe ze daarna in een kom. Doe de bloem in een ander kommetje. Neem het ei en klop deze los in weer een ander kommetje.

Pak nu de kippendijen er weer bij en wentel ze eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de verkruimelde Dorito’s. Leg de kippendijen op een groot bord, zodat je ze niet op elkaar hoeft te leggen.

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan het wafelijzer op de BBQ en verwarm deze goed voor. Doe je dit niet, dan wordt het bakken van je eerste wafel een ramp en ben je de rest van de avond bezig met het schoonmaken van je wafelijzer. Neem hier dus de tijd voor.

Neem nu een ruime mengkom en doe hier de bloem, het zout, de peper en het bakpoeder in en meng dit met de garde even door elkaar. Voeg vervolgens het ei, de melk en de zonnebloemolie toe en roer het geheel met de garde tot een glad beslag. Roer tot slot ook de geraspte cheddar door het beslag.

Nu het beslag klaar is en je het wafelijzer goed hebt voorverwarmd is het tijd om de wafels te gaan bakken én om de krokante kipburgers te garen.

Leg alle burgers op het indirecte deel van het rooster (dus niet direct boven de hete kolen). De kip moet nu garen tot een kerntemperatuur van zo’n 72 graden. Bij mij duurde dit een kleine 20 minuten, maar houd de temperatuur in de gaten.

Vet ondertussen het wafelijzer goed in met boter of olie. Laat de olie even warm worden en lepel er dan een zesde van het beslag in. Sluit vervolgens het wafelijzer en doe de deksel op de BBQ.

Bak de wafel ongeveer 4 minuten en draai het ijzer vervolgens om. Bak ook deze kant 4 minuutjes en open dan voorzichtig het wafelijzer om te zien of je wafel goed is. Haal de wafel uit het ijzer en bak de rest van de wafels op de zelfde manier. Houd je gebakken wafels warm op een bord met een theedoek erover.

Is de kip gaar, maar heb je nog niet al je wafels gebakken? Haal dan de kip van de BBQ en leg deze op een bord. Dek de burgers vervolgens af met wat aluminiumfolie. Je kunt de burgers altijd nog even terug op het rooster leggen wanneer je klaar bent met het bakken van de wafels.

Zijn al je wafels gebakken en is de kip gaar? Dan is het tijd om de burgers te bouwen! Leg hiervoor 3 wafels op een bord of serveerplank en leg op iedere wafel 2 krokante kipburgers. Verdeel hier de ketchup over, gevolgd door wat plakken tomaat, wat plakken avocado en een handje rucola. Maak de burgers af met de andere wafels en serveer ze direct. Eet smakelijk!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.