Barbecue Recept: Boeuf Bourguignon uit de Dutch Oven

Boeuf Bourguignon

Al een tijdje gebruik ik de Dutch Oven. Soms direct boven vuur, soms op de BBQ. De Dutch Oven in veelzijdig en je kunt hem voor veel verschillende bereidingen gebruiken. Zo bakte ik al meermaals brood in de Dutch Oven en ging ik voor heerlijk stoofvlees uit de Dutch Oven. Ook in dit recept ging ik weer voor het stoven. Ik maakte namelijk Boeuf Bourguignon van de BBQ, gestoofd in de Dutch Oven. Klinkt dat niet heerlijk?

boeuf bourguignon recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 832kcal

Ingrediënten:

  • 1 kg Runder Riblappen
  • 500 milliliter Rode Wijn
  • 500 milliliter Runderbouillon
  • 3 Winterpenen
  • 8 Grote Sjalotten
  • 250 gram Champignons
  • 50 gram Boter
  • 3 blaadjes Laurier
  • 2 takjes Tijm
  • 2 tenen Knoflook
  • Peper & Zout

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Snijd de sjalotten in kwarten. Maak de wortelen schoon en snijd ze in dunne halve maantjes. Snijd ook de knoflook klein.
  • Is de BBQ op temperatuur? Ze Dutch Oven dan op het rooster en laat deze even war worden. Smelt daarna de boter in de pan. Breng het vlees op smaak met peper en zout en bak het daarna in 5 minuten rondom bruin in de pan.
  • Schep hierna het vlees weer uit de pan. Bak nu de sjalotten, knoflook en wortel 5 minuutjes in de Dutch Oven. Voeg daarna de rode wijn toe en breng deze langzaam aan de kook. Voeg vervolgens het vlees weer toe aan de pan en schenk er bouillon bij tot het vlees net onder staat. Voeg ook de blaadjes laurier en de takjes tijm toe en doe de deksel op de pan.
  • Haal de pan nu even kort van de BBQ en maak de BBQ klaar voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Zet de pan vervolgens weer op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Aat de Boeuf Bourguignon nu rustig 2,5 uur stoven. Roer af en toe door.
  • Maak ondertussen de champignons schoon en snijdt ze in kwarten. Voeg de champignons na 2,5 uur toe en roer goed door de pan. Sluit de pan weer met de deksel en sluit ook de BBQ weer met de deksel. Gaar de Boeuf Bourguignon nu nog 30 minuten. Voeg eventueel nog peper en/of zout toe, als dat nodig is.
  • Haal de pan na deze 30 minuten van de BBQ en serveer de Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 832kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 81g | Fat: 28g | Saturated Fat: 13g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 187mg | Sodium: 30266mg | Potassium: 2041mg | Fiber: 4g | Sugar: 26g | Vitamin A: 8031IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 180mg | Iron: 10mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

12 reacties

    • Bij een gas BBQ met meerdere branders kun je wel degelijk direct en indirect tegelijk BBQ’en. Boven de branders die aan staan is direct. Boven de branders die uit staan is indirect.

      Overigens betreft het in dit recept eerst directe hitte en daarna indirecte hitte.

  1. Hi, even wat duidelijker: ik heb een 4 pits gasbbq met deksel, twee gedeeltes elk twee pits: een rooster en een plaat. Hoe kan ik dan de DO indirect verwarmen? Ik heb geen plate setter.

    Graag je advies!

    • Ik denk dat mijn antwoord hierboven al verklapt hoe het werkt. Laat de middelste 2 branders uit en de buitenste aan. Zet de pan boven de branders die uit staan en je verwarmt de pan indirect. Wel met de deksel van de BBQ dicht uiteraard.

  2. Zelf gemaakt met de Dutch oven aan de ketting van de driepoot. Dus direct boven open vuur. Lekker ouderwets zeg maar. Goed het vuur in de gaten houden en zorgen dat de boel niet droog kookt. Heerlijke bezigheid van 4 uur met zelf een bokbiertje voor handen. Voelde me eventjes weer een oermens worden. Heerlijk gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling