picanha burgers uitgelicht

Burgers Deluxe; van Picanha

Een paar weken geleden hadden we te maken met een kapotte koelkast, wat betekende dat dat mooie stuk Picanha in de vriezer langzaam lag te ontdooien. Een geluk bij een ongeluk zou je kunnen zeggen. Want diezelfde avond maakte ik deze overheerlijke hamburgers van Picanha! Een heerlijk malse burger, waar de Mc Donalds of Burger King niet tegen op kan!
Een keer een echte deluxe burger bouwen? Probeer deze Picanha Burgers!

Hoofdgerecht

2 personen

30 minuten

Ingrediënten

- 400 gram Picanha
- 2 Zachte Bolletjes
- 2 plakken Cheddar Kaas
- Een paar Augurken
- 1 Ui
- 2 eetlepels Ketchup
- 1 Tomaat
- 2 Blaadjes Sla

Wat is Picanha?

Picanha, in Nederland ook bekend als staartstuk, is waarschijnlijk het meest populaire stukje vlees in Brazilië. Daar snijden ze er steaks van, om deze vervolgens aan spiesen te rijgen en boven het vuur te grillen. In Nederland bereiden we het staartstuk vaak in zijn geheel, op indirecte wijze, tot het mooi rosé is van binnen.

Voor dit recept laten we zowel de Braziliaanse, als de in Nederland meest bekende bereidingswijze voor wat het is en gaan we een heel andere weg in door er hamburgers van te maken. Ga je toch liever voor de bereiding van de Picanha in zijn geheel, ga dan voor mijn recept voor heerlijke Picanha met Chimichurri!

Bereiding

Snijd de Picanha in repen van ongeveer een centimeter en snijd vervolgens de vetrand van het vlees. Snijd het vlees van de Picanha verder klein tot gehakt en maal ongeveer een derde van het vet fijn in een keukenmachine. Dit vet gaan we gebruiken voor de binding van de hamburger.

Meng het gehakt van de Picanha met het gemalen vet en vorm er 2 gelijke burgers van. Zet de burgers in de koelkast om op stijven.

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed om zowel direct als indirect te kunnen grillen. Snijd, terwijl de BBQ op temperatuur komt de uien in ringen, de tomaat in plakken, de augurken in plakjes en snijd de broodjes open.

Wanneer de BBQ heet is mogen de burgers uit de koeling. Voorzie beide zijden van versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Leg nu eerst de uienringen op het rooster op het indirecte gedeelte en laat deze een paar minuten garen. Leg vervolgens de burgers boven de kolen op het rooster en gril de burgers 2 minuten aan de ene zijde. Draai de burgers vervolgens om en leg een plak cheddar op iedere burger. Sluit de BBQ met de deksel en gril de burger 3 minuten aan de andere zijde. Haal de burgers en de uien nu van het rooster en laat ze even rusten. Leg de opengesneden broodjes 30 seconden op het rooster om ze lekker krokant te roosteren.

Het bouwen van de burgers
Neem de onderkant van het broodje en leg hier eerst een blaadje sla, vervolgens 2 plakken tomaat en de gegrilde uien op, gevolgd door de Picanha burgers. Smeer 1 eetlepel ketchup uit over de burger en leg hier vervolgens de plakjes augurk op. Maak de Picanha burger af met de bovenkant van het broodje en roep de eters er bij, want nu is het tijd om te genieten van deze heerlijke hamburgers!

Niet het recept dat je zocht?

Klinkt dit als een goed recept? Of ben je toch op zoek naar een ander hamburger recept? Geen probleem! Ik heb een hele collectie burger recepten. Ga er rustig doorheen en kies de hamburger die jij wilt maken.

4 reacties

  1. Hoi hoi,

    Wat voor een ander mooi vlees kan ik gebruiken voor een goede hamburger.
    Picanha is top maar zijn er nog andere mogelijkheden met goed vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *