brisket style tritip uitgelicht

Brisket Style Tri-Tip

Een tijdje geleden bereidde ik de point van een brisket en dat was erg leuk om te doen. Het resultaat was nog niet helemaal bevredigend, dus die gaat zeker nog eens opnieuw op de BBQ. In de tussentijd zag ik op verschillende plekken bereidingen voorbij komen waarbij een tri-tip, ook wel bekend als het liesstuk, wordt bereid als een brisket. Ik heb wel eerder met tri-tip gewerkt, maar deze bereiding stond direct hoog op mijn lijstje. Bij eerdere bereidingen heb ik het vlees namelijk verwerkt in stoofvlees en juist rosé bereid. Deze brisket bereiding van een tri-tip wilde ik dus zeker eens proberen. En met succes, want dit stuk vlees was echt waanzinnig lekker!

brisket style tritip recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 6 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor de bereiding van dit mooie stuk vlees begin je met het trimmen. Het draait er daarbij om dat je de harde stukken vet aan de buitenzijde wegsnijdt. De dry rub die je gaat gebruiken pakt namelijk niet goed op dit harde vet en trekt er zeker niet doorheen. Daarnaast smelt dit vet tijdens de bereiding niet zo snel. Kortom, weg met die harde stukken.
  brisket style tritip recept3
 • Heb je het vlees naar tevredenheid getrimd? Dan mag het vlees rondom in de dry rub worden gezet. Ik gebruikte hiervoor de Beef or Steak rub van Grate Goods en die vind ik erg lekker voor deze bereiding. Ook voor mijn brisket recept gebruikte ik deze rub.
  brisket style tritip recept4
 • Staat de tri-tip in de rub? Leg hem dan even in de koeling en steek ondertussen de BBQ aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe. Ik gebruikte een paar chunks kersenhout die ik had liggen, maar dit stuk vlees kan ook wel wat zwaarder hout hebben. Eiken of hickory bijvoorbeeld.
 • Haal nu de tri-tip uit de koeling en steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees.
 • Leg de tri-tip op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de tri-tip nu tot de kruiden mooi vast zitten op het vlees (bark) en de buitenkant een mooi kleurtje begint te krijgen. Dit duurde bij mij ongeveer 3 uur.
  brisket style tritip recept6
 • Als de kruiden mooi vast zitten op het vlees mag de tri-tip worden ingepakt. Ik doe dit in butcher paper, maar je kunt ook aluminiumfolie gebruiken. Steek na het inpakken de probe van je kernthermometer weer in het midden van het vlees en leg het terug op de BBQ. Sluit vervolgens weer de deksel en gaar de tri-tip nu tot een kerntemperatuur van 90 graden. Dit duurde bij mij nog zo’n 2,5 uur.
  brisket style tritip recept7
 • Is de kerntemperatuur van 90 graden bereikt? Dan is het tijd voor de priktest. Hierbij neem je de probe van je thermometer of bijvoorbeeld een satéprikker en deze steek je op meerdere plaatsen in het vlees. Voelt dit aan alsof je in zachte boter prikt? Dan is je vlees klaar. Voel je nog wat meer weerstand? Laat de tri-tip dan nog een half uurtje liggen en doe de priktest dan opnieuw.
 • Bij mij was de tri-tip nog niet zacht genoeg bij een temperatuur van 90 graden, maar een kleine 40 minuten laten was de priktest geslaagd. Het vlees had toen een kerntemperatuur van 93 graden.
 • Is het vlees klaar? Dan mag het van de BBQ. Pak het vlees uit, maar vang daarbij de sappen in het butcher paper of in de folie op. Deze kun je als een soort jus later weer over het vlees lepelen als je dat wilt.
  brisket style tritip recept8
 • Laat de tri-tip nu 10 minuten rusten. Snijd het vlees daarna in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Let er hierbij op dat de draad van het vlees verloopt en dat je dus steeds op de draad snijdt. Serveer de brisket style tri-tip direct na het aansnijden. Eet smakelijk!

Notities

Voor een bereiding als brisket is het belangrijk dat je een goede kwaliteit tri-tip neemt, met een mooie dooradering van vet. Heb je dat vet niet? Dan is de kans op een droog resultaat aanzienlijk groter. Ik gebruikte een Tri-Tip van Australisch Wagyu en die kan ik je van harte aanraden!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

4 reacties

 1. Bouillon is geen vereiste, maar kan net als bij de bereiding van een brisket wel een keuze zijn. Het ligt ook een beetje aan de kwaliteit van het vlees en de hoeveelheid intramusculair vet. Heb je het idee dat dat wat weinig is, dan zou je kunnen injecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *