buik spareribs van de bbq uitgelicht

Buikspareribs van de BBQ

Vandaag weer eens een recept voor spareribs, want het was al lang geleden dat ik die maakte! Dit keer ging ik voor buikspareribs in plaats van de babyback ribs die je in Nederland veel ziet. Buikspareribs zijn iets minder dik bevleesd en hebben vaak iets meer tijd nodig dan de babyback ribs, maar ze zijn alle moeite dubbel en dwars waard. Deze keer ging ik voor redelijk basic spareribs, waarbij je het vlees goed proeft. Zet de spareribs dus maar op het menu voor komend weekend!

Op zoek naar recept inspiratie? Ga voor buikspareribs van de BBQ!

Hoofdgerecht

2-3 personen

7 uur

Ingrediënten

– 1,5 kilogram Buikspareribs
– 4 eetlepels Donkere Basterdsuiker
– 2 eetlepels Gerookt Paprikapoeder
– 1 eetlepel Knoflookpoeder
– 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
– 1 theelepel Tafelzout
– 1 theelepel Chilivlokken
– 4 eetlepels Ketchup
– 3 eetlepels Honing
– 1 eetlepel Citroensap
– 5 eetlepels Appelciderazijn
– 5 eetlepels Appelsap
– 5 eetlepels Water

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Aluminiumfolie
– Vershoudfolie
– Plantenspuit
– Rookhout

Bereiding

Het bereiden van deze heerlijke spareribs van de BBQ begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.

Wanneer het membraan van de spareribs is verwijderd is het tijd om de spareribs in de kruiden te zetten. Neem hiervoor een kommetje en meng hierin de basterdsuiker, paprikapoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, zout en de chilivlokken. Rub de spareribs vervolgens rondom in met het kruidenmengsel. Pak de ribben daarna in, in vershoudfolie en laat de smaken een nachtje intrekken.

Wanneer je de volgende dag aan de slag gaat met het bereiden van de buikspareribs, houd dan rekening met ongeveer 6 uur die je nodig hebt voor het garen van de ribben. We garen de spareribs namelijk volgens de 3-2-1 methode. Deze methode staat voor 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur BBQ’en. Steek de BBQ dus op tijd aan.

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden. Is die temperatuur bereikt? Voeg dan je rookhout toe aan de brandende kolen en leg de spareribs met de holle kant naar onderen op de BBQ. Sluit de BBQ nu met de deksel en rook de spareribs gedurende 3 uur. Houd de temperatuur van de BBQ in de gaten en zorg dat deze rond de 110 graden blijft. Mocht de rook al vrij snel verdwijnen, dan kun je altijd nog wat extra rookhout toevoegen.

Meng ondertussen de 5 eetlepels, appelciderazijn, appelsap en water in de plantenspuit en spray de spareribs om het half uur in met dit mengsel.

Na 3 uur is het tijd om de spareribs in te pakken in aluminiumfolie. Neem hiervoor 2 lagen aluminiumfolie en pak de ribben per stuk in. Spray de ribs, voor je ze inpakt, nog flink in met het mengsel van azijn, appelsap en water. Let bij het inpakken op dat het aluminiumfolie niet scheurt.

Leg de ingepakte spareribs weer op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. Gaar de ribs nu 2 uur op de BBQ, nog steeds op 110 graden.

Zet ondertussen een steelpannetje op laag vuur en voeg hier de ketchup, honing en citroensap aan toe. Warm het mengsel al roerend door, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Zet het vuur vervolgens uit en laat de saus afkoelen.

Hebben de spareribs 2 uur in aluminiumfolie op de BBQ gelegen? Dan mogen ze er weer even af. De spareribs mogen nu weer uitgepakt worden en daarna mogen ze nog één keer terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar de spareribs nog een uur. Bestrijk ze na 30 minuten met de eerder gemaakte saus en herhaal dit een kwartier later nog eens.

Na nog eens een kwartier mogen de spareribs van de BBQ en is het tijd om te eten. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *