Bifteki Burgers

Ook deze vrijdag weer hamburger om het weekend in te luiden! Burger Friday gaat nog wel even duren, want ik heb nog genoeg ideeën. Deze keer een burger gebaseerd op een Grieks gerecht: De Bifteki Burger. Bifteki is gehakt, dat is gevuld met feta. Deze burger is dat dus ook. En wat is er nu meer Grieks dan Tzatziki? Niks, dus dat moest er ook op. Waarschuwing: deze burger is groot. Een slabbetje is dus geen overbodige luxe.
Op zoek naar een lekker BBQ recept voor hamburgers? Ga op de Griekse toer met deze Bifteki Burgers!

Hoofdgerecht

2 personen

2 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 2 Italiaanse Bollen
- 300 gram Rundergehakt
- 75 gram Feta
- 1 eetlepel Gedroogde Oregano
- 1 Eidooier
- 1 Kleine Rode Ui
- 1 Vleestomaat
- 4 blaadjes Kropsla
- 0,5 Komkommer
- 1 eetlepel Gedroogde Dille
- 1 teentje Knoflook
- 250 gram Griekse Yoghurt
- 2 eetlepels Citroensap
- 2 eetlepels Olijfolie
- Versgemalen Zwarte Peper
- Paneermeel

Overige Benodigdheden

- Rasp
- Schone Theedoek
- Vergiet

Bereiding

Voor dit recept beginnen we met de Tzatziki. Neem hiervoor de komkommer en snijd hier 10 dunne plakjes af ter garnering van je hamburgers later. Snijd de rest van de komkommer over de lengte doormidden en ontdoe beide helften van de zaadlijst.

Rasp de komkommer in een kom en doe hier de Griekse yoghurt bij. Snijd de teen knoflook fijn en voeg deze ook toe. Voeg daarnaast de dille toe en flink wat zwarte peper.

Neem een tweede kom en zet hier je vergiet op. Leg de schone theedoek in het vergiet en schep hier vervolgens het yoghurt komkommer mengsel in. Op deze manier onttrek je nog wat vocht uit de yoghurt en de komkommer, zodat je een stevigere Tzatziki krijgt. Laat je mengsel een uur of 2 uitlekken. Schep het vervolgens terug in een kommetje en voeg de citroensap en olijfolie toe. Roer door en zet even aan de kant.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van 230 tot 250 graden om de burgers boven te grillen.

Doe nu je gehakt in een mengkom en voeg de eidooier, oregano en flink wat zwart peper toe. Voeg gelijk ook een handje paneermeel toe en meng alles door elkaar. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan nog wat paneermeel toe. Uiteindelijk moet je er stevige burgers van kunnen maken, die niet uit elkaar vallen.

Verdeel je gehakt nu in 4 gelijke delen. Vorm van ieder deel een flinterdunne burger, die ongeveer even groot is als de broodjes waar je ze op gaat serveren. Verkruimel nu de feta en verdeel deze over 2 van de burgers, waarbij je een rand van ongeveer 1 cm vrij houdt. Leg vervolgens de andere 2 burgers over de met feta belegde burgers. Maak hierna je handen een klein beetje nat en zorg er voor dat de naden van de burgers die op elkaar liggen goed aan elkaar zitten.

Zet de burgers nog even in de koelkast, zodat ze wat op kunnen stijven. Ondertussen kun je mooi 4 dunne plakken van de vleestomaat afsnijden en de rode ui in dunne ringen.

Is de BBQ op temperatuur? Dan is het tijd om de burgers te grillen. Leg ze op het rooster en gaar ze 4 minuten aan de ene zijde. Keer ze vervolgens om en gril ook de andere kant 4 minuutjes. Zijn de burgers bijna klaar? Snijd je broodjes dan open en leg ze met de gesneden kant op het rooster, om ze te roosteren.

Haal nu zowel de burgers als de broodjes van de BBQ. Neem de onderste helften van de broodjes en besmeer deze met een dun laagje Tzatziki. Leg hier vervolgens de blaadjes kropsla op, gevolgd door de plakken tomaat en de uienringen. Hierop gaan de met feta gevulde burgers en een flinke lepel Tzatziki. Sluit de burger af met de achtergehouden plakjes komkommer en de bovenkant van de broodjes. Serveer met een lekker biertje, Mythos bijvoorbeeld, en geniet! Eet smakelijk!

Niet het recept dat je zocht?

Klinkt dit als een goed recept? Of ben je toch op zoek naar een ander hamburger recept? Geen probleem! Ik heb een hele collectie burger recepten. Ga er rustig doorheen en kies de hamburger die jij wilt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *