Beer Braised Brats

Een paar weken terug ging de Bratwurst Battle van The Butchery van start en daar moest ik natuurlijk aan mee doen. Mede door de titel van de battle en het feit dat het nogal herfstig weer was toen ik de BBQ aan ging steken voor mijn creatie werd het een mooie Oktoberfest knaller: Beer Braised Brats geserveerd met curry zuurkool en Duitse aardappelsalade. In bier en uien gestoofde braadworsten dus. Heerlijk! Hieronder het volledige recept voor zowel de braadworsten als de bijgerechten. Niet alles op de BBQ, maar dat kan natuurlijk wel!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.
  • Zet ondertussen ook een grote pan, gevuld met water op het fornuis en breng dit rustig aan de kook.
  • Snijd ondertussen de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm groot en de uien in halve ringen van ongeveer 4 mm dik.
  • Kookt het water? Voeg dan de aardappelblokjes toe aan het water en breng opnieuw aan de kook. Kook de aardappelblokjes vervolgens 4 tot 5 minuten, tot ze beetgaar zijn. Giet de aardappelen daarna af in het vergiet en spel goed na met koud water, zodat de aardappelen flink afkoelen.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de skillet op het directe deel van de BBQ en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Laat deze warm worden en bak vervolgens de uien tot ze glazig beginnen te worden.
  • Breng de uien op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en bak nog 5 minuutjes, waarna je de braadworsten in de pan legt. Giet er vervolgens ongeveer driekwart van het bier in, tot de uien net onder staan. De worsten hoeven niet volledig onder te staan.
  • Breng het bier rustig aan de kook en verplaats de skillet naar het indirecte deel van de BBQ als dat het geval is. Sluit nu de BBQ met de deksel en laat de braadworsten rustig 40 minuutjes stoven, waarbij je de worsten iedere 10 minuten draait. Verdampt er te veel vocht? Dan kun je nog wat extra bier toevoegen.
  • Zet ondertussen de koekenpan op medium hoog vuur en laat de pan opwarmen. Bak vervolgens de spekblokjes tot ze net mooi krokant beginnen te worden. Haal de spekblokjes vervolgens uit de pan en doe ze in een ruime mengkom. Haal de pan even van het vuur, maar gooi het vet niet weg.
  • Voeg nu ook de aardappelblokjes toe aan de kom met spekblokjes. Snipper daarna de rode ui en voeg ook toe.
  • Meng in een ander kommetje de mayonaise met de 2 soorten mosterd en de azijn en breng dit verder op smaak met peper en zout. Hak daarna de blaadjes peterselie fijn en roer er ook door.
  • Zet nu de koekenpan weer op medium hoog vuur en laat het spekvet warm worden. Voeg daarna 2 eetlepels kerriepoeder toe aan de pan en bak deze 2 minuutjes. Doe er daarna de zuurkool bij en bak dit al roerend 8-10 minuutjes tot de zuurkool mooi warm is. Haal de pan vervolgens van het vuur en schep de zuurkool in een schaal of op een bord, waarna je er de laatste theelepel kerriepoeder over strooit.
  • Hebben de braadworsten zo’n 40 minuten gestoofd? Haal de worsten dan uit de skillet en leg ze op het directe deel van het BBQ rooster. Gril de worsten daar 2 minuutjes per kant, tot ze een mooi grilstreepje hebben. Voeg de worsten daarna weer toe aan de skillet met uien en til deze van de BBQ.
  • Meng tot slot het mengsel van mayonaise, mosterd, azijn en peterselie door de aardappelen, spekblokjes en rode ui en je bent klaar om te gaan eten.
  • Serveer de braadworsten in de skillet, samen met de zuurkool en de aardappelsalade en laat iedereen zelf lekker opscheppen. Zet eventueel nog een pot mosterd op tafel voor de liefhebber. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *