Carnitas van de BBQ

Carnitas

Pulled Pork kennen we allemaal als een BBQ Klassieker en wellicht bereid je die al regelmatig. Carnitas is een Mexicaanse variant van de pulled pork. De bereiding is alleen iets eenvoudiger en er komt een Dutch Oven aan te pas. Daarnaast serveer je Carnitas niet op een broodjes met wat coleslaw en BBQ saus, tenminste dat zou ik niet doen. Nee, je maakt er street style taco’s van, met Pico de Gallo, avocado, feta en koriander. Heerlijk!

Recept Video

De bereiding van dit recept heb ik gefilmd en tot een recept video gemonteerd. Zie daarvoor hieronder! Vind je dit soort video’s leuk om te zien? Abonneer je dan ook even op mijn YouTube kanaal! Voor het uitgeschreven recept moet je nog iets verder doorscrollen.

Carnitas
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 30 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten:

Om te serveren:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
 • Hal nu de procureur uit de verpakking en dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Zitten er harde of dikke stukken vet aan de buitenkant van het vlees? Snijd deze dan weg.
 • Meng nu het paprikapoeder, de chipotle, het zeezout, de oregano, zwarte peper en komijn tot een rub en wrijf het vlees hier rondom mee in.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen en leg het vlees op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de procureur nu 2 uurtjes. De kerntemperatuur van het vlees is hierbij niet belangrijk.
 • Ligt de procureur bijna 2 uur op de BBQ? Giet dan de sinaasappelsap in de Dutch Oven. Snipper de ui en tenen knoflook grof en voeg toe aan de sinaasappelsap. Ontdoe daarna de jalapeño van de zaadlijsten en snipper de peper daarna klein en voeg ook toe.
 • Na 2 uur roken mag de procureur van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
 • Leg de procureur nu in de Dutch Oven en wentel hem een paar keer om, zodat het vlees rondom nat is van de sinaasappelsap. Doe vervolgens de deksel op de Dutch Oven.
 • Is de BBQ weer op temperatuur? Dan mag de Dutch Oven op de BBQ. Sluit de BBQ wederom met de deksel en gaar het vlees in de pan nu nog een uur of 3. Controleer af en toe met een prikker of het vlees zacht is. De procureur moet uiteindelijk bijna vanzelf uit elkaar vallen.
 • Is het vlees gaar en valt het bijna uit elkaar? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Neem nu een BBQ tang of 2 vorken en trek het vlees uit elkaar tot Carnitas. Vermeng het vlees vervolgens met het vocht uit de Dutch Oven.
 • Op dit moment is het vlees in feite klaar. Je kunt het nu serveren zoals je met ‘gewone’ pulled pork ook zou doen, maar je kunt de Carnitas ook serveren zoals ze het in Mexico doen. Daar serveren ze het vlees in kleine zachte taco’s met de lekkerste toppings, waarbij het vlees eerst nog even kort wordt aangebakken op een bakplaat of in een pan. Zo is de Mexicaanse Pulled Pork zacht en knapperig te gelijk.
 • Op de BBQ kun je dit doen door een skillet of plancha boven directe hitte te verwarmen en het vlees in porties aan te bakken. Maak de BBQ daarbij gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 230 graden. Laat de skillet of plancha goed warm worden en bak de Carnitas per portie kort aan tot het rondom een klein beetje knapperig is. Vul vervolgens de taco’s met het vlees en maak ze af met lekkere toppings als avocado, pico de gallo, feta en koriander. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Carnitas Dutch Oven
Carnitas Dutch Oven
Carnitas Dutch Oven
Carnitas Dutch Oven

22 reacties

 1. Hallo ,
  Ik wil dit gerecht maken voor 4 pers ( dus 1 kilo procureur ).

  Zijn de bereidingstijden , zoals in het recept beschreven , evelang voor een stuk van 1 kilo als 2 kilo ?

 2. Hey Roy ,
  Ik heb dit recept eens gemaakt en het was subliem.
  Nu ga ik het eens proberen met 3 kg procureur( voor 12 pers) .
  Kan ik volgende tijden aannemen als richttijden :

  3 uur open en bloot op bbq?
  4 uur in Dutch Oven ?

  Bedankt voor je feedback

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *